Trendovi za 2024. sa najvećeg sajma nameštaja u Evropi

Foto: Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia

U Kelnu je nedavno održan najveći evropski sajam nameštaja, na kom su prikazani najnoviji trendovi u dizajnu nameštaja koji će obeležiti 2024. godinu.

Od 12. do 16. januara u Kelnu je održan Sajam nameštaja 2024. koji je najavio novu godinu u dizajnu enterijera i postavio trendove za budućnost.
S jasnim fokusom na poslovanje, inspiraciju i umrežavanje, događaj je ponudio jedinstvenu platformu i poslužio kao centralna pristupna tačka evropskom tržištu dizajna enterijera.

A uz izuzetan dizajn i vizuelni efekat, akcenat je stavljen na održivost, funkcionalnost i tehnološke inovacije – pa je Keln 2024. zapravo putovanje kroz inovacije i inspiraciju.

View this post on Instagram

A post shared by imm cologne (@immcologne)

Sajam je predstavio čitav spektar industrije, od inovativnih rešenja talentovanih početnika do vrhunskih projekata poznatih tržišnih lidera. Raznolikost proizvoda i trendova na sajmu prikazala je dinamiku i inovativnu snagu aktuelnog sveta dizajna enterijera.

Održivost u fokusu

Svest o ekološkim pitanjima sve više utiče na dizajn nameštaja. Nameštaj od recikliranih materijala, kao i onaj proizveden s minimalnim uticajem na životnu sredinu, bio je u prvom planu. Ovaj trend odražava rastuću potrebu potrošača za odgovornim i ekološki osvešćenim proizvodima.

Foto: Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia

Digitalna integracija

Integracija tehnologije u svakodnevni život postala je i deo dizajna nameštaja. Pametni komadi, poput stolova i stolica, nude praktičnost uz očuvanje estetskog izraza. Digitalna transformacija doma naglašava potrebu za inteligentnim rešenjima koja poboljšavaju našu svakodnevicu.

View this post on Instagram

A post shared by imm cologne (@immcologne)

Back to basics

Pojačana, sveprisutna težnja ka životnoj jednostavnosti ogleda i u trendu minimalističkog nameštaja. Potpuno svedenog dizajna, kompaktnih dimenzija i jednostavnih oblika, graciozni komadi nameštaja odgovaraju svakom prostoru. Ovakav dizajn predstavlja bezvremensku eleganciju, a uz to i štedi resurse bez ugrožavanja kvaliteta.

Radost boja

Nasuprot minimalizmu i zemljanim tonovima, kao kontratrend našle su se vesele i jarke boje. Boje poput crvene, žute i zelene namerno su odstupanje od prigušenih paleta boja novih kolekcija. Fotelje i sofe u ovim privlačnim nijansama su posebno upečatljive i daju novi doživljaj prostoru, šireći pozitivnu atmosferu.

Foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

Fleksibilnost

Nameštaj koji se može prilagoditi različitim potrebama prostora postaje sve popularniji, pa je i na sajmu u Kelnu bio veoma zastupljen. Modularni sistemi omogućavaju korisnicima da sami kreiraju raspored i funkciju nameštaja prema svojim željama, što im daje posebnu vrednost.

Foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

Udobnost i sigurnost

U vremenima neizvesnosti, pojačava se želja za sigurnim i udobnim utočištem. Miran dizajn i površine prijatne na dodir pomažu u stvaranju opuštenog životnog okruženja, pa trenutni trend favorizuje tkanine, šare i teksture koje stimulišu čula, kao i materijale poput drveta, kože i prirodnog kamena, koji se sve više koriste u završnim obradama nameštaja i zrače toplinom i osećajem uzemljenja i povezanosti.

Posetioci su bili svedoci dinamičnog spoja funkcionalnosti, estetike i odgovornosti prema okolini na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Kelnu. Najnoviji trendovi obećavaju inspirativne inovacije koje će oblikovati budućnost dizajna enterijera, naglašavajući važnost balansa između lepote i praktičnosti u našim domovima, piše Kuća stil.

View this post on Instagram

A post shared by imm cologne (@immcologne)

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram