Čokolada koja će rešiti dva realna globalna problema

čokolada
Čokolada, Foto: Deyan Georgiev - RM content / Alamy / Alamy / Profimedia

Dve decenije nakon obećanja čelnika industrije čokolade da će istrebiti „najgore oblike” eksploatisanja dece kao radne snage na plantažama kakaa, i dalje nema većih promena. S druge strane, na Obali Slonovače, gde se uzgaja trećina količine kakaa na svetu, prašume se seku i krče da bi se napravio prostor za plantaže kakaa.

U poslednjih 50 godina, Obala Slonovače izgubila je više od 80 odsto svojih prašuma, uglavnom zbog proizvodnje kakaa. Prema nekim procenama, posledice koje ostavlja proizvodnja čokolade, nije daleko iza mesa i mlečnih proizvoda, što je čini štetnijom za planetu od većine namirnica. Sa druge strane, klimatske promene dodatno otežavaju uzgajanje i proizvodnju kakaa.

Zato je QOA, nemačka startap firma počela da pravi čokoladu bez kakaa koristeći tehniku precizne fermentacije drugih sastojaka. Kompanija se nada da će za malo više od 10 godina uspeti potpuno da zameni kakao u masovnoj proizvodnji namirnica u supermarketima, prenosi Fast Company.

Suosnivač Sara Markart je naučnica koja je prethodno radila u drugom startapu na kafi bez kafe, a početkom ove godine počela je sa radom na ovom projektu zajedno sa svojim bratom.

„Čokoladu smo počeli da pravimo u kuhinji mog brata”, rekla je. „Čak smo kupili i sedam Termomiksera i postavili ih sve na njegov sto.”

Trebalo je vremena da bi se stvorio autentičan ukus. Ranija verzija ukusa njihove čokolade dobila je veoma loše ocene, prosek je bio 4,9 od 10.

„Jedna osoba je rekla da je morala da opere zube tri puta”, rekla je Sara. A onda je njihov tim preradio formulu, i kada su novi uzorci poslati istim testerima – ocena se duplirala. Onda su odneli svoju čokoladu jednoj organizaciji stručnjaka koji se bave ukusom čokolade, gde su rekli da ne mogu da razlikuju našu verziju od prave.

„Tada smo znali da je naša čokolada spremna za predstavljanje”, rekla je Sara.

Sada su već u pregovorima sa velikim brendovima koji proizvode čokoladu.

„Najbolja potvrda je bila od najskeptičnije osobe koja je kad smo prvi put pomenuli našu ideju rekla – ma da, nema od toga.. Posle toga je okusio našu čokoladu i sutradan u mejlu napisao – Hej, ljudi, kako možemo da sarađujemo”, priča Sara.

Mnogi nisu svesni da na plantažama rade deca

Ovaj startap planira da lansira sopstveni brend i tako podstakne dizanje svesti o problemima poput dečije radne snage u proizvodnji kakaa. Najčešće su deca koja žive u Maliju regrutovana za rad uz obećanje o dobroj zaradi, da bi ih kasnije ilegalno odveli preko granice do Obale Slonovače. Tamo bivaju prisiljeni godinama da rade bez plate, izolovana od ostale dece.

„Mislim da mnogi nisu svesni da su deca uključena u proizvodnju kakaa, a još manje je onih koji znaju za njen negativan uticaj na klimu”, kaže Sara. Njihov primarni cilj je upravo da zamene kakao u namirnicama poput čokoladica u supermarketima.

Koristeći nusproizvode kao sastojke, QOA može smanjiti karbonski otisak koji ostavlja čokolada. Procenjuje se i da će zamena za kakao vrlo verovatno biti jeftinija od pravog.

„Svi volimo čokoladu, mi volimo i kakao, kao i proizvode koji se ne proizvode masovno nego održivo i u malim količinama na farmama”, kaže Sara. „Jedini problem je da takav način proizvodnje ne može da postigne količine koje zahteva masovna proizvodnja. Mi samo nudimo rešenje za masovno tržište čokolade koje može znatno da umanji karbonski otisak i korišćenje dečije radne snage.”

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram