Truljenje korena: Manje poznati razlog zbog kog sobne biljke venu

Foto: Credit line: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Moguće je da izbegnete ovaj scenario.

Da li vam se dogodilo da je u jednom trenutku vaša sobna biljka bujna i prekrasna, a u drugom je obešena, uvenula, gubi lišće? Moguće je da imate posla s truležom korena, odnosno da koren vaše biljke propada.

Iako se ovaj proces često povezuje s prekomernim zalivanjem, to nije jedini razlog zbog kog se korenje raspada.

Evo šta za početak treba da znate o truljenju korena.

1. Istina je da se često događa zbog prekomernog zalivanja

U suštini, kada prečesto zalivate biljku, njeno korenje počinje da se guši.
Naime, korenje upija vlagu koju zatim šalje ostatku biljke, a zatim voda iz nje isparava. Taj proces naziva se transpiracija. A, ako je tlo previše vlažno, biljka ne može dovoljno brzo da se reši viška vlage, a posledica je propadanje korenja.

2. Postoji i drugi uzrok

Trulež korena nije uvek uzrokovan prekomernim zalivanjem. Ponekad je uzrokovana i gljivicama koje se nalaze u tlu. Naravno, to ne možete zaključiti samo ako bacite pogled na biljku.

U rasadnicima biljke šalju u laboratorije na testiranje kako bi se video problem. To verovatno nije opcija koja kod vas dolazi u obzir. Ipak, ako sumnjate na gljivice, biljku možete da lečite prikladnim sredstvima za sobne biljke.

Da li može da se spreči truljenje korena?

Ne uvek. Određene biljke, poput onih koje su otporne na sušu, sklonije su truljenju korena. Kod tih biljaka je važno da ne preterate sa zalivanjem.

Takođe, pobrinite se da ostane zdrava tako što ćete joj osigurati i ostale potrebne uslove poput odgovarajućeg svetla, mesta, sobne temperature.

Biljka koja dobija sve što joj je potrebno je otpornija i manje osetljiva na stres bilo koje vrste.

S druge strane, ako se i dogodi trulež, to ne znači automatski da ste antitalenat za biljke. Ponekad se problemi pojave i pre kupovine, što bi pogotovo mogao da bude slučaj ako vam je biljka uginula nedelju ili dve nakon što ste je doneli kući.

U svakom slučaju, nemojte da vas to obeshrabri, pirihvatite tu situaciju kao lekciju i pokušajte ponovo jer biljke su najlepši ukras doma.

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

TikTok

Pinterest