7 finih jela na kašiku idealnih kada je napolju jako hladno

Foto: Shutterstock

Ova jela su idealna za zimu, ali i kada nemate puno vremena za boravak u kuhinji.

Kada je napolju hladno, tražimo ukusna jela na kašiku koja će nas dobro ugrejati. Kuhaćemo ukusna variva i gulaše koji ne iziskuju mnogo filozofiranja – ni sudova za pripremu.

Neka jela moguće je pripremiti od namirnica koje verovatno već imate u kuhinji.

Ovih dana možete da isprobate toskanski pileći gulaš u koji ide beli pasulj i mnoštvo drugog povrća, ali i gulaš s makaronima i mlevenim mesom.

Odvažite se i napravite i pirinčanu kašu s jajima koja se u Japanu naziva okaju, a mnogi je jedu kada su bolesni. Ljubitelji slatkog pak moraju da isprobaju kolač u šolji koji se priprema u mikrotalasnoj pećnici za svega nekoliko minuta.

Na sajtu Pun kufer predlažu sedam recepata koji će vas zasititi i ugrejati.

Varivo od krompira i leblebije

Foto: Shutterstock

Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a dobro za ceo organizam.

Da biste sebi olakšali pripremu i skratili vreme kuvanja, možete da upotrebite leblebiju iz konzerve. Pobrinite se samo da je dobro ocedite i isperete pre spajanja s drugim namirnicama.

Sastojci:

1 konzerva leblebije (240 g), isprane i oceđene

2 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice

1 crveni luk, sitno naseckan

2 čena belog luka, sitno seckana

2 šargarepe, sečene na kolutove

1 crvena paprika, sečena na kockice

1 konzerva paradajza (240 g), seckanog

4 šolje (960 ml) povrćne supe

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica kumina

1/2 kašičice crvene paprike

crni biber

so

1 kašika svežeg seckanog peršuna

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte beli luk, šargarepu, papriku i dinstajte još pet minuta.

Potom dodajte leblebiju, krompir, supu i paradajz i začine.

Kada varivo počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte ga oko 20 minuta.

Pre posluživanja pospite peršunom.

Pirinčana kaša s jajima

Foto: Shutterstock

Ova pirinčana kaša s jajima u Aziji se jede već hiljadama godina.

U Japanu je čest izbor za doručak, a mnogi je jedu i kada su bolesni – njena kašasta tekstura i slan ukus utešan je spoj koji posebno godi kada se ne osećate najbolje.

Sastojci:

400 ml povrćnog bujona

200 g kuvanog pirinča kratkog zrna

2 jajeta

1 kašika soja-sosa

1 kašika seckanog mladog luka

1 kašičica sakea

1 kašičica mirina

malo tostiranog susamovog ulja po želji

nori alge za posluživanje po želji

Priprema:

Ulijte bujon u lonac i zagrejte na šporetu. Kada tečnost počne da vri, dodajte kuvani pirinač, sake, mirin i soja-sos. Sve dobro promiješajte.

Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuva dok ne dobije željenu kašastu teksturu.

U pirinčanu kašu ulijte umućena jaja i poklopite lonac – pustite da se jaja termički obrađuju oko pola minuta bez dodirivanja, potom ih umešajte u ostatak kaše.

Servirajte kašu s malo tostiranog susamovog ulja, naseckanim mladim lukom i komadićima nori algi.

Toskanski pileći gulaš

Foto: Shutterstock

Ovaj pileći gulaš se u Toskani tradicionalno priprema s belim pasuljem, a gotov je za manje od pola sata.

Sastojci:

½ kg pilećih prsa bez kostiju i kože, isečenih na komade veličine zalogaja

1⁄2 kašičice sušenog ruzmarina, usitnjenog

2 kašičice maslinovog ulja

2 kašičice zgnječenog belog luka

120 ml pilećeg bujona

400 g belog pasulja iz konzerve, ispranog i oceđenog

1 pečena crvena paprika, oceđena i isečena na trake debljine 1,5 cm

800 g spanaća, naseckanog

so

biber

Priprema:

Pomešajte piletinu, ruzmarin, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice crnog bibera i dobro promešajte.

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.

Dodajte piletinu i dinstajte tri minuta.

Ubacite beli luk i dinstajte još minut.

Dodajte bujon, pasulj i papriku i kuvajte dok ne počne da vri.

Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još desetak minuta ili dok piletina nije sasvim kuvana.

Umešajte spanać, kuvajte minut, pa ugasite.

Varivo od kupusa i sočiva

Foto: Shutterstock

Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo koje doba godine, a pogotovo zimi. Šargarepa, celer i sveži kupus biće sjajna osnova za zimsko varivo koje treba oplemeniti izvorima biljnih belančevina, poput zelenog sočiva.

Sastojci:

1 l povrćne supice

500 g svežeg kupusa

300 g šampinjona

200 g zelenog sočiva

100 g slaninice

2-3 šargarepe

2-3 struka celera

2-3 čena belog luka

2 kašike miso paste

1 luk

so i biber po želji

biljno ulje po želji

gusti jogurt za posluživanje

Priprema:

Naseckajte slaninicu na kockice i propržite u zagrejanom loncu, pa izvadite i stavite sa strane.

Ne preostaloj masnoći prepržite naseckane šampinjone. Kada dobiju lepu zlatno-smeđu boju, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.

U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu propržite naseckani luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.

Dodajte naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno još oko minut.

Dodajte miso pastu i sve dobro promešajte.

Nalijte povrćnim bujonom. Ubacite u lonac i isprano i oceđeno zeleno sočivo i naseckani kupus.

Vratite u lonac prepržene komadiće slanine i šampinjone.

Kuvajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok sočivo ne bude skuvano do kraja. Dodajte soli i bibera po želji, a jelo poslužite s gustim jogurtom.

Varivo od paprike, pirinča i mlevenog mesa

Foto: Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

Varivo od mlevenog mesa, pirinča i paprike je jednostavnija verzija punjenih paprika. To jelo izgleda kao da su se punjene paprike raspukle u loncu tokom kuhanja. Vrlo je ukusno, a ne traži puno truda ni vremena za pripremu.

Poslužite ga s kriškom domaćeg hleba i sezonskom salatom. Po želji ga servirajte i s malo kisele pavlake.

Sastojci:

800 g seckanog paradajza iz konzerve

450 g mlevene junetine

200 g belog pirinča

1,5 l mesnog bujona

1 crvena paprika

1 žuta paprika

1 zelena paprika

1 luk

1-2 čena belog luka

1 kašičica dimljene paprike u prahu

biljno ulje po želji

so i biber po želji

svež peršun za posluživanje

Priprema:

Očistite luk i paprike. Isecite ih na veće kocke. U većem loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu dinstajte povrće.

Dinstajte luk i paprike pet do sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte naseckani beli luk i dinstajte još pola minuta.

Dodajte mleveno meso – dinstajte ga dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Podlijte mleveno meso paradajzom i bujonom. Začinite dimljenom paprikom u prahu, solju i biberom.

U lonac ubacite ispran i oceđen pirinač. Poklopite i kuvajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok se pirinač ne skuva do kraja i jelo ne zgusne. Podesite začine po želji i na kraju kuvanja dodajte i malo peršuna.

Poslužite s domaćim hlebom.

Kakao-kolač iz šolje

Foto: Shutterstock

Kakao-kolač u šolji gotov je – zajedno s pečenjem i odmaranjem – za devet minuta. Idealan je kao recept za jednu osobu, ali biće i efektan desert za goste. Evo kako se pravi.

Sastojci:

2 kašike maslaca

30 g glatkog brašna

35 g šećera

13 g kakaoa u prahu

prstohvat soli

prstohvat cimeta, po želji

45 ml mleka, vode ili kafe

1 štangla čokolade za kuvanje, na komadiće + 1 kockica

1/8 kašičice ekstrakta vanile

sladoled, šlag ili pavlaka, za posluživanje

Priprema:

Otopite maslac. Stavite ga u malu posudu prikladnu za mikrotalasnu rernu i držite unutra otprilike 30 sekundi. Ako se nakon toga ne otopi, ponavljajte po još 10 sekundi.

Pomešajte suve sastojke. U šolju stavite brašno, šećer, kakao, so, čokoladu i po želji cimet. Mešajte viljuškom dok smesa ne počne da liči na pesak i dok se ne izgube sve grudvice.

Dodajte mokre sastojke. Umešajte maslac i mešajte kašikom dok ne nastane pasta.

Zatim dodajte mleko i vanilu. Mešajte istom viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Testo će biti retko.

Pecite u mikrotalasnoj, u nepoklopljenoj šolji, minut. Možda ćete morati da prilagodite vreme pečenja. Ako nakon minuta kolač nije gotov, pecite još po 10 sekundi.

Izvadite kolač iz mikrotalasne (trebalo bi da ostane vlažan) i ostavite ga da se odmori četiri minuta pre posluživanja. Na vrh toplog kolača stavite kockicu čokolade da se otopi.

Poslužite uz kuglu sladoleda.

Gulaš s makaronima i mlevenim mesom

Foto: Shutterstock

Američki gulaš obuhvata mleveno meso – najčešće junetinu, testeninu, paradajz i pokoji začin. Obično se priprema s makaronima, ali možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje testenine.

Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tokom nedelje u hladnijem delu godine kad nemate mnogo vremena za kuvanje.

Sastojci:

800 g mlevene junetine

800 g naseckanog paradajza iz konzerve

800 g pasiranog paradajza

300 g nekuvanih makarona

3-4 čena belog luka

2-3 kašike koncentrata paradajza

2 l mesnog bujona

1 luk

1 kašika sosa Vorčester

1 kašika dimljene paprike u prahu

so i biber

ulje po želji

Priprema:

U loncu ili dubljem tiganju zagrejte malo ulja, pa na njemu dinstajte naseckani luk i mlevenu junetinu – termički ih obrađujte pet do osam minuta dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.

Dodajte naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno još 30 sekundi.

Podlijte meso pasiranim paradajzom, naseckanim paradajzom i mesnim bujonom.

Sve dobro promešajte. Dodajte so i biber, dimljenu papriku u prahu i Vorčester sos i ostavite da počne da vri.

Potom dodajte testeninu i nastavite da kuvate jelo još 10-ak minuta, tj. dok svi sastojci ne budu termički obrađeni do kraja, a ukusi sljubljeni.

Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom i kriškom domaćeg hleba.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram