5 hormona koje treba da proveriš ako ne možeš da smršaš

hormoni mršavljenje
Foto:shutterstock

Ukoliko ne možete da smršate uprkos dijetama, dobar savet je da proverite hormone jer su oni možda razlog.

Pokušavaš da smršaš već neko vreme, isprobavaš razne dijete, ali rezultata – nema. Možda se iza svega kriju hormoni.

Dr Olga Ličina, klinička nutricionistkinja, govori koje hormone treba proveriti ako ne gubite kilograme.

Za početak, doktorka kaže da je fluktuacija u težini od nekoliko kilograma tokom ciklusa normalna kod žena. Međutim, ako imate neobjašnjeno povećanje telesne težine ili se borite da izgubite kilažu i pored raznih dijeta, jedna od prvih stvari koje treba proveriti su hormoni. Oni regulišu mnoge važne procese u telu, pa i gubitak težine.

„Kada imate dijagnostikovano stanje kao što je PCOS (sindrom policističnih jajnika), endometrioza, ciste na janicima, svakako proverite polne hormone. Ali suptilan znak kao što je problem sa težinom, pogotovo u predelu struka, pored drugih simptoma, može vas navesti da je vreme da proverite određene hormone“, navodi doktorka Ličina na svom Instagramu i izdavaja koji su to hormoni.

Insulin

Insulin se luči u velikoj količini nakon energetski bogatog obroka, pogotovo bogatog ugljenim hidratima, i pomaže da energija u obliku glukoze dođe do ćelija. Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije imaju poteškoća da reaguju na insulin, a posledica su problemi metabolizma i dobitka u telesnoj masi, navodi doktoka Olga Ličina.

Štitasta žlezda

„Hormoni štitaste žlezde utiču na skoro sve aspekte metabolizma u našem telu. Nizak nivo hormona štitaste žlezde pravi problem gubitka kilograma i nakupljanja masnog tkiva.“

Kortizol

Kortizol je poznat kao hormon stresa, tj. odgovor na stresne situacije. A kada ste u konstantnom stanju „bori se ili beži“, stimulisaće se metabolizam masti i ugljenih hjidrata, stavrajući dodatnu energiju kao potrebu za preživljavanjem. Posledično se povećava apetit, ali često i potreba za noćnim prejedanjem.

Estrogen

„Mnoge žene s godinama primećuju povećanje masnih naslaga olko stomaka, čak i ako je težina ista. To se dešava jer smanjenje nivoa estrogena, koje se normalno javlja oko 40. godine, utiče na to gde se masti distribuiraju u telu.“

Testosteron

Kod mušakaraca nizak nivo testosterona dovodi do povećanja masnih naslaga, a gubitka mišićne mase. Sa druge strane, kaže doktorka Ličina, visok nivo testosterona kod žena povezan je sa hormonskim problemima keo što je npr. PCOS i posledično sa povećanjem telesne mase i težim mršavljenjem.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram