Čajevi koji imaju ulogu laksativa

Čajevi
Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / Profimedia

Muče vas neredovni odlasci u WC? Srećom, tu su i prirodna rešenja, poput čajeva od sene ili rabarbare, koji doslovno donose olakšanje.

Ako triput nedeljno ili ređe od toga nemate stolicu, znači da imate zatvor. Pritom, stolica može da bude tvrda i suva, pa pražnjenje bude teško i bolno. Gotovo svakom se barem jednom dogodilo da ima zatvor, ali obično to ne traje dugo i nije reč o ozbiljnom problemu. Povećan unos voća, povrća i celog zrna žitarica, dakle, vlaknastih materija, takođe je dobar način za ublažavanje zatvora i redovniju stolicu, a korisno je i redovno se baviti nekom fizičkom aktivnošću, pa kad osetite nagon za pražnjenjem, imaćete dovoljno vremena da to obavite u miru. Važno je da znate da laksative treba koristiti samo uz savet lekara, kao i da mu se treba javiti ukoliko vam se rutina odlaska u WC menja. Kao prirodna opcija za pomoć, tu su čajevi koji se od davnina piju zbog problema sa zatvorom.

Pročitajte još:

Rabarbara

Možda to niste znali, ali čaj od rabarbare može da ublaži zatvor. Ovaj čaj možete da kupite u kesicama ili da ga napravite sami od sveže rabarbare koju uberete. Iako kliničkih istraživanja o tome nema dovoljno, smatra se da ova biljka ima stimulativno laksativno delovanje i da može da smanji gastrointestinalnu disfunkciju kod bolesnih osoba.

Aloe vera

Smatra se da sok aloe vere može da bude koristan za ublažavanje zatvora, a takav se efekat pripisuje i čaju od te biljke. Dr Vilijam Čej, profesor gastroenterologije i nutricionizma na Univerzitetu Mičigen, kaže da aloe vera takođe ima laksativno dejstvo, a kad je reč o izboru između soka i čaja, prednost čaja je to što je topao. Topao napitak za početak dana može da pomogne u pokretanju creva. Treba naglasiti i da konzumiranje veće količine tečenosti generalno (uključujući i čaj) pomaže u održavanju stolice mekom, a onda je i njen prolazak kroz creva lakši.

Sena

Sena je popularni biljni laksativ i obično se dobro podnosi. Reč je o tropskoj cvetnoj biljci čiji se cvetovi i voće vekovima koriste u narodnoj medicini za ublažavanje zatvora, pišu na sajtu Živim.hr.

„Pokazalo se da sena deluje na mišiće debelog creva i stimuliše kontrakcije, a to može da bude vrlo korisno za ublažavanje zatvora“, objašnjava dr Čej, dodajući da opuštenost mišića debelog creva može da izazove zatvor.

Kad se podstaknu kontrakcije mišića debelog creva, to pomaže u izbacivanju stolice iz tela. Sena obično izaziva pokretanje creva u roku od šest do 12 sati nakon konzumacije, što znači da bi bilo dobro popiti čaj od sene uveče kako biste podstakli pražnjenje creva ujutru.

Oprez: ne uzimajte senu duže od jedne nedelje. Naime, prekomerne količine sene mogu da uzrokuju blaga do umerena oštećenja jetre. U svakom slučaju, oštećenja jetre izazvana ovom biljkom nisu trajna i prolaze ubrzo nakon prestanka konzumiranja sene.

Pasji dren

Čaj od biljke pasji dren, koju zovu i pasjakovina, lekovit je i poznat kao blagi laksativ- Zato se često koristi u borbi protiv zatvora. Poput sene, i pasji dren može da izazove oštećenja jetre ako se uzima u prekomernoj količini, a to je sve preko četiri do pet dana. Nuspojave uključuju grčeve u trbuhu i neravnotežu elektrolita.

„Sena, rabarbara, aloe vera i pasji dren pomažu u pomeranju stolice kroz creva jer stimulišu mišiće debelog creva na snažnije i redovnije kontrakcije, ali mehanizam kojim to postižu je različit kod tih biljaka i još nije dovoljno poznat“, kaže dr Čej.

Crni ili zeleni čaj

Čaj kod sadrži kofein takođe vas može pojerati na pražnjenje baš kao što to čini i šolja jutarnje kafe. Crni čaj ima oko 47 miligrama kofeina u jednoj šolji, a zeleni čaj nešto manje, odnosno oko 28 miligrama po šolji.

„Kofein služi kao stimulans za pokretljivost i kontrakcije creva i to je razlog zašto mnogi ljudi kažu da ih šolja kafe ili čaja ujutru tera na pražnjenje“, objašnjava dr Čej.

I zeleni i crni čaj dobijaju se od iste biljke, Camellije Sinensis, ali za crni čaj se listovi suše i fermentiraju što mu daje tamniju boju i bogatiji ukus.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram