U stanu na Banovom brdu drvo je zvezda enterijera

Podeli:
Foto: Relja Ivanić

Zavirili smo u stan na Banovom brdu u kom je pomalo zanemareni materijal - drvo - uklopljen u topli dom za četvoročlanu porodicu.

Izolovan od gradske buke, orjentisan prevashodno ka sopstvenom dvorištu, ovaj stan na Banovom brdu, prema rečima arhitekata Unknow Studia, „predstavlja toplinu i predstavlja dom“. Arhitekte Jovana Miletić i Miloje Krunić stoje iza brojnih neobičnih arhitektonskih projekata i dizajna enterijera. Beogradski kreativci predstavili su nam jedan od svojih radova u oblasti uređenja prostora.

Stan je veličine 170 metara kvadratnih, a ovako izgleda raspored prostorija.

Foto: Unknown Studio

Miletić i Krunuć kažu da im je cilj bio da spoje luksuzniji izgled i dojam sa funkcionalnošću i navikama korišćenja porodice.

„Dvostrana orijentacija stana doprinosi postojanju različitih tipova svetlosti, u različito doba dana. Prirodno osvetljenje je dodatno naglašavano i uvođeno u prostor, zamenom otvora odnosno proširenjem istih, te korišćenjem stolarije sa tanjim profilima“, objasnili su za Zadovoljna.rs.

Foto: Relja Ivanić

Posebnu pažnju posvetili su i veštačkom osvetljenju, koje je, kako kažu, planirano kao logičan sled i nastavak prirodnog – tako da je koncipirano i pozicionirano kroz više zona, sa velikom mogućnošcu kontrole i upravljanja, tako da se može prilagoditi željenom ambijentu i potrebi.

Foto: Relja Ivanić

Celokupnom utisku doprinosi i visina prostora, koja iznosi 290-300cm.

Foto: Relja Ivanić

Arhitekte nam objašnjavaju i logiku iza rasporeda prostorija.

„Ulaz, dnevna zona i kuhinje, iako fizički odvojene celine, vizuelno čine jednu, podeljenu, odnosno povezanu staklenim vratima. Zona spavaće sobe je vizuelno neutralisana, s obzirom na to da je njena pozicija tik uz ulazna vrata“, kažu.

„Zona dečijih soba pozicionirana je na suprotnoj strani stana. Monotonija dugog hodnika koji povezuje ove zone razbijena je elementom sa naglašenim vertikalama i odnosnom punog i praznog. Na taj način formirala se pored prostora za odlaganje, interesantna igra elemenata i prelamanja svetla“, dodaju.

Foto: Relja Ivanić

Dizajn enterijera ovog stana opisuju kao „suptilnu šetnju između različitih stilova“. To je u domu stvorilo specifičnu atmosferu, s notom eklektike.

Foto: Relja Ivanić

Topli, porodični ambijent, Unknown Studio je postigao veoma pažljivim odabirom materijala – ali i pametnim kontrastima.

„Toplini drveta – masiv i furnirani mdf – konfrontrirana je hladnoća i hrapavost beton tehnike na zidovima i nameštaju. Teksturu drveta umiruju glatke linije aluminijumskih profila, ogledala i stakla“, opisali su.

Foto: Relja Ivanić

Na velikim površinama, arhitekte su pomoću taktilnosti izbegli monotoniju.

„Kompozitni materijali na kuhinjskim pločama, iako tamni i glatki, odabranim dezenom stvaraju percepciju dubine. Svedene linije komada nameštaja predstavljale su još jednu konfrontaciju podnim i zidnim oblogama, koje sa sobom nose duh vremena koja su bila – drveni pod, opeka – te na taj način zaokružuju priču eklektike u kontrolisanoj meri, kojoj se težilo“, zaključuju.

Foto: Relja Ivanić

***

Bonus video: Kružne zgrade u Moskvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram