Sufle omlet: Doručak koji se topi u ustima

Foto: Shutterstock

Sufle omlet je omlet koji se dobija specifičnim načinom pripreme - tako što se, poput spremanja kora za torte i biskvita, žumanca odvoje od belanaca.

Ako žumanca i belanca umutite odvojeno pre nego što ih spojite u jednu homogenu smjesu i ispečete ih na tiganju, dobićete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i sufle omlet.

Tako ispečen omlet možete napraviti slan, odnosno začiniti ga solju, biberom i drugim začinima, ili pak sladak pa ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim zaslađivačem, piše Pun kufer.

Sastojci za omlet:

5 belanaca

3 žumanca

2 kašike maslaca

začini po želji

Priprema omleta:

Foto: Shutterstock

Razbijte pet jaja i odvojite žumanca od belanaca.

Umutite mikserom belanca u čvrst sneg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanca (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i penasto ih umutite.

Pažljivo umešajte žumanca u sneg od belanaca.

Smesu izlijte na zagrejan tiganj s neprijanjajućim dnom i poklopite. Na umerenoj temperaturi pecite 3 minuta.

Otklopite tiganj, podignite špahtlom ivice omleta i ubacite maslac.

Vratite poklopac i pecite još 3 minuta.

Začinite omlet začinima po želji pa ga preklopite i prebacite na tanjir.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram