U neobičnoj vikendici na Fruškoj gori proveli bismo celo leto

fruška gora vikendica
Foto: Shutterstock

Ova kuća na Fruškoj gori projektovana je kao prototip za savremene vikendice.

Smeštena na obroncima planine, Nova fruškogorska kuća svojom razbijenom formom vešto se uklapa u nepravilnu topografiju terena.

Nova fruškogorska kuća jedan je od odgovora na zadatak formiranja tipske kuće za odmor, prilagođen potrebama savremenih korisnika. Reč je o objektu razuđene osnove, čija složenost nastaje međusobnim grupisanjem jedinica.

Ova kuća se u velikoj meri oslanja na principe gradnje karakteristične za mala planinska mesta. Navedeni principi u vojvođanskoj sredini nisu prisutni, ali su u situaciji građenja na Fruškoj Gori nužno neophodni. Umesto jednog velikog objekta, arhitekte iz beogradskog Unknown Studija predlažu izgradnju više manjih, građenih po sličnom oblikovnom kodu.

Od samog početka, arhitekte su imale jasnu viziju.

„Povećanjem gabarita i visine kuće, a uslovljeno potrebom za više kvadrata, dolazi se do stvaranja nezgrapnih volumena. Gomilanjem sadržaja po vertikali stvaraju se kockasti monoliti, koji umesto da slave suživot sa prirodom, istoj prkose“, navode arhitekte, a prenosi Gradnja.rs.

Više manjih jedinica

Princip grupisanja je takav da se kuća može dograđivati i razvijati, ali na takav način da se otvorenom prostoru daje podjednaka važnost kao i zatvorenom. „Rasporedom osnovnih celina formiraju se unutrašnja dvorišta. Procepi između volumena čine zone kuće odvojenim, a opet toplom vezom spojenim“ – ističu arhitekte.

Orijentacija i raspored objekta su takvi da prate topografiju terena. Na ovaj način dobijen je prilagodljiv okvir. Osim toga, pod jedinica se stepenasto spušta čime se prati prirodni pad terena, ali i uvodi prostorna dinamika u pogledu spratne visine.

„Visina volumena noćne zone dozvoljava da se kroz proces korišćenja objekta u toj zoni formira galerija, koja se može koristiti u funkciji dodatnog smeštaja“ – naglašavaju autori kao dodatnu mogućnost.

Veličina i sadržaj jedinica može da varira. Nova fruškogorska kuća može biti jedna mikro jedinica, ali i sklop nekoliko volumena, sa više centara i različitih oblika korišćenja. No, pitanje je da li sve jedinice u sklopu moraju biti povezane toplom vezom.

Ugaoni prozori dodatno podstiču vezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Predlaže se da prostori zajedničkih aktivnosti imaju dijagonalno otvaranje prema krajoliku.

Svojim planom i sadržajima Nova fruškogorska kuća odgovara potrebama savremene porodice. Osim toga, ona se kao luksuzna vikendica može koristiti i za kratkoročno iznajmljivanje.

Kuća od drveta i zemlje

„Konstruktivno, Fruškogorska kuća svoje korene pronalazi u tradiciji bondruk sistema gradnje i u eksponiranim konstruktivnim elementima sremske kotobanje. Tradicija utkana u duh mesta i memoriju ljudi biva interpretirana i izložena na jedan novi način, stvarajući kontinuiteta tradicije“, ističe Jovana Miletić.

Primenjena su dva različita, ali ipak komplementarna sistema gradnje.

Prvi kao osnovu svog konstruktivnog sklopa koristi unakrsno-lamelirano drvo. Reč je o izrazito ekološkom i održivom materijalu, sa akcentovanom konstrukcijom i oblogom od sibirskog ariša. Ovaj sistem gradnje pruža mogućnost montažnog sklapanja objekta na terenu.

Drugi postupak gradnje zasniva se na principima bondruka i ispune od nabijene zemlje. Za razliku od tradicionalne metode građenja nabojem, metoda korišćena ovde se orijentiše prema modernim sistemima oplate i nabijanju zemlje u slojevima od po 50 cm. Na ovaj način može se kontrolisati tekstura i kolorit lokalne zemlje.

Na svim jedinicama kao krovni pokrivač korišćen je glineni crep. Šindra dodatno povezuje kuću sa „duhom mesta“. Krovni pokrivač je projektovan na taj način da na svakom objektu prelazi i postaje deo fasade – stvarajući vizuelni kontinuitet krovnih i fasadnih površina.

Solarni paneli i energetska efikasnost

Zavisno od pozicije parcele i dispozicije objekta, kosi krovovi se mogu koristiti kao podloga za solarne panele. Oni se mogu primeniti za proizvodnju nužne količine električne energije, te grejanje vode, a kako bi se unapredila ukupna energetska efikasnost objekta.

Elementi partera Nove fruškogorske kuće izrađeni su od stare opeke, kamena i ostalih derivata koji se mogu iznova upotrebiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram