Bešamel sos: Originalni recept je kremasto savršenstvo koje podiže svako jelo na viši nivo

Bešamel sos Foto: Shutterstock

Bešamel je čuveni beli sos, jedan od pet osnovnih soseva francuske kuhinje i u originanom receptu se pravi od tri sastojka.

Bešamel sos je ukusna baza za jela kao što su makraone sa sirom, lazanje ili se može koristiti kao dodatak uz meso, dodajući kremasti aspekt ostalim namirnicama.

Prvi recept sličan bešamelu našao se u knjizi Fransoa Pjera de La Varena iz 1651. Ime sosa je dato u čast Luja de Bešameja, finansijera koji je u 17. veku bio na počasnom mestu glavnog upravnika francuskog kralja Luja XIV.

Prvi „pravi“ bešamel sos se pojavljuje u knjizi recepata koje je napisao Vinaent La Šapel, a koja je objavljena 1733.

Postoji mnogo legendi o poreklu bešamel sosa. Na primer, jedna priča kaže da je bešamel sos nastao u Toskani pod imenom „Salsa Colla“ i donet u Francusku sa Katarinom de Mediči, ali je taj sos bio potpuno drugačiji od modernog bešamel sosa.

Kako se pravi klasičan bešamel sos?

Bešamel sos Foto: Shutterstock

Bešamel sos ima samo tri sastojka: mleko, brašno i puter. Priprema je jednostavna i traje oko 10 minuta.

Počinje mešanjem brašna i putera oko 2 minuta u šerpi na šporetu. To je dovoljno dugo da se brašno skuva bez zapečenosti. Onda se postepeno dodaje mleko, a važno je da se bešamel sos sve vreme meša.

Bešamel sos – sastojci:

2 kašike neslanog putera

3 kašike brašna

2 šolje mleka

1/4 kašičice soli, ili više, po ukusu,

1/16 do 1/8 kašičice, beli ili crni biber (opciono)

Bešamel sos – priprema:

Bešamel sos Foto: Shutterstock

U šerpi sa debelim dnom na srednje niskoj vatri istopite 2 kašike putera. Dodajte brašno i mešajte dok mešavina putera i brašna ne formira male mehuriće sa bledom bojom, oko 2 minuta.

Dodajte 1 šolju mleka (odjednom) i umutite dok sos ne postane gladak i bez grudvica. Umutite preostalu 1 šolju mleka (odjednom), sa solju i belim ili crnim biberom.

Pojačajte vatru na srednju i dovedite sos do laganog ključanja sa malim mehurićima koji razbijaju površinu. Nastavite da mutite sos još 2 minuta, ili dok se ne zgusne i više nema ukus sirovog brašna. Gotov sos treba da ima gustu konzistenciju i da bude kremast.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram