Lažu nas da je brojanje kalorija ključno za gubitak težine

Fitnes i ishrana 23. jun 202110:06 > 10:09
Kendal Džener
Foto: London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Stručnjaci tvrde da oslanjanje na brojanje kalorija, kao način za upravljanjem telesnom težinom i zdravljem, nije ispravno jer ne uzima u obzir štetni efekat prerađene hrane na naše telo.

Ako želite da smršate, uobičajena mudrost već odavno je da treba jesti manje kalorija i više se kretati. Ali stručnjaci su postali skeptični prema ovom pristupu, prenosi N1.

Povećane visoke stope hroničnih bolesti i gojaznosti, koje se nisu smanjile uprkos naporima da se ljudima pomogne da unose manje kalorija, ukazuju na to da su gubitak kilograma i zdravlje više od unosa kalorija, piše Insider.

Dr Robert Lastig, pedijatrijski endokrinolog i autor knjige „Metabolical“, rekao je da je brojanje kalorija zastareli i obmanjujući koncept zdrave ishrane.

Drugi stručnjaci za ishranu kažu da je za neke ljude to moćan alat da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i ojačaju svoj odnos prema hrani. Iako su kalorije ograničene i ponekad netačna metrika za procenu hrane, one mogu da pomognu ljudima da shvate šta i koliko jedu.

Nisu sve kalorije jednake

„Oslanjanje na brojanje kalorija za upravljanje telesnom težinom i zdravljem je pogrešno jer ne uzima u obzir štetni efekat prerađene hrane na naše telo“, tvrdi dr Lastig i dodaje:

„Čitava katastrofa sa kojom se suočavamo zasniva se na tome da je kalorija kalorija. To jednostavno nije istina“.

Prerađena hrana, posebno rafinisani šećer, može da oštetiti ćelije i izazove upalu koja može dalje da izazove čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema, smatra dr Lastig. Nasuprot tome, celovite namirnice sadrže jedinjenja koja smanjuju upalu i sprečavaju oksidativni stres.

Obe vrste hrane mogu da imaju jednak broj kalorija, ali dramatično različite efekte, što koncept brojanja kalorija čini beskorisnim načinom razlikovanja zdrave i nezdrave hrane, smatra dr Lastig.

Nešto od onoga što jedemo zapravo je za naše crevne bakterije

Dr Lastig tvrdi da konvencionalna nauka pogrešno izračunava koliko energije dobijamo iz hrane.

Tokom probave, naše telo se oslanja na korisne bakterije, poznate kao mikrobiomi creva, kako bi nam pomogle u obradi hranjivih sastojaka. Deo onoga što jedemo hrani te crevne bakterije, pomaže im da napreduju i održavaju nas zdravim.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram