4 trika zbog kojih će tvoja šolja kafe imati 10 puta jače dejstvo, a ti ćeš se preporoditi

Foto: Shutterstock

Otkrivamo vam kako da vaša omiljena šolja kafe zapravo ima pun efekat, i da uz nju posao završite mnogo lakše i efikasnije.

Skoro 500.000.000.000 šoljica kafe se konzumira širom sveta svake godine.

Kofein, koji ima višestruke farmakološke i fiziološke efekte, zapravo je najrasprostranjeniji stimulans centralnog nervnog sistema na svetu.

Ali malo ljudi zapravo zna pravu moć kofeina i kako pravilno da ga koristi.

Evo 4 trika za kafu koja će pomoći da kofein mnogo brže reaguje:

Ponekad zamenite kafu žvakom

Većina ljudi ne shvata da kafa reaguje i zadržava svoju moć samo dok ima mogućnost da vas stimuliše. Odnosno, zbog prekomernog unosa kafe, naša tela razvijaju toleranciju i smanjuje se efekat koji bi kafa trebalo da ima.

Kafu pijemo čim se probudimo, kada nam se spava i ne želimo da spavamo ili kad nam je dosadno. U suštini, stalno pijemo kafu.

Samim tim se efekat kafe na naše telo smanjuje, razvili smo toleranciju, te nam je potrebno sve više i više šoljica kako bismo ponovo postigli taj efekat.

Kako zameniti kafu:

Često se može desiti da nakon smanjenog unosa kafe, osetimo pospanost ili umor u ono vreme kada je naše telo naviknuto na dozu kofeina, najčešće sredinom dana.

Tu stupaju na scenu žvake.

Verovatno zvuči glupo, ali žvake su odlična zamena za kafu.

Možda razmišljate kakve veze žvaka ima sa kafom?

Upravo onda kada biste popili kafu jer vam se strašno spava, a nemate vremena za to, žvaka može rešiti vaš problem.

Zašto žvakaća guma funkcioniše kao zamena za kafu: kada žvaćete žvake, zavaravate svoj mozak misleći da nešto jedete. I vaš mozak zna da ne može da spava kada jede – tako da prestaje da pokušava da vas uspava.

U isto vreme, nikakva hrana zapravo ne ulazi u vaš stomak. Ovo je takođe odlično. Kada nešto pojedete, krv iz vašeg celog tela, uključujući mozak, preusmerava se u vaš stomak da vam pomogne da varite i apsorbujete tu hranu. Zbog toga ljudi osećaju potrebu da odspavaju posle ručka.

Na neki način, žvaka vas probudi na isti način na koji to čini kafa. A zamenom kafe žvakaćom gumom povremeno izbegavate da budete sve tolerantniji na kofein.

Ali to ne znači da treba da u potpunosti zamenite kafu žvakama. Kafa ima jako moćna svojstva, samo je potrebno da joj omogućimo da da svoj pun efekat.

Žvaka je jednostavno dobra alternativa kafi ako želite da smanjite unos kofeina. Takođe, ako ćete to da uradite, pronađite dobar brend visokokvalitetnih proizvoda bez šećera.

Ograničite unos kafe

Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Kafa je zapravo veoma moćna. Istraživanja za istraživanjem su pokazala da ona:

Smanjuje vreme reakcije i poboljšava performanse.

Poboljšava kognitivne performanse omogućavajući vam bolji pristup neuronskim krugovima povezanim sa učenjem i pamćenjem.

Pospešuje metabolizam.

Ukratko, kafa vam može dati superiornu dozu energije. Ali većina ljudi pije kafu čak i kada moraju da rade lak posao.

Ono što bi bilo dobro jeste da rezervišete to superiorno stanje energije samo za kognitivni i fizički izazovan posao u svom životu.

Na primer, pijte kafu samo kada:

Planirate dugačku sesiju pisanja

Radite probni test u trajanju od 3 sata

Ako trenirate.

Ovo lepo funkcioniše jer ograničavajući potrošnju kafe na ove svrhe, smanjujete ukupnu potrošnju. Ovo smanjuje šanse za toleranciju. I shodno tome, moć kofeina je zadržana – i iskorišćena na pravi način.

Samim tim kafa utiče na vašu produktivnost. Na primer, ponekad — zakažem sesiju pisanja samo zato što želim da popijem kafu!

Ponekad nije problem ako popijete kafu sa prijateljem zarad boljeg užitka u dobrom razgovoru ili ako želite da pročitate odličnu knjigu. Ali ovo bi trebalo da budu izuzeci.

Odredite jednu svrhu vašoj sesiji kofeina

Takođe je važno da naučite kako da tu superiornu energiju usmerite na zadatak.

Evo nekoliko manevara da to osigurate.

Pre nego što popijete kafu: Pregledajte svoju listu zadataka i dodelite jednu svrhu sesiji sa kofeinom. Na primer, kako u svakom trenutku morate da radite na nizu kognitivno izazovnih zadataka, povežite ih sa ispijanjem kafe. Primeri:

Napisaću ovaj članak o…

Napisaću tekst za određeni digitalni proizvod.

Pregledaću pitanja za ovaj test.

Ovo daje jednoj šoljici kafe jedinstvenu svrhu —  fokusiranost na posao.

Kada popijete prvi gutljaj kafe, postoji samo jedan cilj: da počnete sa radom. To je ono što omogućava da budete produktivni i usredsređeni.

Nemojte piti kafu odmah nakon buđenja

Većina ljudi unosi kofein odmah nakon buđenja – otpirlike u roku od 30 minuta, što utiče na premor koji osećamo popodne, kada ponovo posežemo za šoljicom kafe, što kasnije utiče na kvalitet sna i odmor.

Šta treba da radite umesto toga, navodi Andrev Huberman, profesor oftalmologije i neuronauke na Medicinskom fakultetu u Stanfordu:

Izlaganje sunčevoj svetlosti kože i očiju 10-15 minuta odmah nakon buđenja.

Vežbanje 10-15 minuta nakon buđenja.

Oba ova čina će povećati vaš kortizol –  i učiniti da se osećate budno bez konzumiranja kofeina. Ovo vam može pomoći da izbegnete popodnevni premor koji nastaje usled konzumiranja kafe odmah nakon buđenja.

Kofein ima mnogo prednosti, ali ima i nedostataka. Previše kafe može smanjiti kvalitet sna i uzrokovati nesanicu, dehidraciju, anksioznost, visok krvni pritisak i još mnogo toga.

Zato ga koristite odgovorno.

Doziranje: 1–3 mg kofeina po kilogramu telesne težine po šoljici kafe se smatra prikladnim sa maksimalnom dozom do 400 mg dnevno.

Vreme: Izbegavajte upotrebu kofeina najmanje 8 sati pre spavanja. U idealnom slučaju, izbegavajte ga 12 sati pre spavanja. Čak i ako nemate problema da zaspite nakon konzumiranja kafe, kvalitet vašeg sna je i dalje pogođen, a da vi toga niste svesni.

Učestalost: Pijte kafu odgovorno i samo po potrebi. Nekad je bolje piti kafu svaki drugi dan, umesto svakog dana. Druga opcija bi bila da imate jednu nedelju potpune apstinencije od kofeina svakih nekoliko nedelja kako biste mogli da se suprotstavite toleranciji na kofein.

Izbegavajte šećer i šlag: Koliko god možete, pokušajte da ne unosite previše kalorija uz kafu.

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram