Da li je EMS trening revolucija u fitnesu ili samo prolazni trend?

EMS
Foto: VITAL ML / Alamy / Alamy / Profimedia

EMS je novi način vežbanja bez potrebe da provodite sate u teretani, a radi se o elektro stimulaciji mišića.

Stručnjaci tvrde da je neophodna jedna ili dve 20-minutne sesije EMS treninga nedeljno da biste ostvarili željeni razultat. EMS trening deluje tako što šalje niskofrekventne električne impulse za kontrakciju mišića dok vežbate. Ukratko, u osnovi je trening utrostručen za mnogo manje vremena nego kod tipičnog treninga.

Šta je EMS trening i kako izgleda?

EMS
Foto: PEOPLESTOCK / Alamy / Alamy / Profimedia

EMS (električna stimulacija mišića ili električna miostimulacija) je veoma efikasan oblik treninga. Koristi električne struje niske i srednje frekvencije da značajno poveća prirodne mišićne kontrakcije tela. Kao rezultat toga, aktivira se više mišićnih vlakana u poređenju sa konvencionalnim metodama treninga.

EMS-trening je vežba za celo telo koja promoviše gubitak težine, povećava fizičku snagu, stimuliše rast mišića i ublažava napetosti i mišićnu neravnotežu. Kao oblik ličnog treninga, može se prilagoditi brojnim individualnim ciljevima.

Na primer, pokazalo se da lični trening EMS značajno smanjuje bol u leđima. U nekim slučajevima, EMS klijenti su čak prijavili potpuno ublažavanje svojih (hroničnih) problema sa leđima.

Zbog povećanja mišićnog tonusa i protoka krvi u susedno tkivo, EMS takođe može imati povoljan uticaj na probleme sa celulitom.

EMS trening je veoma efikasan, koristi nervni sistem tela i aktivira mišićno tkivo kroz električne struje. Ovi impulsi niske ili srednje frekvencije su potpuno bezopasni kada se pravilno primenjuju. Cilj je dovesti mišić u stanje potpune kontrakcije. Ključna razlika u odnosu na konvencionalne metode treninga je u tome što električna stimulacija omogućava da se više mišićnih vlakana aktivira tokom treninga. Ukratko, više mišića se stavlja na rad. Intenzitet ovog efekta može se kontrolisati regulacijom same električne struje i izvedenih vežbi.

Kad dođete na EMS trening dobićete neku vrstu pojasa kroz koju će vam se električnom stimulacijom kontrahovati mišići i onda ćete odraditi lagan, ali mnogo efikasniji trening koji u proseku traje oko 15 minuta.

Iskustva sa EMS treningom: Koji su realni rezultati?

EMS
Foto: VITAL ML / Alamy / Alamy / Profimedia

Evo iskustva jedne devojke koja je pet nedelja odlazila na EMS trening.

“Na prvoj sesiji obukli su mi prsluk sa kablovima koji su bili zakačeni za njega, stavili su pojas oko moje zadnjice, ruku i nogu i zakačili su me za mašinu pomoću kablova. Moj trener mi je rekao da ništa neće boleti i da ću početi da osećam neke slabe impulse kako prolaze kroz svaki deo mog tela i trebalo je da mu kažem kada da prestane da ih pojačava. Poenta je da ih osećam, ali da se i dalje osećam prijatno.

Počelo je zujanje i prvo sam osetila kao iglice. One u mom stomaku i leđima su bile kao da me masiraju iznutra – nešto kao one masažne stolice u tržnim centrima. Bio je to veoma čudan osećaj, ali nimalo bolan.

Prošli smo kroz ponavljanja: čučnjevi, iskoraci, trbušnjaci, vežbe za biceps. Kako je moje telo počelo da se zagreva, impulsi nisu delovali tako jako, počela sam da se znojim.

I tek tako, moj trening je završen. Nisam mogla da verujem kako je sesija brzo prošla. A za nekoga ko nije najveći obožavalac vežbanja, lako bih mogla da nastavim.

Posle prvog EMS treninga, osetila sam odmah kako mi mišići gore i nastavili su da me bole do kraja te nedelje – posebno u zadnjici i nogama.

Vratila sam se u studio još jednom te nedelje i dva puta sledeće nedelje. Postepeno smo pojačavali vežbe. Pored redovnih vežbi zatezanja i jačanja koje sam radila u prvih nekoliko nedelja, dodali smo i metabolički trening u poslednjih pet minuta svake sesije – slično kao HIIT (intervalni trening visokog intenziteta).

Htela sam da smršam pa sam radila više kardio vežbi – dok sam bila priključena na EMS mašinu, naravno.

Cilj je bio da nastavimo da se krećemo čitavih pet minuta. Definitivno je bilo jače od treninga za jačanje i zatezanje i svidelo mi se. Frekvencija pulsa takođe varira od jačine treninga. Umesto da se osećate kao na masaži dubokih tkiva, osećate tapkanje ili vibraciju u mišićima i zapravo možete videti svoje telo kako se trese od struje.

U svojoj poslednjoj, petoj nedelji, zaista sam se trudila na EMS treninzima. Bila sam odlučna da dobijem rezultate. Zapravo sam počela da vidim neke! Dobila sam neku definiciju u predelu stomaka. Kada se pogledam u ogledalo, zapravo mogu da vidim set bebi trbušnjaka kako proviruju. I leđa su mi bolje. Zbog starih sportskih povreda patim od bolova u donjem delu leđa. U prošlosti sam bila previše lenja da testiram ovu metodu, ali sada mislim da EMS trening radi! Pet nedelja EMS treninga i moj bol u leđima je nestao.

Nakon pet nedelja posvećenosti EMS treningu, sigurno je reći da sam navučena. Brzo je, efikasno i zabavno. Savršeno se uklapa u moj prezauzet raspored. Posle 10 treninga, mogu da vidim promenu na svom telu”, rekla je.

Kontraindikacije EMS treninga

EMS
Foto: PEOPLESTOCK / Alamy / Alamy / Profimedia

Uopšteno govoreći, električne struje kojima ste izloženi su potpuno bezopasne. Međutim, postoje određene kontraindikacije koje treba uzeti u obzir. Možemo ih podeliti u dve kategorije, apsolutne i relativne kontraindikacije.

Ako se bilo koja od sledećih apsolutnih kontraindikacija odnosi na vas, EMS-trening sesija nije dozvoljena:

Akutne bolesti, poremećaji, bakterijske infekcije i inflamatorni procesi

Nedavne operacije

Arterioskleroza i drugi poremećaji cirkulacije

Stentovi ili bajpas u poslednjih šest meseci

Nelečena hipertenzija

Šećerna bolest

Trudnoća

Električni implantati, pejsmejkeri

Srčana aritmija

Tumori ili rak

Poremećaji krvarenja (hemofilija)

Bolesti motornih neurona, neurološki poremećaji (epilepsija)

Abdominalna ili ingvinalna kila

Akutni uticaj alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava

Ako se bilo koja od sledećih relativnih kontraindikacija odnosi na vas, trebalo bi da posetite svog lekara radi pismenog medicinskog odobrenja.

Akutni bol u leđima bez dijagnoze

Neuralgija

Hernije diska kičme

Ortopedski implantati

Bolesti organa, posebno bolesti bubrega

Kardiovaskularna stanja

Akutna bolest kretanja

Edem

Otvorene povrede kože, rane, ekcemi ili opekotine

Lekovi na recept

Pre vašeg prvog EMS treninga, trener će sesti sa vama i proći kroz vašu istoriju bolesti da vidi da li postoje kontraindikacije.

Koliko često mogu da radim EMS trening?

Prema aktuelnim stručnim mišljenjima i najnovijim bezbednosnim standardima, ne bi trebalo da imate više od jedne sesije tokom prvih osam do deset nedelja. Nakon ovog perioda prilagođavanja preporučujemo da pravite pauzu najmanje četiri dana između EMS treninga. To će vam dati odgovarajuće vreme za regeneraciju i dalje prilagođavanje impulsima i zaštititi vas od pretreniranosti.

Kako se pripremiti za EMS?

Prilikom utvrđivanja tempa vežbanja, svakako treba da obratite pažnju na vaš trenutni nivo kondicije. Takođe bi trebalo da otvoreno kažete svom treneru da li želite da EMS trening bude vaš osnovni trening ili dopuna vašoj redovnoj fitnes rutini.

Može li od EMS treninga da se dobije upala mišića?

Možda EMS trening zvuči jednostavno, ali tako. Pošto elektro impuls zapravo deluje kao otpor, pokreti su mnogo teži i čine da se umorite mnogo brže. Kao i kod drugih treninga, možda ćete dobiti upalu mišića. Sve u svemu, koliko su vam mišići upaljeni posle EMS treninga zavisi od više faktora, kao što su intenzitet rada, korišćena težina, količina vremena, kakvo je opterećenje, koliko jaki su impulsi.

Da li je bezbedno raditi EMS trening?

Nisu svi EMS uređaji 100 posto bezbedni. Ako EMS trening radite sa fizioterapeutom, onda je on obučen za primenu ovog posebnog načina vežbanja i korišćenje regulisanih jedinica.

Iako upotreba neregulisanog proizvoda nije nužno nebezbedna ili opasna, može potencijalno izazvati opekotine, modrice, iritaciju kože i bol. Sve te žice i kablovi mogu da dovedu i do strujnog udara, upozoravaju stručnjaci. Dakle, bitno je da pitate trenera ili teretanu o njihovim uređajima kao i ko će raditi sa vama.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram