Ćufte su jedno od omiljenih jela u Srbiji jer se relativno lako pripremanju, a imaju bogat ukus. Ipak, mali kulinarski saveti uvek dobro dođu jer ćufte mogu da se raspadnu dok ih pravite.
Recept za ćufte je jedan od omiljenih u Srbiji zbog bogatog ukusa ovog jela. Mogu se pripremati sa različitim vrstama mesa, povrća i začina i zato su vrlo zahvalno jelo. Bogat ukus daje im savršen miks mesa, začina i dodataka, ali dosta zavisi i od načina pripreme.
Kako se prave tradicionalne ćufte
Tradicionalne srpske ćufte prave se od mlevenog mesa, najčešće svinjetine ili mešanog mesa (svinjetina i junetina), sa različitim začinima i dodacima.
Osnovni recept za ćufte
Sastojci:
500 g mlevenog mešanog mesa
1 crni luk, sitno iseckan
1 jaje
100 g prezli
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica suve majčine dušice
so i biber po ukusu
2-3 kašike seckanog peršuna
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, jaje, prezle, majčinu dušicu, so, biber i peršun.
Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
Oblikujte ćufte veličine oraha i stavite ih na tacnu.
Pržite ćufte na malo ulja u tiganju dok ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana, oko 10-15 minuta.
Recept za ćufte s mesom u paradajz sosu
Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
1 crni luk, sitno iseckan
1 jaje
100 g prezli
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica origana
so i biber po ukusu
400 ml paradajz sosa
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica šećera
Priprema:
Ćufte napravite prema prethodnom osnovnom receptu.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte paradajz sos, šećer, origano i majčinu dušicu. Kuvajte sos 10 minuta.
Stavite pripremljene ćufte u sos i kuvajte ih 20-25 minuta na srednje niskoj temperaturi.
Recept za pileće ćufte
Sastojci:
500 g mlevenog pilećeg mesa
1 crni luk, sitno iseckan
1 jaje
100 g prezli
so i biber po ukusu
2-3 kašike seckanog peršuna
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte meso, crni luk, jaje, prezle, so, biber i peršun.
Oblikujte ćufte i pržite ih na malo ulja petnaestak minuta.
Kako da se ćufte ne raspadnu tokom pravljenja
Kombinovanje svinjetine i junetine daje ćuftama bogatiji ukus i bolju teksturu. Svinjetina dodaje mast i sočnost, dok junetina daje čvrstoću.
Kada mešate sastojke za ćufte, radite to samo dok se ne sjedine. Ako mnogo budete mešali, ćufte mogu ispasti suve i suviše čvrste.
Prezle ili ovsene pahuljice pomažu da ćufte zadrže oblik i upiju tečnost, pa se neće raspasti tokom kuvanja.
Nakon što pripremite smesu za ćufte, ostavite je da odstoji 15-30 minuta u frižideru. Tako će se svi sastojci povezati i ćufte će zadržati oblik tokom kuvanja.
Pržite ćufte na srednjoj vatri jer će se tako skuvati ravnomerno, neće se prepeći spolja, a unutra ostati žive.
Recept za paradajz sos za ćufte
Sastojci:
400 ml paradajz sosa
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica origana
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica šećera
so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte paradajz sos, origano, majčinu dušicu, šećer, so i biber.
Kuvajte na srednje niskoj temperaturi 10-15 minuta, povremeno mešajući.
Recept za kremasti beli sos za ćufte
Sastojci:
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašika putera
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašika brašna
1/2 šolje pilećeg bujona
so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju otopite puter i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatne boje.
Postepeno dodajte pileći bujon, mešajući neprekidno da se ne stvore grudvice.
Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte oko pet minuta na srednjoj temperaturi dok sos ne postane gust.
Začinite solju i biberom po ukusu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: