Dijeta koju Džulija Roberts drži da bi ostala zgodna žena

Fitnes i ishrana 08. nov 202008:09 > 17. maj 2021 11:55
Džulija Roberts
Džulija Roberts; Foto: COLUMBIA PICTURES-PLAN B ENTERTAINMENT-RED OM FILMS-SYZYGY - Album / Album / Profimedia

Džulija Roberts je bila i ostala "Zgodna žena", godinama je birana za najlepšu ženu sveta, a sa 53. godine mladolikost i zdravu liniju održava uz pomoć GI dijete.

Sajt Diet weight lose, koji sabira dijete poznatih, piše kako Džulija Roberts sjajan izgled duguje GI dijeti, koja joj obezbeđuje „večnu mladost“, ali sve koji žele da je isprobaju savetuje da se prvo konsultuju s lekarom ili nutricionistom. Ipak, GI dijeta nije naročito restriktivna, a posebno se preporučuje onima koji ne mogu da ne pojedu „nešto slatko“.

 

View this post on Instagram

 

Just thought it might mean something for the incredible cause #concernworldwide if you saw who’s legs are longer!?

A post shared by Julia Roberts (@juliaroberts) on

GI se odnosi na glikemijski indeks namirnica, koji je uveden da bi se razvrstali dobri i loši šećeri. Glikemijski indeks je mera koliko brzo i u kojoj meri određena hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi – kreće od 0 do 100, pri čemu hrana sa visokim GI (preko 70 na skali) brzo dovodi do rasta nivoa šećera u krvi.

U ovom planu ishrane nema velike grupe namirnica koje su zabranjene i ne morate da računate koliko ste uneli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralnih žitarica – u tome se držite liste namirnica sa niskim, odnosno izbegavate one s visokim GI.

Ukratko, jede se gotovo svo voće i povrće, osim lubenice i ananasa, kao i mlečni proizvodi, jaja, riba i školjke, svinjetina i junetina. Izbegava se beli hleb, beli pirinač, krompir, belo brašno i beli šećer, ali su zato dozvoljeni hleb i makarone od celog zrna, smeđi pirinač, ovsene pahuljice… Čak je dozvoljeno uzimati umerene količine alkohola, kao na primer čašu vina s vremena na vreme, a mada je šećer zabranjen, možete se zasladiti sladoledom bez šećera.

Na internetu ćete lako naći tablice namirnica sa njihovim GI kojih se treba držati, a sajt Dijeta recepti daje 10 osnovnih principa nisko glikemijske ishrane:

1. Jedite puno povrća i voća kao što su jabuke, kruške, breskve i bobice. Čak i tropsko voće kao što su banane, mango i papaje imaju niži glikemijski indeks nego tipični deserti.

2. Jedite žitarice u najmanje obrađenom stanju kao što je hleb od celog zrna, braon pirinač, ječam, proso i pšenične mekinje, ovas itd.

3. Ograničite beli krompir i proizvode od rafinisanih žitarica, kao što su beli hleb i bela testenina.

4. Ograničite slatkiše – uključujući visokokaloričnu hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao što je sladoled. Smanjite voćni sok na pola čaše dnevno. Potpuno uklonite pića sa šećerom.

5. Jedite zdravu vrstu proteina, kao što su pasulj, riba ili piletina bez kože, u većini obroka, za ručak i večeru.

6. Izaberite namirnice sa zdravim mastima, kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi (bademi, orasi) i avokado ali držite se umerenih količina.

7. Ograničite zasićene masti iz mlečnih i drugih životinjskih proizvoda. Potpuno uklonite delimično hidrogenizovane masti (trans masti) koje se nalaze u brzoj hrani i pakovanim namirnicama industrijskog porekla.

8. Treba da imate tri obroka i jednu ili dve užine svaki dan. Važno je da svaki dan imate doručak i da ga ne preskačete.

9. Jedite polako i zaustavite se kada se osetite sito.

10. Kada god možete birajte organsku hranu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram