Zašto je paljenje sveća najbolja antistres terapija

Foto: Shutterstock

Nema boljeg osećaja od povratka kući nakon dugog radnog dana i osećaja mirisa sveće - a donose i druge koristi.

Mogu podići raspoloženje

Samo gledanje sveće čini mnoge ljude srećnima, ali čini se kao da ovi divni predmeti mogu pomoći u podizanju našeg raspoloženja i na druge načine. To je uglavnom zato što je većina napravljena sa različitim mirisima i aromama.

To su mirisi koji utiču na naš um i naša tela. Tokom jednog istraživanja, depresivni učenici su smanjili dozu leka nakon što su koristili sveće s mirisom limuna. Primećeno je da su ruzmarin i drugi mirisi citrusa takođe korisni, piše Ultra.ba.

Mogu poboljšati san

U današnjem načinu života, gotovo je nemoguće ostvariti punih 8 sati kvalitetnog sna. Ako zanemariš sjajne serije na Netflixu koje samo traže da ih gledaš, takođe se okružujemo tehnologijom za koju se zna da ometa naš san. To je zato što se radi o neprirodnom i veštačkom svetlu. Naravno, svetlost sveća nije neprirodna, poznato je da se ljudi osećaju mirnije i pospanije.

Mogu ti pomoći da se fokusiraš

Često te treperenje plamena sveće može ometati, ali čini se da sveće mogu stimulisati um i omogućiti da se fokusiraš. To je zato što neki mirisi povećavaju koncentraciju i osnažuju čula. To ti omogućava da obavljaš konkretne poslove, a ne da surfaš po telefonu i gledaš kako dan prolazi.

Mogu umanjiti stres

Ponekad život može biti pomalo strašan, tako da je uvek lepo kada se udobno smestiš i odvojiš neko vreme samo za sebe. Za većinu ljudi, paljenje sveće je jedan od najboljih načina za anti-stres terapiju. Uglavnom zato što ti daje mogućnost da se fokusiraš na nešto što nije posao, ali takođe zato što su poznati mnogi mirisi kao što su lavada i tamjan koji smanjuju anksioznost i pomažu da se opustiš.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram