Trik da vam ulje ne prska šporet tokom prženja

Prženje
Foto: Lena Mirisola / ImageSource / Profimedia

Prženje u vrelom ulju je za početnike u kuvanju ozbiljan izazov, a samo oni koji su se nedeljama borili sa opekotinama koje im je ova zver nanela, znaju kolika je cena ukusne, pržene hrane.

Evo saveta uz kojih će prženje na ulju biti lakše.

Dodajte malo soli

Kada stavite ulje u tiganj ili lonac, dodajte mu prstohvat soli. So pomaže da ulje manje prska kada se zagreje, tako što isisava vlažnost iz hrane koju stavite da se prži.

Osušite sastojke unapred

Kako voda pada u ulje i isparava, ona se širi u gomilu sitnih kapljica, što dovodi do efekta prskanja koji svi znamo i kojeg se plašimo. Za dodatnu zaštitu, osušite sastojke papirnim ubrusom ili krpom pre nego što počnete da kuvate.

Ne preterujte sa uljem

Jeste sve ukusnije kada se dobro isprži u ulju, ali osim što će manje prskati – manja količina ulja je i neuporedivo zdravija. Stavite ulja tek toliko da prekrije dno tiganja, a ako nije potrebno ni toliko, onda samo razmažite jednu kap po celom tiganju.

Stavite poklopac

Metalni poklopac ili metalno sito, pomoći će da se hrana dobro prži dok ulje ne divlja van tiganja.

Ne bacajte hranu u tiganj

Iako je to logičan izbor jednom kad se opečete, bacanje mesa ili drugih namirnica sa metar udaljenosti u tiganj, samo čini da ulje prska još više.

***
Bonus video: Kefir

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram