Trik koji rernu čisti bolje od sode bikarbone i sirćeta

Rerna, čišćenje rerne, odmašćivanje rerne
Foto: Shutterstock

Šta god inače koristili za čišćenje rerne, verujemo da ćete želeti da isprobate i ovaj način čišćenja, za koji mnogi tvrde da je efikasniji od sode bikarbone i sirćeta ili jakih odmašćivača i žice za struganje. Odmah će ukloniti masnoću i prljavštinu sa vrata pećnice, kako sa staklenog dela, tako i sa metalnog okvira vrata.

Sve što vam je potrebno za ovaj trik su tableta za pranje sudova (ili dve) i činija tople vode. Koristite samo komprimovane tablete u prahu, a ne tablete sa gelom, piše zadovoljna.hr. 

Stavite tabletu u vodu i držite je tako dovoljno dugo da upije malo vode, ali ne predugo da se ne raspadne. Zatim jednostavno trljajte vrata tabletom, sunđer nije potreban! Dlanom kružnim pokretima pomerajte tabletu da biste uklonili mrlje i masnoću.

Ako tableta počne da se suši, ponovo je stavite u vodu. Ovaj trik je odličan za čišćenje stakla na vratima rerne, ali je efikasan i na metalnom okviru, možda će biti potreban samo jači pritisak. Kada završite, obrišite ostatke tablete i prljavštinu vlažnom krpom.

Tablete za mašine za pranje posuđa napravljene su od koncentrata deterdženta, zbog čega uklanjaju čak i najtvrdokorniju masnoću i ostavljaju posuđe sjajnim. Ovi moćni sastojci takođe deluju na masti i mrlje od pečene hrane koje ostaju u rerni. Osim toga, tablete imaju abrazivnu površinu koja čisti i najtvrdokornije mrlje, ali su dovoljno nežne da ne ogrebu staklo na vratima pećnice.