Nutricionistkinja Li Holms iz Australije rešila je da otkrije koja alkoholna pića izazivaju najteže posledice pijanstva i najveći mamurluk.
Iako možda ne očekujete odgovor se krije u penušavim alkoholnim pićima. Dijeteričarka tvrdi da ugljen-dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi deluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, pa se zbog toga kao posledica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.
I dok se smatra da su žestoka pića najozglašenija, zapravo studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira proseko, šampanjac i druge vrste penušavih vina u poređenju sa drugim alkoholom.
“Alkohol se usvaja kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za varenje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne sudove”, objašnjava Li.
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utiče na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.
Upravo zato što se proseko apsorbuje brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sledećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osetljivost na svetlost i ekstremna suvoća usta.
Međutim, Holmsova ističe da na intezitet pijanstva utiče i količina unetog alkohola, prenosi Haber.ba.
***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: