Da li volite čokoladu?
Recept za ovu tortu videli smo na grupi Gordona Remzija na Facebooku.
Sastojci
Za kore
2 šolje višenamenskog brašna
1¾ šolje šećera
¾ šolje kakaoa
1½ kašičice praška za pecivo
1½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica soli
2 velika jaja
1 šolja mleka
½ šolje biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
1 šolja ključale vode
Za čokoladni ganaš
1 šolja guste pavlake
220 g čokolade seckane
2 kašike neslanog putera
prstohvat soli
Za glazuru
1 šolja putera omekšalog
4 šolje šećera u prahu
½ šolje kakaoa
¼ šolje mleka
2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema
Zagrejte rernu na 175 °C. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za torte od 23 cm.
U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Suvim sastojcima dodajte jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile. Mutite na srednjoj brzini oko dva minuta dok se dobro ne sjedini. Umešajte kipuću vodu. Testo će biti tanko, ali to je u redu.
Podelite testo ravnomerno za pripremljene kalupe.
Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kore iz rerne i ostavite da se ohlade u kalupima 10 minuta. Zatim prenesite kolače na rešetku da se potpuno ohlade.
Za čokoladni ganaš u maloj posudi zagrejte gustu pavlaku na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Stavite seckanu čokoladu u vatrostalnu posudu, pa je prelijte vrućom kremom i ostavite da odstoji minut. Dodajte puter i prstohvat soli. Mešajte dok se čokolada i puter ne istope i smesa ne postane glatka. Ostavite da se ganaš prohladi.
Svaku koru presecite na pola horizontalno, pa ređajte tortu – kora, fil, kora, fil…
Za glazuru od čokoladnog putera u činiji umutite omekšali puter dok ne postane kremast. Dodajte preostale sastojke, sjedinite ih i tom glazurom prelijte tortu.

BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: