Vrste voća koje možete gajiti i u kući

Mandarine
Neke citruse možete gajiti i u kući, Foto: Viktor Ketal / Alamy / Alamy / Profimedia

Umesto cveća, gajite voće – korist je dvostruka. Citrusi su očigledan izbor, ali pored toga ima još dosta vrtsa koje su vrlo uspešne kada se gaje u kući.

Drvo limuna

Najčešća voćkica koju gajimo u kućama je stablo limuna, piše Fazon.info.

Drvo limete

Tokom toplih meseci ovo drvo iznesite ispred kuće, na sunce, a zimi i na proleće držite ga kod kuće. Vodite računa da ne ostane bez vode i redovno ga đubrite.

Drvo pomorandže

Kada gajite navedeno voće, uvek uzimajte patuljaste voćke koje mogu da izdrže u zatvorenom. Drvo pomorandže će lepo da rađa i neće biti zahtevno ako se pravilno ophodite sa njim.

Smokva

Postavite smokvu na mesto gde će imati od 6 do 8 sati sunca. Redovno je fajtajte sa vodom jer ona voli vlažno okruženje, ali i kompost od ilovače. Čim počne leto, smokvu iznesite napolje.

Masline

Ovo je divno i dekorativno drvo koje mora da bude na mestu gde će imati 6 sati sunca. Voli toplo i vlažno mesto, a pogotovo voli vlažnu zemlju. Dva meseca tokom godine, drvo masline unesite u podrum kako bi osetilo promenu godišnjeg doba.

Breskve i nektarine

Izaberite patuljastu vrstu ovog drveta i uživajte u dekorativnom voću u svojoj kući. Obezbedite im 6 sati sunca i toplo mesto – jer to je sve što ove voćkice traže.

Kajsije

Nabavite patuljstu formu koja će rasti samo do jednog metra. Ona voli tesnu saksiju, mnogo sunca i vlažno, drenirano tlo.

Avokado

Drvo avokada, iako patuljasto, ima sklonost da raste visoko, stoga ga morate redovno orezivati. Avokado neće roditi u zatvorenom prostoru, ali mnogo je lepo i dekorativno drvo.

Drvo banane

Isto kao i avokado, banana će rasti mnogo visoko, stoga je redovno orezujte. Vodite računa da se ne raširi mnogo, jer ćete u kući imati pravu džunglu. Neće rađati u zatvorenom prostoru, ali napolju hoće, pa je iznesite na letnje sunce kad god vam se ukaže prilika.

Borovnica

Borovnicu držite u kući samo tokom zime, a čim osvanu prvi prolećni meseci, vi je iznesite na terasu ili u dvorište.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram