Ova jela su idealna za zimu, ali i kada nemate puno vremena za boravak u kuhinji.
Kada je napolju hladno, tražimo ukusna jela na kašiku koja će nas dobro ugrejati. Kuhaćemo ukusna variva i gulaše koji ne iziskuju mnogo filozofiranja – ni sudova za pripremu.
Neka jela moguće je pripremiti od namirnica koje verovatno već imate u kuhinji.
Ovih dana možete da isprobate toskanski pileći gulaš u koji ide beli pasulj i mnoštvo drugog povrća, ali i gulaš s makaronima i mlevenim mesom.
Odvažite se i napravite i pirinčanu kašu s jajima koja se u Japanu naziva okaju, a mnogi je jedu kada su bolesni. Ljubitelji slatkog pak moraju da isprobaju kolač u šolji koji se priprema u mikrotalasnoj pećnici za svega nekoliko minuta.
Na sajtu Pun kufer predlažu sedam recepata koji će vas zasititi i ugrejati.
Varivo od krompira i leblebije
Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a dobro za ceo organizam.
Da biste sebi olakšali pripremu i skratili vreme kuvanja, možete da upotrebite leblebiju iz konzerve. Pobrinite se samo da je dobro ocedite i isperete pre spajanja s drugim namirnicama.
Sastojci:
1 konzerva leblebije (240 g), isprane i oceđene
2 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice
1 crveni luk, sitno naseckan
2 čena belog luka, sitno seckana
2 šargarepe, sečene na kolutove
1 crvena paprika, sečena na kockice
1 konzerva paradajza (240 g), seckanog
4 šolje (960 ml) povrćne supe
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica kumina
1/2 kašičice crvene paprike
crni biber
so
1 kašika svežeg seckanog peršuna
Priprema:
Na zagrejanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte beli luk, šargarepu, papriku i dinstajte još pet minuta.
Potom dodajte leblebiju, krompir, supu i paradajz i začine.
Kada varivo počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte ga oko 20 minuta.
Pre posluživanja pospite peršunom.
Pirinčana kaša s jajima
Ova pirinčana kaša s jajima u Aziji se jede već hiljadama godina.
U Japanu je čest izbor za doručak, a mnogi je jedu i kada su bolesni – njena kašasta tekstura i slan ukus utešan je spoj koji posebno godi kada se ne osećate najbolje.
Sastojci:
400 ml povrćnog bujona
200 g kuvanog pirinča kratkog zrna
2 jajeta
1 kašika soja-sosa
1 kašika seckanog mladog luka
1 kašičica sakea
1 kašičica mirina
malo tostiranog susamovog ulja po želji
nori alge za posluživanje po želji
Priprema:
Ulijte bujon u lonac i zagrejte na šporetu. Kada tečnost počne da vri, dodajte kuvani pirinač, sake, mirin i soja-sos. Sve dobro promiješajte.
Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuva dok ne dobije željenu kašastu teksturu.
U pirinčanu kašu ulijte umućena jaja i poklopite lonac – pustite da se jaja termički obrađuju oko pola minuta bez dodirivanja, potom ih umešajte u ostatak kaše.
Servirajte kašu s malo tostiranog susamovog ulja, naseckanim mladim lukom i komadićima nori algi.
Toskanski pileći gulaš
Ovaj pileći gulaš se u Toskani tradicionalno priprema s belim pasuljem, a gotov je za manje od pola sata.
Sastojci:
½ kg pilećih prsa bez kostiju i kože, isečenih na komade veličine zalogaja
1⁄2 kašičice sušenog ruzmarina, usitnjenog
2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice zgnječenog belog luka
120 ml pilećeg bujona
400 g belog pasulja iz konzerve, ispranog i oceđenog
1 pečena crvena paprika, oceđena i isečena na trake debljine 1,5 cm
800 g spanaća, naseckanog
so
biber
Priprema:
Pomešajte piletinu, ruzmarin, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice crnog bibera i dobro promešajte.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
Dodajte piletinu i dinstajte tri minuta.
Ubacite beli luk i dinstajte još minut.
Dodajte bujon, pasulj i papriku i kuvajte dok ne počne da vri.
Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još desetak minuta ili dok piletina nije sasvim kuvana.
Umešajte spanać, kuvajte minut, pa ugasite.
Varivo od kupusa i sočiva
Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo koje doba godine, a pogotovo zimi. Šargarepa, celer i sveži kupus biće sjajna osnova za zimsko varivo koje treba oplemeniti izvorima biljnih belančevina, poput zelenog sočiva.
Sastojci:
1 l povrćne supice
500 g svežeg kupusa
300 g šampinjona
200 g zelenog sočiva
100 g slaninice
2-3 šargarepe
2-3 struka celera
2-3 čena belog luka
2 kašike miso paste
1 luk
so i biber po želji
biljno ulje po želji
gusti jogurt za posluživanje
Priprema:
Naseckajte slaninicu na kockice i propržite u zagrejanom loncu, pa izvadite i stavite sa strane.
Ne preostaloj masnoći prepržite naseckane šampinjone. Kada dobiju lepu zlatno-smeđu boju, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu propržite naseckani luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno još oko minut.
Dodajte miso pastu i sve dobro promešajte.
Nalijte povrćnim bujonom. Ubacite u lonac i isprano i oceđeno zeleno sočivo i naseckani kupus.
Vratite u lonac prepržene komadiće slanine i šampinjone.
Kuvajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok sočivo ne bude skuvano do kraja. Dodajte soli i bibera po želji, a jelo poslužite s gustim jogurtom.
Varivo od paprike, pirinča i mlevenog mesa
Varivo od mlevenog mesa, pirinča i paprike je jednostavnija verzija punjenih paprika. To jelo izgleda kao da su se punjene paprike raspukle u loncu tokom kuhanja. Vrlo je ukusno, a ne traži puno truda ni vremena za pripremu.
Poslužite ga s kriškom domaćeg hleba i sezonskom salatom. Po želji ga servirajte i s malo kisele pavlake.
Sastojci:
800 g seckanog paradajza iz konzerve
450 g mlevene junetine
200 g belog pirinča
1,5 l mesnog bujona
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 zelena paprika
1 luk
1-2 čena belog luka
1 kašičica dimljene paprike u prahu
biljno ulje po želji
so i biber po želji
svež peršun za posluživanje
Priprema:
Očistite luk i paprike. Isecite ih na veće kocke. U većem loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu dinstajte povrće.
Dinstajte luk i paprike pet do sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte naseckani beli luk i dinstajte još pola minuta.
Dodajte mleveno meso – dinstajte ga dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Podlijte mleveno meso paradajzom i bujonom. Začinite dimljenom paprikom u prahu, solju i biberom.
U lonac ubacite ispran i oceđen pirinač. Poklopite i kuvajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok se pirinač ne skuva do kraja i jelo ne zgusne. Podesite začine po želji i na kraju kuvanja dodajte i malo peršuna.
Poslužite s domaćim hlebom.
Kakao-kolač iz šolje
Kakao-kolač u šolji gotov je – zajedno s pečenjem i odmaranjem – za devet minuta. Idealan je kao recept za jednu osobu, ali biće i efektan desert za goste. Evo kako se pravi.
Sastojci:
2 kašike maslaca
30 g glatkog brašna
35 g šećera
13 g kakaoa u prahu
prstohvat soli
prstohvat cimeta, po želji
45 ml mleka, vode ili kafe
1 štangla čokolade za kuvanje, na komadiće + 1 kockica
1/8 kašičice ekstrakta vanile
sladoled, šlag ili pavlaka, za posluživanje
Priprema:
Otopite maslac. Stavite ga u malu posudu prikladnu za mikrotalasnu rernu i držite unutra otprilike 30 sekundi. Ako se nakon toga ne otopi, ponavljajte po još 10 sekundi.
Pomešajte suve sastojke. U šolju stavite brašno, šećer, kakao, so, čokoladu i po želji cimet. Mešajte viljuškom dok smesa ne počne da liči na pesak i dok se ne izgube sve grudvice.
Dodajte mokre sastojke. Umešajte maslac i mešajte kašikom dok ne nastane pasta.
Zatim dodajte mleko i vanilu. Mešajte istom viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Testo će biti retko.
Pecite u mikrotalasnoj, u nepoklopljenoj šolji, minut. Možda ćete morati da prilagodite vreme pečenja. Ako nakon minuta kolač nije gotov, pecite još po 10 sekundi.
Izvadite kolač iz mikrotalasne (trebalo bi da ostane vlažan) i ostavite ga da se odmori četiri minuta pre posluživanja. Na vrh toplog kolača stavite kockicu čokolade da se otopi.
Poslužite uz kuglu sladoleda.
Gulaš s makaronima i mlevenim mesom
Američki gulaš obuhvata mleveno meso – najčešće junetinu, testeninu, paradajz i pokoji začin. Obično se priprema s makaronima, ali možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje testenine.
Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tokom nedelje u hladnijem delu godine kad nemate mnogo vremena za kuvanje.
Sastojci:
800 g mlevene junetine
800 g naseckanog paradajza iz konzerve
800 g pasiranog paradajza
300 g nekuvanih makarona
3-4 čena belog luka
2-3 kašike koncentrata paradajza
2 l mesnog bujona
1 luk
1 kašika sosa Vorčester
1 kašika dimljene paprike u prahu
so i biber
ulje po želji
Priprema:
U loncu ili dubljem tiganju zagrejte malo ulja, pa na njemu dinstajte naseckani luk i mlevenu junetinu – termički ih obrađujte pet do osam minuta dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.
Dodajte naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno još 30 sekundi.
Podlijte meso pasiranim paradajzom, naseckanim paradajzom i mesnim bujonom.
Sve dobro promešajte. Dodajte so i biber, dimljenu papriku u prahu i Vorčester sos i ostavite da počne da vri.
Potom dodajte testeninu i nastavite da kuvate jelo još 10-ak minuta, tj. dok svi sastojci ne budu termički obrađeni do kraja, a ukusi sljubljeni.
Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom i kriškom domaćeg hleba.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: