Bojanini pečati na leđima posle čuvene masaže: Nije baš kako izgleda

Foto: Vesn Lalić/Nova.rs

Šta je ovo, pomislila sam kada sam je videla.

Tokom Olimpijskih igara u Riu, 2016. godine, prvi put se sa otiscima ove masaže pojavio plivač Majkl Felps, i svet je bio u čudu zbog njegovih leđa išaranih modrim, ljubičastim pečatima.

Krenule su razne medijske pretpostavke šta je bio uzrok ovih pečata, ali se uskoro otkrilo da je reč o kapingu (cupping), drevnoj masaži koja je sve više postajala prisutna u svetu sporta, ali i lepote.

Vakuumske čaše – ventuze, koriste se vekovima, ali se tek od skoro priča o njima kao jednom od načina da se oslobodimo bola u mišićima leđa ili rešimo probleme usled sportskih povreda, odnosno kao sredstvo za brži oporavak mišića.

Sama tehnika deluje veoma čudno većini ljudi, ali oni koji su probali, tvrde da kaping ima neverovatno dobre strane primene.

Naša sagovornica Bojana je probala kaping sasvim slučajno prvi put pre tri meseca, kad joj je njen maser to ponudio. Pre toga ona nije znala ništa o ovoj metodi lečenja.

„Ja nisam ciljano otišla na kaping, moj maser kod kog već dugo idem u sklopu svoje masaže praktikuje i ventuze pa mi je ponudio da probam. Ono što je interesantno kod ove masaže je da vam nakon nje ostaju ti pečati, odnosno otisci od čašica, a ono što sam ja primetila jeste da ako se ta čašica primeni na bolno mesto ta bol nestaje, to je neko moje iskustvo. Relaksira one delove tela koji su napeti, koji su pod  stresom, a osim toga to je i način da se uklone i toksini iz organizma.“

Kaping radi po principu stavaranja vakuuma, tako što se čaša  (staklena, od bambusa, plastična ili keramička šolja) iz koje se, bilo toplotom ili pumpom, izvuče vazduh, stavi na određeni deo tela, najčešće leđa, i na taj način stvara vakuum koji odiže kožu od mišića tela.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo omogućava povećani protok krvi na tretiranoj regiji, ublažava bol i ubrzava oporavak, a u kineskoj medicini se veruje da pokreće protok Či, životne energije.

Bojana kaže da ništa ne boli.

„To onako klizi, imate blagi pritisak i onda se napravi vakuum, i te ventuze onda stoje na telu otprilike 10-15 minuta. Od 5 do 15 minuta, ne duže, u zavisnosti od toga u kakvom vam je stanju organizam, malo možda deluje zastrašujuće zato što posle tretmana ostaju ti crveni pečati, ali super je i otklanja bol.“

Za kaping se kaže da je obrnuta metoda od masaže, i jedno i drugo dubinski tretira mišiće, ali pri masaži se mišići opuštaju direktnim vršenjem pritiska na njih dok je kod ventuza obrnuto, vakuumom se mišići odvajaju i opuštaju.

Metoda kapinga se vezuje za Kinu i Daleki istok, a najstariji spisi svedoče o kapingu još iz vremena starog Egipta.

***

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram