Četiri aktivnosti za koje samo mislite da nemate vremena

zdrave navike
Foto: JONATHAN FORD / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Samo da imam više vremena, onda bih… Mnogima je to često na pameti, pa će se prepoznati u navikama koje su u nastavku. Ipak, nikad nije kasno usaditi nove navike i bolje preraspodeliti aktivnosti u danu.

Čitanje

Da barem imam više vremena… Onda bih pročitao knjigu. Koliko vam je stvarno vremena potrebno: ako čitate 200 reči u minuti, to znači da možete završiti roman s 80.000 reči za otprilike šest sati i 40 minuta. Istraživanja pokazuju da prosečna osoba u dobi od 15 i više godina provede oko dva i po sata pred televizorom. Svaki dan. Dva ili tri puta nedeljno bar pola tog vremena provedite uz knjigu.

Vežbanje

Nastavak odgovora može da glasi da biste stvarno redovno vežbali, ali hajde da proverimo koliko vam je vremena potrebno. Stručnjaci preporučuju najmanje 30 minuta vežbanja dnevno, pet puta nedeljno. Ali, ovih 30 minuta može se izdeliti na kraće intervale, na primer, 10 minuta hoda. Zamenite razgovore na kafi, ćaskanjem u šetnji. Ili barem deo druženja provedite aktivno, a deo u kafiću.

Novi jezik

Ima onih koji bi rado naučili novi jezik, a i to može kad se hoće. Da biste usvojili, na primer, francuski, italijanski ili španski, trebalo bi vam oko 600 do 750 nastavnih sati. Kako biste tečno govorili jezik u roku od jedne godine, trebalo bi da najmanje dva sata dnevno posvetiti učenju. Što možete učiniti, jer puno vremena provodite uzalud, kao kada sedite u čekaonici, ili čekate u redu… Iskoristite takve trenutke da ponavljate glagole i konjugacije, čitajte tekstove na jeziku koji učite i obogatite svoj vokabular, slušajte tekstove na pametnom telefonu, piše City Magazine.

Zdravija ishrana

Za kraj, ima i onih kojima je želja da pripremaju zdrave obroke kod kuće, ali misle da je to neizvodljvo. Na njihovu žalost, nema izgovora, jer je potrebno izdvojiti okvirno 30 do 45 minuta dnevno. U anketi u kojoj je učestvovalo 1.500 ljudi, rezultati su pokazali da zaposleni u proseku provedu 5 sati i 18 minuta nedeljno odgovarajući na poslovnu poštu od kuće. To je nešto više od 45 minuta dnevno, odnosno taman za pripremu ukusnog jela. Stoga, ukoliko se prepoznajete, isključite notifikacije i zavežite kecelju. Ako možete, pozovite nekog da vam se pridruži, i biće vam još zabavnije, uz uštedu vremena.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram