5 namirnica za koje svi mislimo da su zdrave, a doktorka upozorava da se grdno varamo

Foto:Shutterstock/TikTok

Dr Midžin Braun objašnjava koju hranu treba izbegavati uprkos opštem uverenju da je zdrava.

‘Sva ta hrana ima ogroman glikemijski indeks nakon što je pojedete. Što je veći učinak na glikemiju, to je veći učinak inzulina, a to nije dobro jer dovodi do inzulinske rezistencije. Upravo je inzulinska rezistencija temeljni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života,’ tvrdi liječnica.

1. Voćni sokovi

Prva namirnica koju dr Braun ne odobrava su voćni sokovi. Kako kaže, oni ponekad imaju šećera koliko limenka gaziranog pića.

„Čak i nezaslađena varijanta može da sadrži čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to uz jako malo vlakana“, objasnila je doktorka, prenosi b92.

2. Voće s puno šećera

Sledeći na redu su mango, ananas, banane i grožđe, koji imaju puno šećera i treba ih tretirati kao desert“, napominje ona.

3. Ovseno mleko

Ovseno mleko ima 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.

„Da ne spominjemo da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, zgušnjivačima i emulgatorima, a svi oni nisu dobri za zdravlje naših creva ili naše celokupno zdravlje“, istakla je dr Braun.

4. Ovsene pahuljice

Na četvrtom mestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

„Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vredno toga, ljudi“, kaže Braun.

5. Galete od prinča

Na poslednjem mestu su galete od pirinča (koji podsećaju na stiropor).

U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i premalo vlakana.

@drmidge Healthier alternatives to some “healthy” foods. #insulinresistance #healthyfoods ♬ original sound – Dr. Midge MD FRCPC

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram