Belo, crno ili roze – koje vino je najbolje za zdravlje

koje vino je najzdravije
Foto: GEORGES GOBET / AFP / Profimedia

Čaša vina za kraj dana ili kombinovanje s omiljenim obrokom ili desertom može da bude melem za dušu. Pored toga, vino može da deluje i na vaše zdravlje. Ključni faktor u tome nije samo količina nego i vrsta vina jer su neka zdravija od drugih.

Dobrobiti za vaše telo drastično se menjaju s bojom vina – nije isto da li ćete popiti crno, belo ili roze. Pritom se stručnjaci slažu: suvo, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možete da pijete.

„Zapravo, koja čašica vina na dan dobro utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i kognitivne funkcije mozga“, kaže dr sc. Vitni Linsenmejer.

Alkohol može da poveća nivo HDL-a, dobrog holesterola, da spreči štetu uzrokovanu LDL-a, odnosno lošeg holesterola i da smanji stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci preporučuju umerenu konzumaciju: jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce, pišu na sajtu 24sata.hr.

Pročitajte još:

„Ipak, priča se menja kad ljudi konzumiraju više od 1-2 pića dnevno. Tada vidimo povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i bolesti jetre“, kaže dr Linsenmejer.

S kalorijskog stanovišta, vina se kreću oko 120-150 kalorija po čaši, pa bez obzira na to koju vrstu vina da odaberete, razlike su zanemarljive. Po pravilu, što više prirodnog šećera ima u vinu, to je broj kalorija sveukupno veći. Ako brinete zbog unosa kalorija iz vina, jednostavan način da ih kontrolirete jeste provera procenta alkohola u vinu. Sadržaj alkohola od 12,5% ili niži smatra se manjim kalorijskim unosom. Obavezno potražite vino s oznakom „suvo“ jer ono pomaže u održavanju nivoa šećera po obroku.

Iako je količina prvi faktor koji utiče na zdravlje, treba uzeti u obzir i to da sva vina od grožđa daju antioksidante, to jest resveratrol, kvercetin i polifenole, ali njihov nivo u crnom vinu je veći nego belom, pošto kožica grožđa ostaje u vinu duže tokom fermentacije.

„Ako se pitate koja su konkretno crna vina najzdravija, sledeći put uživajte uz pino crno ili uz kaberne suvinjon“, kaže dr Linsenmejer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram