Zavirite u kuću zvanično najboljeg arhitekte na svetu, baš je wow

arhitektura
Ilustracija; Foto: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Spoj starog i novog.

Frenk Geri, za kog kažu da je najbolji arhitekta današnjice, poznat je po brojnim velelepnim građevinama širom sveta, među kojima je i čuvena Zgrada koja pleše u Pragu. Zanimljivo je pak da se Geri, američki arhitekta kanadskog porekla, proslavio još pre više decenija kada je dizajnirao – sopstvenu kuću.

Rezidencija Geri, koja se nalazi u Santa Moniki u Kaliforniji, smatra se jednim od najranijih primera dekonstruktivne arhitekture.

Ova vila je napravljena od nekonvencionalnih materijala za to vreme i dugo je bila tema u arhitektonskim krugovima.

Geri je ovu kuću izgradio oko postojeće kuće u holandskom kolonijalnom stilu, koju je zapravo proširio.

Naime, godine 1977. Frenk i Berta Geri su kupili kuću koja je prvobitno izgrađena 1920. godine.

Geri je želeo da eksperimentiše sa materijalima koje je već koristio – metalom, šperpločom i drvenim okvirima.

Godine 1978. odlučio je da kući da novi izgled, i to tako što je holandski kolonijalni dom ostavio netaknut, a oko njega je izgradio novu kuću. Komšijama se nikako nije svideo ovaj novi arhitektonski krik, ali to nije promenilo činjenicu da je kuća bila umetnički izraz isprepleten sa arhitekturom.

I enterijer kuće je spoj starog i novog. To je posebno vidljivo kada prolazite kroz sobe u kući i vidite, recimo, nova vrata koje je postavio Geri i ona starija koja su prvobitno bila u kući.

„Rečeno nam je da u kući ima duhova kad smo došli u nju… Ja sam odlučio da su to duhovi kubizma. Prozori su vrlo bitni. Noću, pošto je ovo staklo sprecifično, svetlo se ogleda u njemu…

Dakle, kada sedite za ovim stolom, vidiš sve automobile kako prolaze, vidiš mesec, ali na pogrešnom mestu jer se drugačije reflektuje i ni sam ne znaš gde si“, rekao je jednom Frenk Geri.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram