10 namirnica uz koje će vaše telo početi da proizvodi kolagen kao na takmičenju

Foto: Shutterstock

Sjajni saveznici mladolikog izgleda.

Lepa i dobro nahranjena koža nije samo stvar bjuti rutine. Zapravo, prava lepota počinje iznutra, stoga je vrlo važno šta unosite u organizam, odnosno kako to jedete.

Ako želite duže da ostanete sveži i da vam lice ima što manje bora, vrlo je važno da na vašem dnevnom jelovniku budu namirnice koje stimulišu kolagen.

U kombinaciji s proizvodima koji takođe sadrže ovaj moćni sastojak, nema sumnje da će rezultati biti brzo vidljivi.

Kolagen je primarni strukturni protein koji se nalazi u raznim vezivnim tkivima našeg tela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje elastičnosti kože.

Kolagen je potrebno nadoknaditi već nakon 25. godine, a to je moguće i suplementima kolagena. Tada se proizvodnja novih ćelija polako smanjuje, koža postaje manje elastična i vidljivo stari. Neka istraživanja su pokazala da se nakon 25. godine iz kože gubi 1,5 posto kolagena godišnje.

Osim smanjenja nivoa kolagena, starenje kože biće vidljivo i zbog:

boravka na suncu

opuštanja mišića lica

izloženosti toksinima

loše ishrana

premalog unosa tečnosti.

Ovo je 10 namirnica koje stimulišu kolagen:

Domaća supa

Iako novije studije tvrde da supe nisu toliko efikasne, godinama je to najpopularnija preporuka koja se prenosi usmeno. Veruje se da se kolagen luči kuvanjem životinjskih kostiju. Naravno, dodaju se i drugi začini koji pojačavaju ukus.

Kako se ova supa dobija kuvanjem kostiju i vezivnog tkiva, sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kolagen, glukozamin, aminokiseline i druge hranjive materije.

Piletina

Piletina sadrži vezivno tkivo, što je čini primarnim izvorom kolagena. Dakle, ako jedete zdrave količine mesa u kombinaciji s preporučenim dnevnim količinama povrća, tada svojoj koži osiguravate potrebne hranjive materije za lep i mladolik izgled.

Morski plodovi (naročito riba i školjke)

Plodovi mora još su jedan bogat izvor proteina, ali i omega 3 masnih kiselina i cinka koji dodatno podstiču proizvodnju kolagena. Mnoge vrste morskih plodova takođe su odličan izvor vitamina D koji jača imunološki sistem i utiče na zdravlje kostiju i kože. Koža ribe posebno je bogata kolagenom, a ima i najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina.

Paradajz

YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Paradajz je bogat izvor vitamina C koji je izuzetno važan za proizvodnju kolagena. Čak i samo jedna upotreba paradajza u vašem jelu može da doprinese do 30 posto proizvodnje kolagena.

Paradajz se takođe može pohvaliti velikom količinom likopena, snažnog antioksidansa koji je važan za kožu.

Belanca

Belanca sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina potrebnog za proizvodnju kolagena. Belanca je najbolje da jedete za doručak. Jaja sadrže i vitamine A, B i E, te omega 3 masne kiseline.

Citrusno voće

Arina Habich / Alamy / Alamy / Profimedia

Za kolagen je potrebno puno vitamina C, a kako su citrusi bogati vitaminom C, svakako ih je preporučljivo uključiti u ishranu što je više moguće.

Agrumi poput pomorandži, grejpfruta i limuna su odlični za letnje dane, a od njih možete napraviti odličnu letnju salatu.

Bobičasto voće

Dobar izvor vitamina C nisu samo citrusi, već i bobičasto voće. Jeste li znali da jagode imaju više vitamina C od pomorandži? Borovnice, maline i kupine takođe nude solidnu dozu vitamina C. Osim toga, bobičasto voće je odličan antioksidans koji štiti kožu.

Beli luk

Foto: Shutterstock

Sjajna je činjenica da beli luk dodajemo u gotovo svako jelo. Zapravo uvelike podstiče proizvodnju kolagena.

Sadrži puno sumpora, minerala koji pomaže u sintezi i sprečava gubitak kolagena. Važno je napomenuti da je količina koju uzimate vrlo važna. Kada je beli luk u pitanju, za dobar rezultat potrebna je veća količina.

Zeleno povrće

Oksana Kovach / Alamy / Alamy / Profimedia

Svakako bi trebalo uključiti zeleno povrće u svoju ishranu ne samo zbog proizvodnje kolagena. Uzrok zelene boje spanaća, kelja, blitve i ostalih salata je hlorofil koji je poznat kao antioksidans.

Neke studije su pokazale da je konzumiranje hlorofila odlična za lučenje kolagena u koži.

Semenke

Čia semenke, lanene semenke i semenke konoplje odlični su izvori omega 3 masnih kiselina koje podržavaju zdravu kožu i proizvodnju kolagena, piše Story.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram