Da li detoks čaj pomaže u mršavljenju?

detoks čaj
Detoks čaj, Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Sezona je čaja, na šta nas ne podseća samo prohladno vreme, već i fotografije na društvenim mrežama. Međutim, pored običnog biljnog napitka po ukusu, često možemo naići i na recepte za detoks varijante, koje se ispijaju u jutarnjim časovima, ili tokom posta. Niko ne može osporiti da mogu biti blagotvorni, ali mi želimo da proverimo da li se to odnosi i na brži gubitak kilograma. Ostanite sa nama i u redovima koji slede, jer ćemo pokušati da vam damo odgovor.

Šta je detoks čaj?

Mnogi veruju da ova odrednica na pakovanju ukazuje na sigurni kvalitet po pitanju čišćenja organizma i mršavljenja. Na rafovima je veliki izbor artikala, a malo je poznato da za razliku od tradicionalnih čajeva u sebi sadrže i sastojke koji pospešuju probavu i smanjuju apetit. Poželjno je da u osnovi imaju koprivu, maslačak, list sene ili komorač, a kofein je često prisutan, piše Citymagazine.

Da li je delotvoran?

Nažalost, detoks čaj ima trenutni efekat kada govorimo o gubljenju kilograma, jer je njegov zadatak da eliminiše višak tečnosti, ali ne i da sagoreva masne naslage. Stručnjaci osporavaju njegovu popularnost, i misle da je posredi marketinški trik. Jetra i bubrezi su zaduženi za pročišćavanje organizma na prirodan način, a ne ovakvi proizvodi. Pored toga, upitno je i to da li imaju bilo kakav pozitivan uticaj na zdravlje.

Da li je štetan?

Laksativni sastojci mogu da izazovu nuspojave, u vidu dijareje, grčeva u stomaku i dehitratacije. Ukoliko ipak želite da uvedete promenu, ponovo ističemo list sene kao odličnu alternativu, posebno pre odlaska na intervenciju, kakva je kolonoskopija. Važno je napomenuti i to da umerena upotreba ne dovodi do neželjenih dejstava, a prekomerna i učestala može biti uzrok problema. Takođe, mršavljenje je kompleksno, i dobro je konsultovati se sa nutricionistom radi sastavljanja adekvatnog plana ishrane. Sporadično bavljenje ovim izazovom nije nešto što obezbeđuje rezultate na duge staze.

Koja je alternativa?

Kao što smo već spomenuli, izbalansirana ishrana sa akcentom na integralnim žitaricama, voću i povrću, uz fizičku aktivnost osnov je dobrog zdravlja i fizičkog izgleda. Svakako, ukoliko je detoks čaj vaš izbor, ne pretvarajte to u naviku i ne verujte svemu što pročitate na društvenim mrežama. Moraćemo da vas razočaramo, ali ne postoji magični napitak, pa razmišljajte u drugom pravcu.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram