Kako se pravilno koriste začini – možda celog života solite jela pogrešno

Foto:Shutterstock

Koji začini se ne slažu međusobno?

Sve je u začinima – to će vam verovatno reći svako ko se dobro snalazi u kuhinji. Ako biste da vam jelo bude prste da poližeš, veliku ulogu će odigrati baš začini koji će mu razviti pun ukus. Ali u baratanju aromama ima određenih pravila. Stručnjaci kažu da se pojedini ukusi sjajno slažu i daju taj šmek koji jelo čini odličnim, dok se drugi ne vole, pa recimo, nije dobro spajati snažni šafran i svež đumbir. Takođe, u priči o začinima važno je znati i da se oni ne mogu uvek ukalupiti jer, na primer, seme komorača gorči, dok mu je lišće slatkasto.

Snažni začini koji se ne slažu međusobno

Jaki začini mogu nadjačati ili promeniti ukus drugih nežnijih začina. Takođe, vrlo verovatno ne želite da kombinujete više oštrih začina u jednom jelu. Ponekad i lagana citrusna nota može zapravo da istakne jake smele ukuse i poboljša ih. Ti jači začini su đumbir, anis, beli luk, ren, crni luk, vlašac, seme komorača, karanfilić, kardamom, seme kima. Pritom, način na koji te začine kuvate može im umanjti tu njihovu oštrinu, a ako ih umereno koristite, dobićete najbolje od njih, ne preterano jak ukus koji ume da zasmeta i uguši jelo. Recimo, čen belog luka pečen ceo daće najugodniji ukus, posebno kada se kombinuje sa ruzmarinom, ali ne i sa đumbirom. Ali ako pržite beli luk sa iseckanim đumbirom, vrlo je verovatno da će se dobro dopuniti, piše homegrownherbgarden.com.

Dobri spojevi

U kuvanju nema granica i uvek možete da sami eksperimentišete, da kombinujete razne začine sa namirnicama i ujedno otkrivate svoje omiljene spojeve. Ali ako biste da igrate na sigurno, dobro je znati koji začini generalno idu uz koju hranu.

Govedina – lovorov list, ljuta začinska paprika, čili, kari, mirođija, đumbir, senf, začinska paprika, majoran, origano, peršun, ruzmarin, majčina dušica

Svinjetina – bosiljak, kardamom, karanfilić, kari, đumbir, majoran, senf, origano, začinska paprika, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica

Jagnjetina – bosiljak, kardamom, kari, mirođija, majoran, nana, origano, začinska paprika, ruzmarin, kurkuma

Živinsko meso – anis, lovorov list, ljuta začinska paprika, kari, mirođija, đumbir, majoran, senf, muskatni oraščić, začinska paprika, peršun, biber, žalfija, majčina dušica

Riba – anis, bosiljak, lovorov list, kari, mirođija, komorač, đumbir, majoran, muskatni oraščić, origano, začinska paprika, peršun, majčina dušica

Povrće

Krompir – bosiljak, kim, korijander, mirođija, komorač, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica

Pasulj – mirođija, majoran, muskatni oraščić, origano

Brokoli – senf, muskatni oraščić, žalfija

Šargarepa – mirođija, muskatni oraščić, peršun, ruzmarin, majčina dušica

Krastavac – bosiljak, mirođija, peršun

Patlidžan – origano, peršun

Pečurke – beli luk, žalfija

Grašak – majoran, nana

Tikva – kardamom, đumbir, muskatni oraščić

Paradajz – bosiljak, karanfilić, kim, komorač, majoran, origano

Pasulj, pirinač i žitarice – čili, seme kima, origano, beli luk, šafran, peršun, nana

Sir i jaja – mirođija, peršun, začinska paprika, muskatni oraščić, crni biber, origano, beli luk, majčina dušica

Saveti za pojačavanje ukusa

Da biste dobili ono najbolje od začina, tj. od sušenog bilja, možete da ga potopite nekoliko minuta u vodu, bujon, ulje, limunov sok ili sirće.

Kada koristite začinsko bilje u prelivu za salatu, ostavite bilje da se natopi kiselinom (sirćetom ili limunovim sokom) najmanje 15 minuta do sat pre nego što začinite salatu.

Da biste lepo začinili meso, recimo, živinu ili ribu, utrljajte ih rukama pre kuvanja.

Za povrće kuvano na pari dodajte začinsko bilje u otopljeni puter i ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što ga sjedinite sa povrćem i poslužite, piše delishably.com.

Što se tiče sušenih i svežih začina, obično je za kuvanje potrebno koristiti tri do pet puta više svežeg bilja nego sušenog, u zavisnosti od jačine biljke.

Da biste postigli najbolji ukus kod namirnica koje se dugo kuvaju, dodajte začinsko bilje u poslednjih 20-ak minuta kuvanja kako ne bi izgubilo ukus.

Kada dodati so u jelo

So je najvažniji začin koji se najviše i koristi u kuvanju, ali mnogi ne znaju da joj treba vremena da se potpuno rastvori i prožme jelo.

Meso je najbolje usoliti dan pre nego što ćete ga spremati ili nekoliko sati ranije.

S druge strane, plodove mora posolite petnaestak minuta pre kuvanja.

Povrće sadrži ugljeni hidrat pektin, koji nije lako svarljiv. On se može omekšati dodavanjem soli. Zato posolite povrće 10 do 15 minuta pre kuvanja da prožme povrće, ali nemojte to činiti mnogo ranije da ne postane gumenasto. Naime, so će izvlačiti tečnost iz povrća onoliko dugo koliko to budete dozvolili, pa nemojte preterati, piše spicesinc.com.

Posolite pasulj kada ga potopite pre kuvanja. So će u njemu omekšati pektin kao i u drugom povrću.

S testom treba oprezno jer može da očvrsne ako ga brzo poslite budući da pomaže glutenu da se učvrsti. Zato testo solite u odnosu na to da li vam treba malo tvrđe, recimo, za picu ili mekše.

Pečurke su pune vode i smežuraće se ako se posole prerano. So im dodajte tek pred sam kraj prženja.

So inače uravnotežuje gorčinu – i bolje od šećera, tako da prstohvat soli u sosu za testeninu može biti bolja rešenje nego prstohvat šećera.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram