Greške zbog kojih i najbolji stan bude staromodan i dosadan

Stan
Foto: Airbnb/ Mattel/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Da vaš dom iz snova bude prozračan, svetao, da budi pozitivnu energiju i da biste se u njemu jednostavno osećali prijatno, treba da izbegavate greške zbog kojih često deluje mračno i demode.

Taman osamljen kutak

Dnevna soba je prostor za okupljanje porodice i prijatelja. Obično je to soba u kojoj provodite najviše vremena dok se družite i zato je toliko važno da bude prijatna i privlačna. Da biste poboljšati prirodno osvetljenje vaše dnevne sobe, možete, na primer, da uklonite zidove i napravite jedinstvenu celinu s drugim delovima kuće, poput kuhinje ili trpezarije. Lakša opcija je da ofarbate nameštaj i zidove u belo kako biste uneli više svetlosti i stvorili osećaj otvorenosti.

Demode police

Ljudi koji vole da čitaju uvek muče muku s prostorom za knjige jer police zauzimaju dosta mesta. Pritom, tamno drvo za police i pretrpana kuća knjigama samo čini da sve izgleda kao jedna stara komoda. Razmislite da li biste neke knjige koje vam možda i nisu tako drage ili korisne odložili u ostavu jer ne moraju baš sve da budu vidno izložene u hodniku ili dnevnoj sobi.

Nakon što malo suzite izbor i prostor prodiše, dobra ideja je i da police ofarbate u svetle životne boje, pišu na sajtu BrightSide.

Tamni zidovi

Pre nego što odlučite kojom bojom ćete okrečiti zidove, zapitajte se sledeće – čak i ako vam se zaista sviđa ta boja, mislite li da bi izgledala sjajno na svim zidovima u vašoj dnevnoj sobi. Bojenje svih zidova jednom istom tamnom ili jarkom bojom potpuno menja prostor jer uglovi kao da nestaju. Osim toga, svaka nepravilnost na jakim bojama se vidi, pa nisu lake za održavanje. Umesto toga, odaberite neutralne tonove. Tako će se svetlost reflektovati na nameštaj, a i nećete morati da često popravljate ćoškove i eventualne ogrebotine.

Stare i kratke zavese

Ako želite da svom domu date moderan duh, izaberite duge zavese. Kada ste u nedoumici, uvek idite na one duže, čak i nabrane zavese umesto kratkih, koje su češće u dečjim sobama. I tu je bolje birati neutralne svetle tonove kako bi sunce ulepšalo prostoriju i oteralo težinu.

Nema cveća

Sobno cveće ne treba da bude samo trend već i vrlo lepa i korisna stavka u uređenju doma. Pojedine vrste biljaka odlično prečišćavaju vazduh, a daće vam i trendi zeleni dašak, pa će svaki kutak izgledati odlično. Nepisano pravilo je da svaka sveža i moderna kuća uvek ima makar nekoliko biljaka.

Sitne greške

Fleke na zidu, pukotine, labave žice, slomljene utičnice ne samo da mogu da budu opasne već će zbog njih vaš dom delovati kao omanje gradilište, odnosno kao da ste stalno u nekim započetim radovima kojima nema kraja.

Zato za ono što ne možete sami pozovite majstora, a sve drugo polako dotegnite i kuća će sinuti.

Nesrazmeran tepih

Recite zbogom ogromnom itisonu koji prekriva ceo pod ili starim istrošenim tepisima koje ste nabavili ko zna kad. Tepisi uvek treba da budu dizajnirani u skladu sa rasporedom prostorije u koju želite da ih stavite. Potražite inspiraciju u osnovnim bojama koje možete kombinovati sa drugim dekorativnim elementima u prostoriji i tako ćete stvoriti vedro, ali skladno okruženje.

Previše ukrasa

Čak i ako ne želite potpuno minimalistički dom, možete da se rešite svih onih ukrasnih elemenata koji nemaju nikakav snisao niti govore išta o vama. Držite se onoga što, jednostavno rečeno, kaže – ovo sam ja, a ovo je moj dom. Ako želite da budete u trendu, neka vam uvek bude na umu da za detalje treba odvojiti vremena i malo im se posvetiti jer oni ipak znače mnogo za ceo enterijer i vaš su lični pečat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE