Kako da spasiš biljke na balkonu koje je spržilo sunce

Dom i dizajn 29. jun 202213:03 > 13:08
Foto: Shutterstock

Previše izlaganja direktnom suncu može spržiti lišće biljaka - ali to za njih ne mora da znači kraj.

Ako ste i vi iskusili ovo, otkrivamo vodič tome kako da sačuvate biljke izgorele na suncu.

Dugo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti može izazvati opekotine listova, i oni postaju žuti i smeđi. To se može desiti u kasno proleće ili leto kada biljke naviknute na slabiju svetlost osete toplotu toplijih meseci. Trebalo bi odmah da usvojite neke navike koje vam mogu pomoći da naučite kako da spasete biljke izgorele od sunca od nepomirljive štete ili smrti!.

Kada primetite da lišće postaje braon ili žuto, znajte da je to jedini znak opekotina od sunca. Kada je biljka izložena jakoj sunčevoj svetlosti duže vreme, ona uzrokuje oštećenje tkiva na izloženom spoljašnjem sloju lišća, čineći ih smeđim. To može čak uzrokovati da stabljike izgore – kada su nežnije biljke u pitanju.

Ovo se takođe može desiti biljkama koje su inače na slabom osvetljenju koje su iznenada izložene više svetlosti nego što im je potrebno. Oštećenje od sunca može se desiti i biljkama koje vole toplotu, ako su stalno izložene oštrom popodnevnom suncu, posebno tokom neočekivanog, produženog toplotnog talasa.

Foto: Shutterstock

Možete li spasiti biljke opečene suncem?

Opekotine od sunca je mnogo lakše sprečiti nego lečiti. Kada su listovi potpuno oštećeni, ne možete učiniti ništa osim da ih odsečete i pružite podršku i brigu biljci za novi rast.

Najbolji način za podsticanje rasta listova otpornih na sunce i sprečavanje oštećenja od opekotina od sunca je polagana aklimatizacija na jako sunce. To je proces koji može da potraje oko 10-14 dana, nakon čega bi vaša biljka ponovo trebalo da bude spremna za sunce. U idealnom slučaju, započnite proces ntokom oblačnog dana. Biljke stavite napolje na zasenčeno mesto na dva-tri sata, štiteći ih od jakog vetra. Vratite biljke unutra na kraju ovog vremena i posle desetak dana biljka je ponovo spremna da bude sve vreme napolju.

Kako spasiti biljke izgorele na suncu

Prvo, odsecite oštećene listove jer neće zarasti ili se vratiti u život. Ako se radi o biljkama sa krupnim listovima, slobodno isecite sve braon delove (ukoliko se nalaze na obodima lišća) i ostavite da zeleni deo vrši fotosintezu.

Odmah prebacite biljku na hladnije mesto, dalje od direktne sunčeve svetlosti kako biste sprečili dalje oštećenje. Možete je postepeno vraćati na sunčanije mesto, koje ne dobija direktnu i oštru popodnevnu sunčevu svetlost dugih sati.

Savet: Razmislite o dodavanju providne zavese u blizini biljke kako biste blokirali direktnu sunčevu svetlost, a istovremeno joj dali prošaranu svetlost koja joj je potrebna za rast.

Ako je vaša biljka izgubila previše listova zbog opekotina od sunca, neće joj trebati mnogo zalivanja kao ranije. Dakle, zalivajte samo kada se gornji sloj zemlje osuši.

Pomoglo bi i ako smanjite đubrenje svoje biljke nakon što je izgubila većinu listova zbog opekotina od sunca. Najbolje je da se držite svog prvobitnog rasporeda, ali obezbedite da se količina đubriva smanji na polovinu. Kada počnu da se pojavljuju novi listovi, možete postepeno povećavati dozu.

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram