3D keks i ulje mušice: Kakvu hranu ćemo jesti u budućnosti

Hrana, meso, sendvič
Foto: Revo Foods / Ferrari / Cover Images / Zuma Press / Profimedia

Kada su prijatelji Grejs O Brajan rekli da ne mogu da postanu vegani jer su jaja „u svemu“, ona je počela da razmišlja o alternativi. Eksperimentisala je sa različitim osnovama recepata, uz pomoć soje, bundeve i sočiva, da bi napravila zamenu za jaja.

„Počela sam da petljam sa različitim sastojcima i na kraju došla do nečega što je prilično dobro funkcionisalo, ali želela sam da to podignem na sledeći nivo – tada sam potražila doktora nauka specijalizovanog za hranu da mi pomogne“, kaže O Brajen, koja je studirala dizajn i inženjering na Univerzitetu Stenford.

Foto: Youtube/Grace O’Brien

Pomalo orašast ukus leblebija na kraju je pobedio – njena alternativa jajima napravljena je od brašna od leblebija – i prošle godine je lansirala biznis – Peggs. Grejs se nada da će pomoći da veganstvo postane pristupačnije, prenosi Guardian.

„Promena ponašanja često je uzrokovana dostupnošću dobrih opcija. Na primer, postoji toliko mnogo alternativnih opcija za mleko, čak i oni koji nisu vegani počeli su da uživaju u njima. Alternative su dostupne i ukusne i mogu promeniti potrošačke navike.“

3D hrana
3D hrana: Revo Foods / Ferrari / Profimedia

Ona je jedna od mnogih tehnološkinja u ishrani koja stvara nove proizvode za ekološki svesne potrošače. Iako su žene i dalje manje zastupljene u mnogim sektorima (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), nauka o hrani nije jedna od njih. Mnoge od njih se trude da proizvodnja hrane smanji uticaj na životnu sredinu i preusmeravaju pažnju na mlečne alternative, nove izvore proteina i meso uzgojeno u laboratoriji.

Holanđanka Elzelinde van Doleveerd kombinuje novu tehnologiju i proizvode koji se uglavnom bacaju – stari hleb, voće i povrće i pretvara ih u pire od kog se kasnije uz pomoć 3D printera prave grickalice koje podsećaju na keks. Trenutno radi na novom projektu koristeći jestive listove papira, napravljene od voća i povrća i pH reaktivnih tečnosti.

3D šnicla
3D šnicla; Foto: Cover Images / Zuma Press / Profimedia

Drugi trend je porast manje konvencionalnih izvora proteina, kaže Tamara Sauthvort, koja vodi tim za proizvode i inovacije u kompaniji BOL Foods. Oni na primer prave rezance od uglja.

„U sledećoj deceniji očekujemo da naši proteini potiču iz neobičnijih izvora kao što su grašak, konoplja i suncokret“, kaže.

Dr Keren Kles, slobodni savetnik za prehrambenu tehnologiju, veruje da će ovo širenje izvora proteina obuhvatiti insekte i kaže da će proizvodi napravljeni od insekata, kao što su crvi, cvrčci i skakavci, igrati mnogo veću ulogu u našoj ishrani u narednoj deceniji ili nešto kasnije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram