Snežana Čalić je srpskim jelima u Masterchefu osvojila Australiju, a jednim specijalitetom je uspela da zbuni i Džejmija Olivera

Foto: MasterChef Australia 2024./Paramount ANZ; Instagram/snezanacalic_official

Snežana Čalić je bila takmičarka u 16. sezoni emisije "MasterChef Australia". Tu je oduševila sudije svojim autentičnim jelima. Ko je Srpkinja koja je osvojila Australiju svojim kulinarskim umećem?

Snežana je žena koja voli da da svoj pečat klasičnim jelima, a tokom prve eliminacione epizode MasterChef Australia je suidjama poslužila hleb sa tri vrste putera. Napravila je puter od inćuna, puter od ajvara i baklava puter. Sve sudije su se raspametile ovim izborom.

„Mislim da ste neverovatno hrabri što poslužujete samo hleb i puter, ali je baš ukusno. To je stvarno, stvarno dobro“, rekao joj je gostujući sudija Džejmi Oliver.

Snežana Čalić je rođena u Hrvatskoj, a kao devojčica se preselila u Srbiju.

„Ja sam rođena u Hrvatskoj i onda smo se zbog rata preselili u Srbiju, tamo sam studirala. Moji roditelji su došli ovde (u Australiju) mnogo ranije ali pošto sam ja studirala u Srbiji, imala sam srpsko državljanstvo i nisam mogla da dođem u taj izbeglički program. Tako da sam došla mnogo kasnije nego moji roditelji“, rekla je Snežana.

Počela je da kuva sa sedam godina, a prve veštine u kuhinji dobila je posmatrajući svoju majku u kuhinji. Prvo jelo koje je napravila kao devojčica bio je gulaš.

„Imala sam sedam godina. Bile smo kod kuće ja i sestra same i ja sam napravila kao neki gulaš sa slatkim kupusom. Moj ujak koji je došao iz Švajcarske, naišao je kraj nas i pitao ‘pa gde ti je mama’. A ja kažem ‘pa mama i tata su na poslu’. Kaže on ‘pa ko je ovo skuvao’. I dan danas svi pričaju o tome. On je onda otišao u auto i doneo mi 40 čokolada. Nije mogao da veruje da sam ja napravila gulaš. Iskreno ja sam uvek volela da kuvam“, ispričala je.

Odrastala je okružena mediteranskim i srpskim jelima i ta dva stila i danas definišu njeno kuvanje.

U Beogradu je studirala ekonomiju, a po završetku studija je došla u Australiju, i uhvatila se u koštac sa izazovima u novoj zemlji. Trenutno radi u bankarskom sektoru i ima uspešnu karijeru, ali kaže da se za nju magija uvek dešava samo u kuhinji.

Pobednik MasterChef Australia dobija 250.000 dolara. Iako je 21. maja ispala iz takmičenja, pre toga Snežana je rekla da bi ako pobedi, novac iskoristila za otvaranje svog restorana s domaćom kuhinjom.

Godinama je Snežana veštine kuvanja učila od svoje majke, a sada ona svoju ljubav, kroz ukusnu hranu, pruža suprugu Aleksu, sinu Lazaru i kćerki Lenki, koja takođe pokazuje veliko interesovanje za kuvanje.

Suprug je podržavao u tome da se prijavi u MasterChef Australia.

„I onda mi je on napravio aplikaciju. On uvek slika kad ja nešto napravim i skuplja te slike, i onda je on poslao sve te slike i… stvarno pozvali me na audiciju. Ja još uvek ne verujem da sam ja tamo“, rekla je Snežana za SBS.