U Kaćinu kuću želimo da se zaključamo odmah i da ne izlazimo do proleća

Foto: Instagram

Kao iz bajke.

Da Instagram na svakom koraku može da ponudi nešto drugačije i inspirativno, dokaz je profil Kataržine Kaće Tabat, koji budi nostalgiju i vraća u detinjstvo romantičnim fotografijama savršeno uređene kuće, koja odaje utisak skrovišta od hladnih dana, gde sklupčani uz šolju tople čokolade gledate kako pada sneg.

Možda deluje samo kao opis još jedne slike sa Pinteresta, ali zapravo je reč o ostvarenju dečijeg sna i godinama uloženim u planiranje i sanjarenje o nečemu ovakvom.

Poljakinja Kataržina je još kao trinaestogodišnjakinja počela da pokazuje ljubav prema enterijeru, a ideje za njenu prvu sobu u mnogome su se razlikovale od klasične tinejdžerke. Ona je imala jedan cilj, da joj soba bude mračna, ali topla i, naravno, opremljena antikvitetima. Sto godina star orman, stari radni sto, fotelja sa polomljenim oprugama… I mnoge druge ideje koje su se rađale i čekale momenat da jednog dana ovako sredi svoju kuću.

Posle nekoliko godina planiranja, uspela je da spoji veliku strast prema enterijeru sa ljubavlju prema fotografiji, i tako stvori jedan od najlepših Instagram naloga.

Stari predmeti za Kataržinu imaju poseban šarm. Njihov miris, tragovi prethodnih vlasnika i ono „nešto“ što oni nose, vredni su ulaganja vremena i novca čak i pored truleži, krivih nogara ili mrlja koje se teško otklanjaju.

Ipak, neizbežno je dodati i neke od novih komada, ali Kataržina ima pravilo kojeg se drži kada je reč o kupovini nekorišćenog nameštaja – mora imati klasičnu, vanvremensku formu, jer jedino tako može da ga iskombinuje sa korišćenim i starim komadima.

Iako njen dom deluje poput izložbenog prostora u muzeju, i svaki delić ima posebnu emotivnu vrednost, za Kaću su vitrina u trpezariji i klupa na terasi neki od najvrednijih komada nameštaja, kao i svi oni koje je renovirala zajedno sa suprugom.

Njen profil prati i heštag #ownyourself, koji je kreirala u cilju da pomogne drugima da izraze sebe i ne prate slepo sve trendove koji se nude na društvenim mrežama. I ona sama je jednom upala u taj vrtlog, u vreme kada su svi bili opčinjeni boho stilom, i sama je pohrlila za bambusima i hvatačima snova, iako je u dubini duše bila svesna da se samo pretvara da joj se sve to sviđa. Ipak, postepeno se otrgla od tog ludila, kao i komada koje je kupila „samo zato što ih je neko drugi imao“.

S tim u vezi, Kataržina je počela da traži inspiraciju gde god je to moguće – u prirodi, istoriji, umetnosti, religiji, folkloru, tradiciji, filmovima, internetu. Baš to je razlog što svaka prostorija ima „dušu“, jer je svaka stvorena srcem i u cilju da što bolje ispuni svoju funkciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram