Četiri dijete sa kefirom koje baš svako može da proba

Foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Kefir je jedna od najzdravijih namirnica, a pored svih blagodeti za vaše telo, takođe vam može pomoći da izgubite kilograme.

Ovaj koristan mlečni proizvod se koristi kao preventiva a i u terapeutske svrhe. Pravi, domaći kefir ima umirujući efekat na cirkulaciju i nervni sistem.

Bogat je vitaminima i mineralima, pomaže da se uspostavi rad creva, leči telo i podmlađuje kožu, poboljšava stanje kose i noktiju. Pored toga, ishrana zasnovana na korišćenju kefira pomaže da se veoma lako izgube dodatni kilogrami, piše Dijeta.net.

Prednost kefira je i nizak sadržaj ugljenih hidrata. Stručnjaci smatraju da je najčešći uzrok viška težine upravo preterani unos ugljenih hidrata.

Dijeta sa kefirom

Pročitajte još:

Postoje mnoge varijante kefir dijeta. Sve se zasnivaju na svakodnevnom unosu kefira, ali se razlikuju u broju dodatnih namirnica i vremenu trajanja. Naravno i broju kilograma koje ćete izgubiti.

Za sve je karakteristično da naglašavaju da je bolje koristiti domaći kefir.

Zimska kefir dijeta – ili dijeta na kojoj kao i da niste na dijeti

Ovaj režim ishrane je predviđen za 3 dana i ne više od toga. Težina koju možete da izgubite sa ovom dijetom zavisi od individualnih karakteristika organizma a obično je oko 2 kg.

Doručak:

1: Kajgana od 2 jaja, salata od manjeg krastavca, kafa sa kašikom mleka ili
2: Griz/palenta i kiselo mleko  ili
3: Jaje, 1 tost sa puterom, čaj sa medom.

Užina:

3 dl domaćeg kefira

Ručak:

Predlog 1: Pileća supa, kuvana šargarepa i belo pileće meso (100 gr), salata od cvekle, kriška hleba,
Predlog 2: Čorba od pečuraka, paprikaš (oko 3 dl) i salata od svežeg kupusa.

Užina:

3 dl domaćeg kefira

Večera:

Predlog 1: Grilovana riba (150 gr), zelena salata i biljni čaj;
Predlog 2: Veći pečeni krompir, čaj sa medom.

recept za kefir
Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Kefir-voćna dijeta – odlična kratka detoks dijeta

Pročitajte još:

Dnevno treba piti 1,5-2 litre kefira od obranog mleka i jesti voće i povrće (može i lako termički obrađeno) u dovoljnim količinama da se zadovolji glad. Sa ovom dijetom, možete izgubiti 2-3 kg za tri dana.

Kefir-jabuka dijeta – teška dijeta za pripremu organizma za novu sezonu

Kefir-jabuka dijeta traje 7 dana. Tokom ove dijete smenjuju se kefir i jabuka dani. Možete popiti 1,5 litara kefira ili pojesti 1.5kg jabuka dnevno. Ovo je prilično stroga dijeta i nije preporučljiva u zimskom periodu već na prelasku jedne sezone u drugu… Recimo proleće-leto i leto-jesen. Gubitak kilograma je značajan: i do 6 kg za 7 dana.

Kefir Mono-dijeta

Kefir mono dijeta je veoma teška, ali u isto vreme i veoma efikasna dijeta. Ova dijeta sa kefirom se primenjuje tri dana, tokom kojih možete brzo izgubiti 3-4 kg.

Tokom ove dijete treba svakodnevno piti 1-1.5 litara svežeg niskomasnog domaćeg kefira, bez dodatog šećera, i to 5-6 puta dnevno. Intervali između uzimanja kefira bi trebalo da budu isti.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram