Njihovo veličanstvo, ćufte: Evo šta treba da uradite da vam se ove sočne kuglice ne bi raspale prilikom prženja

Ćufte Foto: Shutterstock

Ćufte su jedno od omiljenih jela u Srbiji jer se relativno lako pripremanju, a imaju bogat ukus. Ipak, mali kulinarski saveti uvek dobro dođu jer ćufte mogu da se raspadnu dok ih pravite.

Recept za ćufte je jedan od omiljenih u Srbiji zbog bogatog ukusa ovog jela. Mogu se pripremati sa različitim vrstama mesa, povrća i začina i zato su vrlo zahvalno jelo. Bogat ukus daje im savršen miks mesa, začina i dodataka, ali dosta zavisi i od načina pripreme.

Kako se prave tradicionalne ćufte

Tradicionalne srpske ćufte prave se od mlevenog mesa, najčešće svinjetine ili mešanog mesa (svinjetina i junetina), sa različitim začinima i dodacima.

Osnovni recept za ćufte

Sastojci:

500 g mlevenog mešanog mesa

1 crni luk, sitno iseckan

1 jaje

100 g prezli

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica suve majčine dušice

so i biber po ukusu

2-3 kašike seckanog peršuna

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, jaje, prezle, majčinu dušicu, so, biber i peršun.

Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine.

Oblikujte ćufte veličine oraha i stavite ih na tacnu.

Pržite ćufte na malo ulja u tiganju dok ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana, oko 10-15 minuta.

ćufte
Foto: Ramon Grosso Dolarea / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za ćufte s mesom u paradajz sosu

Sastojci:

500 g mešanog mlevenog mesa

1 crni luk, sitno iseckan

1 jaje

100 g prezli

1 kašičica suve majčine dušice

1 kašičica origana
so i biber po ukusu

400 ml paradajz sosa

2 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica šećera

Priprema:

Ćufte napravite prema prethodnom osnovnom receptu.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.

Dodajte paradajz sos, šećer, origano i majčinu dušicu. Kuvajte sos 10 minuta.

Stavite pripremljene ćufte u sos i kuvajte ih 20-25 minuta na srednje niskoj temperaturi.

Recept za pileće ćufte

Sastojci:

500 g mlevenog pilećeg mesa

1 crni luk, sitno iseckan

1 jaje

100 g prezli

so i biber po ukusu

2-3 kašike seckanog peršuna

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte meso, crni luk, jaje, prezle, so, biber i peršun.

Oblikujte ćufte i pržite ih na malo ulja petnaestak minuta.

Kako da se ćufte ne raspadnu tokom pravljenja

Kombinovanje svinjetine i junetine daje ćuftama bogatiji ukus i bolju teksturu. Svinjetina dodaje mast i sočnost, dok junetina daje čvrstoću.

ćufte
Foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada mešate sastojke za ćufte, radite to samo dok se ne sjedine. Ako mnogo budete mešali, ćufte mogu ispasti suve i suviše čvrste.

Prezle ili ovsene pahuljice pomažu da ćufte zadrže oblik i upiju tečnost, pa se neće raspasti tokom kuvanja.

Nakon što pripremite smesu za ćufte, ostavite je da odstoji 15-30 minuta u frižideru. Tako će se svi sastojci povezati i ćufte će zadržati oblik tokom kuvanja.

Pržite ćufte na srednjoj vatri jer će se tako skuvati ravnomerno, neće se prepeći spolja, a unutra ostati žive.

Recept za paradajz sos za ćufte

Sastojci:

400 ml paradajz sosa

2 kašike maslinovog ulja

1 crni luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica origana

1 kašičica suve majčine dušice

1 kašičica šećera

so i biber po ukusu

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.

Dodajte paradajz sos, origano, majčinu dušicu, šećer, so i biber.

Kuvajte na srednje niskoj temperaturi 10-15 minuta, povremeno mešajući.

Recept za kremasti beli sos za ćufte

Sastojci:

200 ml pavlake za kuvanje

1 kašika putera

1 crni luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašika brašna

1/2 šolje pilećeg bujona

so i biber po ukusu

Priprema:

U tiganju otopite puter i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.

Dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatne boje.

Postepeno dodajte pileći bujon, mešajući neprekidno da se ne stvore grudvice.

Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte oko pet minuta na srednjoj temperaturi dok sos ne postane gust.

Začinite solju i biberom po ukusu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram