U Barajevu je nikla skandinavska montažna kuća u koju smo se zaljubili na prvi pogled

Foto: weekendica.com

Vila Krila, sa svojom fasadom od drveta i prostranim otvorenim tremom, predstavlja idealno mesto za odmor u prirodi, ukazujući na sve prednosti montažne gradnje.

U poslednjih nekoliko godina, montažne kuće kao i montažne vikendice postaju sve popularniji način gradnje širom Srbije. Brza i efikasna montaža, kao i ekonomska pristupačnost jedni su od razloga njihove ubrzane ekspanzije.

Foto: weekendica.com

Cabin Koncept, domaći biro specijalizovan za projektovanje montažnih kuća od drveta, predstavlja nam jedan od svojih novijih realizacija – Vilu Krila.

Ova vikendica se nalazi u Barajevu, nadomak Beograda, a arhitekte Petar i Mirjana Nešić otkrivaju nam više detalja o ovom zanimljivom projektu.

Po ugledu na skandinavske kuće

Foto: weekendica.com

Prema rečima arhitekata, inspiraciju za ovu vikendica pronašli su u samoj lokaciji i njenoj povoljnoj orijentaciji, ali i zahtevima klijentkinje da njena vikendica za izdavanje bude sagrađena i opremljena po ugledu na skandinavske primere.

Rezultat kombinacije otvorenih i zatvorenih volumena, osnovnih gradivnih elemenata, te zahteva da se vikendica što više otvori ka prirodi, jeste kompaktan objekat skladnih proporcija sa prostranim tremom.

Foto: weekendica.com

Usled strmog terena, vikendica se nalazi na postamentu. U njemu je smeštena ostava, a planirana je i ugradnje saune kao dodatnog sadržaja. U cilju racionalne gradnje, postament je zidan od betonskih blokova, sa demit izolacijom i listelama kao završnom obradom na fasadi.

S druge strane, gornji deo objekat je kubičan i u potpunosti montažan. Sastoji se od modularne konstrukcije sa ispunom od kamene vune. Upečatljiv detalj predstavlja fasada od drvenih dasaka tamo plave boje koje objektu daju prepoznatljiv izgled.

Kako autori navode, jedan od izazova tokom projektovanja i izvođenja bila je komunikacija sa klijentom i izvođačima u pogledu odabira materijala i građe, a na način da se predviđeni budžet i rokovi ispoštuju.

Foto: weekendica.com

Fleksibilna osnova

Unutrašnjost vikendice (okvirne površine oko 30 kvadrata) sastoji se od tri prostorije koje se međusobno nadovezuju u jednu celinu.

Jedna od specifičnosti u organizaciji jeste prolazno kupatilo koje spaja spavaću sobu sa dnevnim boravkom, u kojem se nalaze kuhinja i trpezarija.

Iako predstavlja inovativno rešenje koje povećava fleksibilnost, prolazno kupatilo ovog tipa može stvoriti poteškoće u korišćenu naročito kada u prostoru boravi više ljudi. Kao takav, ovaj arhitektonski kompromis ima svoje prednosti i svoje mane, piše Gradnja.rs.

Foto: weekendica.com

Boravak na otvorenom

Neosporni kvalitet ove vikendice je veliki natkriveni trem koji se prostire na nešto preko 30 kvadrata. Skladno opremljen, on je povezan sa unutrašnjim prostorom pomoću velikih staklenih portala.

Kako je orijentisana ka jugo-istoku direktno je osunčan, te korisnicima pruža mogućnost boravka na otvorenom tokom većeg dela godine.

Foto: weekendica.com

Osim toga, prostrano dvorište stvara idealne uslove za organizaciju različitih događaja i proslava. Od dodatnih sadržaja posebno se izdvaja Kederova sauna na otvorenom koja se može koristiti tokom letnjih i zimskih meseci.

Funkcionalno i pristupačno

Vila Krila, projekat Cabin Koncepta, predstavlja još jedan u nizu primera primene montažne gradnje u Srbiji koji spaja estetiku, funkcionalnost i ekonomičnu gradnju.

Foto: weekendica.com

Kao takva, montažna gradnja nije samo primerena za objekte porodičnog stanovanja, već i za izgradnju vikendica za kratkoročno izdavanje.

Ostale slike pogledajte u galeriji ispod:

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

Foto: weekendica.com

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram