Salonski stan poznate beogradske arhitektice krije fenomenalnu crno-belu kuhinju

Foto: Privatna arhiva

Savršen balans funkcionalnosti i tople atmosfere.

„Istinski osećaj da negde pripadaš je nezamenjiv“, govori Ksenija Bajagić, arhitektica i kreativna direktorka enterijera u Zabriskie Studio. Ona je za Zadovoljna.rs otvorila vrata svog stana u Beogradu.

Zabriski stoji iza projekata koji će ostaviti pečat u arhitekturi srpske prestonice – poput saradnje sa londonskim timom AL_A na projektu nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, stambenih kompleksa Merin Hill i Kennedy Residence, kao i višestruko nagradjivanog objekta Mia Dorćol.

Želeli smo da saznamo kako je Ksenija Bajagić svoje bogato profesionalno iskustvo prenela u životni prostor – a enterijer koji je osmislila za svoj dom nije nas razočarao.

Foto: Privatna arhiva

Ksenija s porodicom živi u salonskom stanu od 93 metara kvadratnih, u okviru porodične kuće na Lionu, koju je kupio njen deda neposredno nakon Drugog svetskog rata. Kuća je izgrađena 1936. godine i tipični je predstavnik beogradske moderne, govori nam arhitektica. Priznaje da je bio svega izazov organizovati salonski stan tako da bude funkcionalan za savremenu četvoročlanu porodicu.

„Ne bih mogla da definišem neki određeni stil koji karakteriše naš dom, jer nije projektovan i opremljen u ‘jednom dahu’ već je odraz dugog niza godina života u njemu. Ima tu i moderne i klasike i industrijskih komada. Menja se sa nama, prilagođava i dopunjuje kroz detalje. Oduvek nas je vodila ideja da u tim malim izmenama zadržimo duh kuće, ne da pratimo aktuelne trendove koji se menjaju iz godine u godinu“, priča Bajagić za Zadovoljna.rs.

Foto: Privatna arhiva

Enterijer stana je veoma „čist“, dominiraju neutralne boje sa iznenašujućim uplivima smelih dezena. Drvo je lepo istaknuto, a posebnu atmosferu prostoru donosi i „izloženi“ zidovi. Određeni komadi nameštaja imaju jako zanimljivu istoriju, otkriva Ksenija.

„Sto i TV komoda u dnevnoj sobi načinjeni su od čeličnih profila i prirodnog oraha, koji je rastao u našem dvorištu preko 60 godina. Stari orah smo bili prinuđeni da posečemo jer se u potpunosti osušio. Nakon nekoliko godina, iskoristili smo građu da od nje načinimo drvene delove ovih komada, koji upravo zbog toga za nas imaju posebnu vrednost“, priča nam.

U dnevnoj sobi svoje mesto našla je i retro komoda u stilu 50-tih godina, ukazuje arhitektica.

Foto: Privatna arhiva

„Zatekli smo je u stanu na Vračaru koji smo svojevremeno kolege i ja iznajmljivali. U tom stanu je i nastala firma Zabriskie. Komoda je bila potpuni višak, skupljala je prašinu i zauzimala prostor. U nekom trenutku, ja sam je otkupila za mali novac od vlasnika stana i restaurirala. Sada je naš omiljeni detalj“, otkriva.

Upravo takvi „uradi sam“ mini projekti su ono što njenom domu unosi dušu – „taj proces daje nešto lično i specifično svakom enterijeru stana“, kako kaže Ksenija Bajagić.

Foto: Privatna arhiva

„Sa druge strane, stvari u koje smo dosta uložili su stvari koje čine naš život ispunjenijim, lepšim i pružaju nam mala svakodnevna zadovoljstva – od gramofona i kvalitetnog ozvučenja, vrhunskog manuelnog espresso aparata, funkcionalne kuhinje, do određenih enterijerskih vanvremenskih dizajniranih detalja“, dodaje.

Kuhinja je mesto za okupljanje porodice i prijatelja, ali i mesto gde su se rodile mnoge ideje koje su značajno uticale na živote Ksenijine porodice i prijatelja.

„Jedna od njih je i ideja o piceriji ‘Majstor i Margarita0, nastala spontano uz vino i drage ljude, a razvila se u ozbiljan zajednbički ugostiteljski projekat“, kaže nam.

Dok se u kuhinji ističe hrabar izbor crne boje koji izgleda zaista odlično, dečija soba je veoma maštovito dekorisana.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ksenija Bajagić smatra da su za svaki prosto najvažnija dva faktora: funkcionalnost i atmosfera.

„Oba aspekta su podjednako važna, ali ni jedan od njih pojedinačno nije dovoljan. Suština životnog prostora jeste u nama, našim potrebama, navikama, težnjama. Ako prostor posmatramo kroz tu prizmu, on će učiti od nas, a ne mi od njega“, zaključuje arhitektica i direktorka enterijera u Zabriskie studio.

***

BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram