Možda jedini suplement koji stvarno preokreće starenje i zovu ga eliksir života

Kristi Tarlington Foto: J Brand via Bestimage / Bestimage / Matchesfashion via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Dodatak ishrani koji usporava starenje.

Šta je taurin, i zašto ga zovu eliksir života? I može li zaista usporiti starenje? Pa, izgleda da bi moglo, samo možda. Nova studija objavljena prošle nedelje u časopisu Science (jedan od najboljih časopisa u nauci) prvi put pokazuje da uzimanje velikih doza taurina može imati pozitivan efekat na različite stvari, koje uključuju usporavanje procesa starenja.

Prvo pitanje: šta je taurin? To je aminokiselina, ali nije jedna od 20 aminokiselina koje čine sve proteine u vašem telu. To je malo drugačija aminokiselina, a naša tela je prirodno proizvode u malim količinama. Potrebno nam je više nego što naše telo proizvodi čak i od najranijeg detinjstva, ali to dobijamo iz majčinog mleka i dodaje se kao dodatak formuli za bebe.

Dodatak taurina dobijamo i ishranom: najbolja hrana za taurin je meso, posebno škampi i druge školjke, ali i govedina i tamno meso u piletini i ćuretini.

A šta nam je to pokazao novi naučni rad?

Pa, prvo autori (sa Kolumbija univerziteta, indijskog Nacionalnog instituta za imunologiju i Instituta Sanger u UK) opisuju kako nivoi taurina jasno opadaju sa godinama kod ljudi i drugih sisara. Ali samo zato što taurin opada ne znači da će unošenje kroz suplement ili ishranu preokrenuti proces starenja, ali definitivno to uspostavlja kao mogućnost.

Naučnici zatim opisuju niz eksperimenata, uglavnom na miševima, ali i na majmunima, gde su svakodnevno hranili životinje relativno velikim količinama taurina, a rezultati su bili prilično impresivni:

Životni vek kod miševa je povećan za 10% do 12%.

Kod miševa koji su počeli da uzimaju suplemente taurina u srednjim godinama, životni vek se povećao za 18% do 25%.

Povećana gustina kostiju kod ženki miševa i osteoporoza je delovala izlečeno.

Mišićna snaga se povećala i kod muških miševa i kod ženki u poređenju sa miševima koji nisu dobijali taurin.

Činilo se da je smanjen broj starih ćelija – onih koje ne rade mnogo osim što emituju štetne inflamatorne signale.

Naravno, uvek postoji veliki rizik sa rezultatima kod miševa: oni su miševi, a ne ljudi. I mnogo, mnogo puta smo videli rezultate kod miševa koji se jednostavno ne preslikavaju i na ljude. Tako su naučnici takođe uradili studiju (manju) na majmunima, koji su genetski mnogo bliži ljudima. Ovo je takođe imalo veoma dobre rezultate:

Povećana gustina kostiju u kičmi i nogama.

Telesna mast je bila niža nego kod majmuna koji nisu dobijali taurin.

Nekoliko mera upale se smanjilo.

Majmuni žive mnogo duže od miševa, tako da naučnici još ne znaju da li taurin produžava životni vek majmuna, ali svi znaci obećavaju.

U propratnom članku u časopisu Science, Džozef MekGon i Džozef Baur sa Univerziteta Pensilvanije ističu da ne znamo sa sigurnošću koji bi bili rizici dugotrajne suplementacije taurinom, ali se već široko uzima kao suplement kod dohrane za bebe i energetskih napitaka, bez poznatih štetnih efekata.

Međutim, količine korišćene u studiji Kolumbije bile su veoma visoke, mnogo veće nego što biste dobili od energetskih napitaka ili čak od standardnih suplemenata taurina. Doze koje su date majmunima u studiji bi za osobu od 68 kg bile ekvivalentne 5,5 grama dnevno. To nije mnogo, i bilo bi lako uzeti ovoliko taurina, ali niko ne zna efekte tako visokih doza na ljude.

Ova studija je zaista intrigantna. Potrebno je više studija, posebno za merenje efekata taurina na ljude, ali svi znaci su pozitivni, možda ćemo svi jednog dana uzimati suplemente taurina.

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram