Italijanka Veronika Kristino je na nedelju dana izbacila šećer iz ishrane i prenela je svoje iskustvo o promenama koje je primetila.
7 dana bez šećera: izazov za koji nisam verovala da ću ikada uspeti da izguram, a koji zapravo svako može da uradi kako bi video koristi i rezultate na licu i telu
Do sada svi to znamo: šećer je neprijatelj broj jedan za zdravlje, naročito kada se preteruje. I ne samo to. Šećer šteti i koži i mozgu. Reč je o „nutrijentu“ koji bismo morali da naučimo da izbacimo iz ishrane, ili bar da ga znatno smanjimo, jer on zapravo nije pravi nutrijent . ne pruža nikakav koristan ni blagotvoran doprinos našem organizmu. Naravno, lako je odreći ga se kada ti se slatko ne dopada i više voliš slanu hranu. Ali kada ceo život svakog dana imaš želju za slatkišima, kako izbaciti šećer? Za mene je do pre kratkog vremena bilo nezamislivo da ne pojedem bar jedan slatkiš dnevno. Parče čokolade uz kafu, keksić uz čaj posle večere, da ne govorim o slatkom doručku. Nikad ne bih pomislila da mogu da izdržim 7 dana bez šećera, da (ironično) preživim i čak da se osećam dobro bez šećera, i da vidim trenutne rezultate na licu i telu. Jer u stvarnosti je mozak taj koji je opsednut, a mi smo zajedno s njim naviknuti na šećer. Što više šećera jedemo, to ga više želimo. U nekim slučajevima čak se govori i o zavisnosti od šećera. A ovo su signali koji ukazuju da jedemo previše šećera.
Ali dobra vest je da je moguće živeti bez šećera – i pritom se stvarno osećati dobro. Postoji čitav niz efekata i koristi, najpre na licu i telu, a potom i generalno na nivou energije i mentalne koncentracije, koji se primećuju skoro odmah, već posle nekoliko dana.

Zašto je šećer štetan i trebalo bi ga izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani
Preteran unos šećera u ishrani može dovesti do raznih zdravstvenih problema:
- gojaznost
- dijabetes
- povišen nivo triglicerida
Prema studiji Harvarda, konzumiranje rafinisanog šećera može doprineti riziku od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema. Druga studija, objavljena u časopisu Cell Metabolism 2022. godine, pokazala je da prekomerna i dugotrajna konzumacija šećera tokom godina može dovesti do razvoja autoimunih bolesti, kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili problemi sa štitnom žlezdom.
7 dana bez šećera: Evo kako je prošla moja „sugar free“ nedelja
Da biste izbacili šećer, možete izabrati dva puta: drastični – kada ga odjednom potpuno izbacite – ili postepeno smanjivanje. Prvi pristup može imati sporedne efekte poput glavobolje i osećaja umora, ali oni obično nestanu već posle par dana. Drugi je svakako lakši, ali možda može da vas malo odvede na pogrešnu stranu i uvede u iskušenje. Ja sam izabrala prvi: izbacila sam šećer preko noći i nisam ga jela 7 dana. Evo dnevnika kako je izgledala ta nedelja bez šećera. Da li sam uspela? Da li sam odlučila da nastavim? Ili sam na kraju pojela parče torte?

Dan #1 – Nikad neću uspeti
Ne znam da li je mozak pokušavao da me autosabotira, ali stalno sam čula onaj tihi glas: „A neki slatkiš?“ Ljudski um je uvek fascinantna misterija. U ovom slučaju je verovatno bagovao, plašeći se da nećemo preživeti bez zaliha dobijenih iz šećera.
Prvi dan je, naravno, bio težak. Treba promeniti navike, ali još više način razmišljanja. Izbacila sam sav šećer koji mi je bilo lako ukloniti (na primer onaj u kafi) i obratila pažnju na skriveni šećer koji sam ranije unosila ne primećujući ga. U situacijama kada baš nisam mogla bez slatkog, kao što je doručak, posegnula sam za zamenama: jela sam keks ili kroasane sa zaslađivačima ili prirodnim alternativama kao što je eritritol. Ljudi koji striktno imaju „no sugar“ pristup kažu da to nije dobro jer treba naučiti um da se odvikne od takve hrane. Po mom mišljenju, kao nekome ko je pokušao da izbaci šećer, ove alternative su odlične u početnoj fazi. Ne treba biti previše drastičan u izbacivanju svih namirnica na koje ste navikli, jer bi izazov mogao postati pretežak i dugoročno neodrživ, pa biste odustali. Sledeći korak, kada odluka i svest o tome sazru, biće da izbacite i te proizvode.
Dan #2 – Osećam se energičnije, kako je to moguće?
Rekli su mi da se bez šećera osećaš bolje, energičnije. Mom mozgu to nije imalo nikakvog smisla. Zato je bilo veliko iznenađenje videti da sam se odmah počela buditi svežija i odmornija, manje umorna. Ujutru se nisam vukla kao zombi, nego sam relativno brzo „palila mašinu“. Nisam imala podočnjake, a koža mi je bila blistava. Čudo!
Dan #3 – Počinjem da primećujem manje naduto lice
Naročito od trećeg dana počela sam da vidim prve koristi na licu. Konture su bile manje pune, lice vitkije i definisanije. Naravno, iznenadilo me je da se rezultat vidi tako brzo. Ali videla sam ga ja, videli su ga i drugi – znači da je stvarno tako.
Dan #4 – Laganija i fokusiranija glava
Ako ste u životu preterivali sa šećerom, verovatno znate osećaj „maglovite glave“. To je kada je teško koncentrisati se, kada su misli teške i glava pretrpana. Šećer čini da se tako osećate. A kada ga izbacite, um se postepeno raščišćava. Lakše se fokusirate i bolje radite. I bolje odmarate. Ili bolje radite ono što volite. Kao da ste mentalno prisutniji. Prve koristi sam počela da osećam od četvrtog dana, a vremenom su postajale sve jasnije.
Dan #5 – Smanjuje se podbradak
E ovo nisam mogla da poverujem. Ali kunem se da je bilo baš tako. Već mi je bilo čudno što je lice manje naduto, ali kad sam jasno primetila da se podbradak smanjuje, rekla sam sebi da ću zauvek prestati sa šećerom. Ili bar da to više neće biti normalna navika u mojoj ishrani. Možda je to bio dan kada sam odlučila da nastavim i posle sedam dana.
Dan #6 – Otečeni zglobovi nestaju
I ovo mi je prijalo kao benefit. U poslednje vreme sam zadržavala vodu naročito oko članka, pa su zglobovi izgledali otečeno. Izbacivanjem šećera rešila sam se tog zastoja tečnosti, a zglobovi su mi sada vidljivo manje otečeni i ne bole.
Dan #7 – Noge su čvršće
I noge su imale koristi od dijete bez šećera. Baš kao i zglobovi, „sugar free“ ishrana pomaže da se drenira višak tečnosti iz nogu, pa izgledaju čvršće i zategnutije. Izbacivanje šećera mi je pomoglo da smanjim vidljivost celulita i zadržavanja vode. Još jedan skoro nestvaran san.
I sad? Vraćam li se slatkišima?
Izazov poput ovog, čak i kad traje kratko, može da vam otvori um i „reprogramira“ ga na drugačiji način: odlučila sam da nastavim mnogo duže od 7 dana i sada već 5 meseci ne jedem šećer. I osećam se sjajno. Nikada neću reći da ne volim slatko i da ga nikad više neću jesti, ali mogu reći da sam izbacila iz mozga onu hitnu potrebu da pojedem parče čokolade ili keks. Mogu da preskočim desert u restoranu bez velike muke. Štaviše, nakon nekog vremena bez šećera, svaka slatka hrana će vam delovati preslatko i počećete da razvijate neku vrstu radara za skrivene šećere koji su, nažalost, skoro svuda – od hleba do voćnih sokova, od gaziranih pića do vegetarijanskih prerađevina, pa sve do sosova i preliva, piše Veronika za italijanski Vogue.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:









