Zašto ne treba da rušite dedovinu: Pogledajte kako su Slovenci od ambara napravili ludilo vikendicu

Slovenija
Ilustracija, Foto: Europe / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova bohinjska atraktivna rezidencija smeštena u oblasti Julijskih Alpa, nudi gostima prijatnu i mirnu oazu. Vikendica rustične spoljašnjosti i modernog drvenog enterijera osmišljena je kao projekat koji će promovisati seosku arhitekturu od drveta - tipičnu za slovenačke ruralne predele.

Slovenački studio OFIS Arhitekti od oronule štale za stoku, napravili su dvospratnu alpsku vikendicu od drveta, piše Gradnja.rs.

„Nažalost, mnoge od slovenačkih farmi i ambara, ne održavaju se i često su devastirane. Jedino prihvatanjem tradicije donete zajedno s našim precima uspećemo da očuvamo narodni jezik arhitekture, ne samo kao nacionalni simbol, već i kao sastavni deo slovenačkog ruralnog načina života“, rekli su iz studija OFIS Arhitekti.

Eksterijer vikendice od 120 metara kvadratnih, koji se sastoji iz kamene robustne baze i drvenih zidova iznad, ostao je u većoj meri neizmenjen osim delova koji su zahtevali popravku. Primetne su intervencije od niza kružnih perforacija, koje su u formi prozora, za dobijanje što veće količine prirodne svetlosti piše Designboom.

Za razliku od eksterijera, unutrašnjost je u potpunosti renoviran. Enterijer je dobio potpuno novu drvenu podkonstrukciju i drvenu završnu obradu. Sistem drvenih greda i segmentni ošupljeni delovi, kako fasade tako i pregradnih zidova, daju poseban šarm unutrašnjosti vikendice.

Vikendica ima dve spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, ali i saunu i prostor za skladištenje.

Dnevnu zonu i terasu razdvaja stakleni zid koji pruža prekrasan pogled na okolne predele.

Rampa koja je nekada korišćena za ulazak stoke i mašina u ambar, sad je glavni ulaz u vikendicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram