5 najlepših kuća sa bazenom u Srbiji – favorit nam je ova božanstvena vila u Šapcu

kuće sa bazenom
Najlepše kuće sa bazenom Foto: Marko Ranđelović; Relja Ivanić/KontraStudio; Miloš Martinović/Super Prostor; Landscape Factory/Đorđe Đoković;

Ove kuće koje se nalaze u našoj zemlji su svaka ponaosob pravi raj za oči zbog uređenja enterijera, ali zbog jednog detalja u eksterijeru deluju kao prave holivudske vile. Pogledajte najlepše kuće u Srbiji sa bazenom.

Kuća u Nišu jedna od najlepših u Evropi

Žiri je na takmičenju Life Challenge 2022 odlučio da je kuća u Igmanskoj ulici u Nišu jedna od šest najlepših u Evropi. Projektovale su je arhitekte KontraStudia.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Porodična kuća I73 nalazi se na brdovitom terenu oboda stambenog naselja Apelovac u Nišu i namenjena je petočlanoj porodici sa psom, piše SuperProstor.

Jedan od glavnih zahteva bio je da objekat bude prostran, otvoren, orijentisan ka dvorištu, a zatvoren prema ulici. U programskom smislu, objekat od 500 kvadrata je podeljen na nekoliko celina: dnevna zona u prizemlju, noćna na prvom spratu, dok su tehničke prostorije i teretana u podrumu.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik. Velike staklene površine ka dvorištu čine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno širi.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Iako su glavne funkcionalne zone međusobne odvojene, dnevna i noćna zona su povezane dvoetažnim prostorom u zoni kuhinje, betonskim stepeništem i mostom na gornjem spratu. Ovim povezivanjem prostora ne gubi se ni vizuelna, a ni zvučna komunikacija u objektu, što je bio još jedan od zahteva klijenta.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Oblikovanje kuće i organizacija prostora u velikoj meri odredili su i glavne motive u enterijeru. Monohromatska obrada plafona i podova upotpunjena je oblogama i komadnim nameštajem u dezenu drveta. Poseban efekat u enterijeru stvaraju senke, koje pravi prirodno osvetljenje sa krovnog i bočnih prozora kuhinje, kao i pokretnih i fiksnih žaluzina.

„Kako je objekat u eksterijeru horizontalno podeljen, tako je u enterijeru vertikalno povezan, čime je stvoren specifičan unutrašnji ambijent monumentalnog karaktera, atipičan za porodične kuće“, istakli su autori za portal Gradnja.rs.

S druge strane, stepenovanje terena u delu zadnjeg dvorišta, omogućeno je prirodno osvetljavanje i provetravanje podrumske prostorije. Prostor u podzemnoj etaži namenjen je za organizovanje teretane ili radnog prostora.

Monumentalna kuća kod Beograda kao iz Dinastije

Ova kuća nadomak Beograda ima površinu od 1.015 kvadrata, na parceli od 10 ari. U pitanju je adaptirana građevina koja je generacijama u posedu porodice, a uređena je raskošno – i ostavlja bez daha.

Projektom adaptacije, koji potpisuje studio Architechna, obuhvaćeni su i dvorište i vrt, a sve je prilagođeno savremenom načinu života, uz očuvanje duh i tradiciju koji prožimaju ovo mesto. Tako je bunar, koji ima sentimentalnu vrednost, zadržan u izvornom obliku, dok je ambar dobio savremenu namenu i oblikovanje, piše Super Prostor.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Postojeća kuća sastojala se od prizemlja i potkrovlja, uz dva garažna mesta koja nisu bila povezana toplom vezom sa objektom. Prostor garaže je proširen, a između njega i kuće ostvarena je topla veza.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Takođe, nekadašnja prilazna zona kući sa tremom transformisana je u zimsku baštu, koja je istaknuta u prostoru svojom pozicijom i dimenzijama. Zatečeno potkrovlje je uklonjeno, a umesto njega, projektovan je klasičan sprat.

Kuća je bila zatvorenog tipa, većinski podvučena pod tremove i nedovoljno povezana s dvorištem. Stoga je novim projektom omogućeno da se zajednički prostori dnevne zone u prizemlju (dnevna soba, trpezarija i zimska bašta) otvore ka dvorištu i budu dobro osvetljeni. Kuhinja, toaleti, gostinska soba i komunikacije okrenuti su ka zadnjoj fasadi.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Prostor je organizovan tako da se iz ulazne zone (ulazni hol sa garderobom) pristupa centralnom salonskom prostoru, koji dalje vodi u kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i zimsku baštu. Time je nekadašnja dnevna zona, sa strogo odvojenim sadržajima, novim rešenjem pretvorena u prostor otvorenog plana.

Super Prostor
Foto: Super Prostor

Zadržana je pozicija postojećeg stepeništa, a kako je površina osnove kuće uvećana i poseduje duže koridore, dodato je još jedno stepenište, čime je ostvarena kružna veza između prizemlja i sprata.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Na spratu se nalaze master spavaća soba sa kupatilom i garderobom, još jedna spavaća soba, dve dečije sobe sa zajedničkim kupatilom, kao i velika višenamenska prostorija za porodična okupljanja i slavlja.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Gornji sprat povučen je ka dvorišnoj fasadi prizemlja kako bi se dobio prostor za terasu.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Prilikom materijalizacije kuće naglasak je bio na prirodnim materijalima. Fasada je izvedena u kombinaciji klinker opeke i prirodnog kamena. Stolarija je aluminijumska, u tamnosivom tonu.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

U unutrašnjem prostoru kuće korišćene su drvene obloge, i, kao na fasadi, opeka i kamen. Veći deo nameštaja izrađen je od masiva hrasta. Naglasak je na neutralnim tonovima, koji doprinose toplini ambijenta.

Prilikom rekonstrukcije ambara vodilo se računa o očuvanju autentičnosti fasade i konstrukcije objekta. Zadržan je postament u opeci, postojeća hrastova građa na spratu je restaurirana, a ulaznim tremom sa čeličnim stepeništem ojačana je konstrukcija objekta.

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

*

Foto: Relja Ivanić/superprostor.com

Kuća u Krušedolu – baš kao one u Los Anđelesu

Ova porodična kuća za odmor veličine 330 kvadrata projektovana je na južnim padinama Fruške gore, u Krušedolu, na velikoj parceli na kojoj se uz nju još nalaze i pomoćni objekat i uređeno dvorište sa bazenom.

Projekat je nastao kao rezultat zahteva klijenta da dobiju modernu kuću van gradske buke, koja će zadovoljiti postavljene estetske i funkcionalne kriterijume, piše Super Prostor, a autori su MOBA studio.

Kuća prati jednospratnu strukturu drugih objekata u komšiluku, ne ističe se u visini i prati urbanističke karakteristike okruženja. Predstavlja kombinaciju kuće sa dvoslivnim i ravnim krovom, a građena je od tradicionalnih materijala prema principima energetske efikasnosti, čime je postignuta odlična termoizolacija.

Na fasadi je korišćena oplata u vidu tamne dekorativne opeke, koja daje kontrast u teksturi i boji u odnosu na bele ravne površine, te dodatno naglašava formu kuće. Krov je pokriven odgovarajućom tamnim crepom, koji je u skladu sa ostatkom fasade.

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

*

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

Skladnih linija i kontrasnih boja, kuća se pruža po horizontali, zauzimajući četvrtinu parcele. Podeljena je u tri celine – dnevna zona otvorenog plana sadrži ulazno predsoblje, dnevnu sobu sa trpezarijom i kuhinjom, zatim noćna zona sa tri spavaće sobe, kupatilom, toaletom i saunom, dok treći segment čini velika garaža sa dva parking mesta. Dnevna zona nalazi se u delu kuće sa ravnim krovom, tako da je dugim i uskim horizontalnim prozorom u kuhinji, kao i velikim staklenim vratima, ostvarena veza između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Natkrivena veranda sa zonom za opuštanje predstavlja produžetak dnevne sobe vani, preko koje se dalje pruža pogled na dvorište sa bazenom.

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

*

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

*

Enterijer je jednostavnog dizajna i neutralnih boja, preovladavaju kontrasti klasičnog i modernog koji se ogledaju u upotrebi materijala poput kamena, drveta, stakla i keramike. Kombinacija hladnih belih, sivih i crnih tonova oplemenjena je zidnim i plafonskim panelima, te trpezarijskim stolom od drveta tople nijanse.

Pomoćni objekat dug je 32 metra i upravno je postavljen u odnosu na glavnu kuću. U njemu se nalaze gostinski apartmani, kupatilo, višenamenski prostor sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom namenjenim druženju, potom tehničke prostorije i još dve garaže.

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

Pozicija bazena osmišljena je tako da ovaj deo dvorišta bude osunčan tokom čitavog dana. S obzirom na to da je reč o kući za odmor i povremeni boravak, zarad lakšeg i efikasnijeg održavanja dvorišta, napravljen je dobar balans između travnatih segmenata i popločanih staza. Staze povezuju glavnu kuću, pomoćni objekat i bazen sa dekingom, koji ujedno predstavlja i fokalnu tačku parcele.

Kuća za odmor u Krušedolu Foto: Miloš Martinović/Super Prostor

Posebna pažnja posvećena je pejzažnom uređenju dvorišta i spoljašnjem osvetljenju, koje tokom večeri i noći stvara posebnu scensku atmosferu i opuštajući ambijent.

Luksuzno dvorište na Fruškoj gori

Želje za uređenje privatnog modernog planinskog poseda su bile da sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno.

Sve ostalo, kao i sprovođenje ideja u delo, bilo je prepušteno dizajneru. Landscape Factory studio na čijem je čelu pejzažni arhitekta Dejan Popov, potrudio se da u prirodnom okruženju planine nedaleko od Novog Sada formira nesvakidašnji moderni inspirativni ambijent.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Ovaj ambijent čine prilazni deo i plato, trem, prostor oko otvorenog bazena, zelenilo, skupturalne dizajnirane posude sa biljkama, igra različitih tekstura i popločavanja sa akcentovanim potezima u ljubičastom tartanu, rasveta, više zona pogodnih za ručavanje na otvorenom ili udobno sedenje, brižljivo selektovan vrtni nameštaj, opremanje i detalji, piše Super Prostor.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Svi delovi ovog eksterijera pojedinačno su tu da formiraju jednu impresivnu scenu i prezentuju vlasnike slobodnog duha. Moderno je posebno stanje uma i želje za uživanjem u nečemu posebnom i drugačijem.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Posetioci ovog velikog multifunkcionalnog imanja mogu imati različite impresije o njegovom izgledu, ali nikako ne mogu biti ravnodušni.

Ono je tu upravo da ostavlja utisak i zaintrigira.

Glavni objekat i bezen je bilo potrebno u potpunosti transformisati i uneti im dah modernog, brojna visoka postojeća stabla lišćara i četinara, prelep pogled i izolovanost od okoline.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Eksterijer je osmišljen tako da se korisnik kreće kroz ceo prostor prugastim stazama mestimično praćen ljubičastim akcentima, da mu se otvaraju prizori i pogledi vodeći ga da istražuje.

Preko zatravnjenog parkinga, akcentovanog glavnog ulaza i pergole od tankih drvenih daski obraslih visterijom, spuštamo se ka dekingom obloženom platou sa bazenom.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Gostima ovog modernog i zasigurno, po svemu drugačijeg imanja na raspolaganju su za relaksiranje brojni segmenti tretirani kao zasebni ambijenti.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Tu su plato sa dugačim stolom za ručavanje, trem iz dnevnih prostorija sa garniturama za opušteno lenčarenje uz polje lavandi, plato sa udobnim sofama i foteljama smešten u hladovini lipe, zona sa niskim sedenjem okupana jutarnjim suncem, celina oko bazena sa dnevnim krevetima i ležaljkama, kao i prostori travnjaka za igru uz mogućnost okupljanja većeg broja prijatelja.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Uz materijale, boje i teksture spoljnjih podova, zidova i različitih elemenata, velika pažnja posvećena je brižljivoj selekciji biljnih vrsta, opremanja nameštajem, rasvetom i detaljima.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

*

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Vegetacija je tako koncipirana da su formirane osnove od nižeg rastinja i višeg žbunja u obodnim potezima uz vešto korišćenje akcenatovanja luksuznim biljnim primercima poput skulptura – japanski crvenolisni javor, bonsai crnog bora, multistem forme različitih vrsta drveća, džinovski stubasti četinari i baršunasti himalajski bor.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Porodična kuća u Šapcu je ona iz snova

Projektni zadatak za porodičnu kuću u Šapcu podrazumevao je izradu rešenja glavne kuće namenjene stanovanju, ali i definisanje dodatnog objekta u kome bi bile smeštene prostorije za opuštanje i fizičku aktivnost, tako da boravak u kući bude kvalitetniji i sadržajniji.

Foto: Marko Ranđelović

Glavni izazov arhitektama iz studija Architehna bilo je uklapanje svih sadržaja u željenu prizemnu spratnost objekata, te nalaženje pravog odnosa visina shodno različitim nivoima terena, piše Super Prostor.

Foto: Marko Ranđelović

Pozicioniranjem pomenutih objekata na obode parcele omogućeno je formiranje unutrašnjeg dvorišta sa bazenom i zelenilom. Time je stvorena intimna mikrocelina u eksterijeru, uokvirena jasnim linijama i čistim geometrijskim površinama kuće.

Foto: Marko Ranđelović

Razigranost na fasadi postignuta je dinamičnom smenom svetlosti i senki, nastalom usled postavljanja betonske pergole duž strana okrenutih ka dvorištu. Projektovanjem velikih zastakljenih otvora u prostorijama bližim dvorištu postignuto je značajno osvetljavanje enterijera prirodnom svetlošću, ali i ostvarena veza između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Foto: Marko Ranđelović

Glavna kuća sastoji se iz dva trakta, a projektovanje enterijera bilo je koncipirano tako da se dnevna soba, master spavaća i dve dečje sobe okrenu ka unutrašnjem dvorištu sa bazenom kako bi vizuelno i fizički bile s njim povezane.

Foto: Marko Ranđelović

U cilju postizanja dinamike forme, denivelacija terena od 1.5 metara iskorišćena je tako da dnevna zona bude spuštena u odnosu na blok sa dečijim sobama i naspramnim prostorijama kupatila, vešernice i graderobe.

Foto: Marko Ranđelović

Time je stvorena mogućnost za formiranje veće visine plafona u dnevnom boravku. Pomoćni objekat čine tehničke prostorije, teretana, sauna, đakuzi i tepidarijum.

Foto: Marko Ranđelović

Na definisanje izgleda kuće i funkcionalnog rasporeda prostora najviše su uticala dva faktora – ispunjenje zahteva klijenta da se postigne zadovoljavajući nivo privatnosti u odnosu na susedstvo, ali i želja da se kuća svojom arhitekturom uklopi u zatečeno urbano okruženje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram