Čuveni kuvar sa Mišlen zvezdicom ima poruku za ljude koji redovno kuvaju: Na ovo bacate najviše para. Nemojte

Kuvanje Foto:Shutterstock

Šef Gabrijel Krojtner vodi restoran sa istim imenom (Gabriel Kreuther), ima dve Mišlenove zvezde, tvorac je jednog od najboljih restoranskih iskustava koje Njujork nudi.

Govoreći za CNBC Make It , Krojtner je objašnjavao šta je jedna od najvećih grešaka koje viđa kod ljudi koji su strastveni kuvari kod kuće – opremanje kuhinje kao da vode restoran.

Prema njegovom mišljenju, kupovina iste opreme kakvu koriste šefovi kuhinja sa Mišlenovim zvezdama verovatno vam neće pomoći da kuvate kao oni, a uvešće vas u ogroman trošak.

Iako oprema sličnu onoj koja se koristi u profesionalnim kuhinjama može biti primamljiva, ovaj čuveni šef kaže da ove specijalizovane mašine često ne odgovaraju potrebama domaćeg kulinarstva. Naime, ako ne pripremate obroke u restoranima, ove mašine mogu biti više problem nego pomoć.

„Ako proizvodnja nije dovoljno velika, naći ćete se kako čistite satima jer niste imali dovoljno proizvoda i sve se samo okači sa strane te mašine ili procesora hrane. Zato što recept nije dovoljno velik, osim ako ne kuvate za šest ili osam osoba“, kaže on.

Garbrijel Krojtner
Foto: Neilson Barnard / Getty images / Profimedia

Iznova i iznova, Krojtner vidi kako domaći kuvari troše stotine dolara na vrhunske kuhinjske alate koji daleko premašuju njihove potrebe.

„Ono što često viđam kada kuvam za ljude u privatnim kuhinjama jeste da možete naći razne procesore hrane i mašine, i mnoge od njih se skoro uopšte ne koriste, već postanu komadi nameštaja. Te mašine su zaista ponekad samo taština u kuhinji“, kaže on.

Ako želite da unapredite svoju kuhinju, on preporučuje da počnete sa dobrom drvenom daskom za sečenje i kvalitetnim noževima. Umesto da tražite skupi blok za noževe koji dolazi sa šest noževa, on sugeriše da investirate u „jedan ili dva vrlo dobra noža“.

„Reći ću vam iz iskustva, nakon toliko godina u kuhinji, ljudi obično rade 80% vremena sa istim nožem“, kaže on.

Izaberite nož srednje veličine i manji nož. Ako stvarno želite da se počastite, kaže on, kupite sebi oštrač za oštrenje oštrica.

„Na početku svoje karijere, kada ste kuvar, vaša tendencija je da imate mnogo noževa jer mislite da više noževa znači bolje. A kako napredujete u svojoj karijeri, shvatite, kao i mnogo puta u životu, da je manje uglavnom više.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram