Ja sam dizajnerka enterijera, a ovo su moji jeftini trikovi uz koje svaki stan izgleda skupo

uređenje doma
Foto: Instagram/tykapryde

Trik sa ogledalima koji pravi veliku promenu.

Tika Prajd Edvards je poznata dizajnerka enterijera, trendseterka i ikona stila. U intervjuu za Insider ona je dala vrlo korisne savete uz koje svaki dom može da deluje skupoceno i luksuzno, a da to ne košta mnogo.

Zakačite zavese sasvim od plafona

Okačite zavese bliže plafonu i pustite ih da padaju po podu. To prostoriji daje iluziju visine i veličine.

Uz ovaj trik zidovi i prozori će delovati veće, pa će i vaša soba izgledati prostranije. Te veće zavese ne moraju da budu skupe, nekog poznatog brenda, bitno je da budu odgovarajuće veličine, pa ih možete i sašiti.

Ogledala su obavezna

Ogledala su vaše tajno oružje koje će prostoru dati dubinu, svetlost i sofisticiranost. Velika strateški postavljena ogledala mogu reflektovati i prirodnu i veštačku svetlost i tako će vaša prostorija biti svetlija i prostranija.

„Ona takođe stvaraju intrigantne vizuelne slojeve i daju osećaj raskoši. Dobra ideja je da ogledalo stavite preko puta prozora ili pored neke slike biste im pojačali efekat“, kaže Tika.

Tri nivoa osvetljenja

Da biste stvorili privlačnu atmosferu, trebalo bi da koristite osvetljenje u tri nivoa: za ambijent, za neki posao i da stavite akcenat na nešto. Caka je u tome da takav raspored svetla primorava oko da ide gore-dole, a tako se stvara iluzija da je soba veća.

„Ambijentalno osvetljenje su zapravo lusteri ili ugradno osvetljenje na plafonu. Drugi tip osvetlejnja su elegantne stone lampe, lampe za čitanje ili osvetljenje u kuhinji ispod ormarića. Konačno, osvetljenje koje daje nečemu akcenat ističe određene arhitektonske karakteristike, umetnička dela ili dekorativne elemente. Dobra ideja su zidni svećnjaci na struju, svetla za slike ili dobro postavljene podne lampe koje imaju fokus.“

Dekorativni gipsani detalji na zidovima

Dekorativno oblikovanje zidova, recimo gipsanim lajsnama, može biti jeftin način da date arhitektonski šarm vašem prostoru i napravite ogromnu razliku.

„Ovi ukrasi nisu samo za palate. Postoje i jeftine metode kao što su zidni paneli koji se lepe. Njih možete staviti u bilo koji prostor i odmah će sve delovati bolje stilizovano.“

Proverite šta ima na buvljaku

Prodavnice polovne robe ili buvljak lako mogu da budu prava riznica zanimljivog nameštaja ili detalja za kuću.

„Tu možete da nađete jeftin i vintidž nameštaj koji ima bogatu istoriju i jedinstven karakter. Tako ćete svom domu dati poseban pečat. Svaki takav komad ima svoju priču i donosi autentičnost koju je teško dobiti potpuno novim proizvodima koji se masovno proizvode. Po mom mišljenju, to je pravi luksuz“, kaže Tika.

Šik ramovi

Gotovo svaka slika može da deluje kao remek delo u šik, dobro odabranom ramu.

Možete i da omiljenu fotografiju (pa čak i nekog umetničkog dela) odštampate i da u lokalnoj prodavnici pronađete upečatljiv ram koji izgleda skupoceno. Malo šta deluje luksuzno kao dobro uokvireno umetničko delo, kaže Tika.

Luksuzni teksil

Nameštaj možete da obložite luksuznim tekstilom poput somota, svile ili veštačkog krzna jer to daje toplinu i unosi glamur.

„Preporučujem mešanje tekstura jer to vizuelno daje dubinu i intrigu vašem prostoru. Prostorija tako neće biti jednodimenzionalna, a to se često desi ako imate samo jedan materijal u celom prostoru. Kada kombinujete različite teksture, pred očima je više materijala za istraživanje.“

Kvalitetne ručke

Jednostavne komade nameštaja možete da lepo osvežite ako kupite kvalitetne ručke, dugmad, slavine…

„Ormari sa visokokvalitetnim spoljnjim delovima mogu napraviti značajnu razliku u tome koliko vaš prostor vredi. Nećete nikad pogrešiti ako izaberete detalje od starinskog ili brušenog mesinga, sa mat crnom bojom ili poliranim hromom. Te sitnice mogu u trenu da modernizuju vašu kuhinju ili kupatilo.“

Zelena elegancija

„Bujno zelenilo daje svežinu i prefinjenost svakoj prostoriji. Biljke prirodno popravljaju raspoloženje i mogu da transformišu vaš dom iz dosadnog prostora u tropsku oazu.“

Bez nereda

Na kraju, ništa od svega ovoga neće imati mnogo efekta ako je stan u neredu.

„Najisplativiji način da učinite da vaš dom deluje skuplje je da rasčistite haos. Čist, organizovan prostor uvek izgleda uglađenije i elegantnije. Čak i ako stan dobro dekorišete, neće biti efekta ako je preko svega gomila veša za peglanje. Što više čistog prostora imate, prostorija izgleda veća. I ne zaboravite, nije poenta u tome koliko ćete potrošiti, već koliko pametno stilizujete svoj prostor.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram