Najpoznatiji dizajner enterijera: Ova 4 elementa su ključna za uređenje male spavaće sobe

mala spavaća soba
Foto:Dave Kotinsky / Getty images / Profimedia/Shutterstock

Više od dve decenije oblikuje luks nekretnine, ali i one manje.

Otkako se 2002. godine prvi put pojavio u šou programu Opre Vinfri, Nejt Berkus postao je jedan od najprepoznatljivijih svetskih dizajnera enterijera. Autor je dva bestselera Njujork Tajmsa, a uz rad na sopstvenoj TV emisiji „Nate & Jeremiah Home Project“ pronašao je vremena za stvaranje luksuzne linije posteljine i jastuka.

Ta kolekcija podstakla ga je na otkrivanje dizajnerskih trikova kada je reč o uređenju spavaće sobe manje kvadrature od uobičajene.

„Oduvek mi se sviđala ideja da napravim enormne izmene u nekom malom prostoru. Sve što nije lepo ili praktično jednostavno mora nestati i to je najvažnija stvar pri uređenju male spavaće sobe’, ističe.

Nakon toga se stilizovanje spavaće sobe svodi na četiri elementa: krevet, posteljinu, noćne ormariće i rasvetu, piše tportal.hr.

„U maloj spavaćoj sobi nemate dovoljno kvadrata za donošenje puno odluka. Nema prostora za sedenje, a obično nema radnog prostora ili stola. Dakle, ono na šta ste ograničeni su krevet, posteljina, noćni ormarići i rasveta, a o tim elementima potrebno je dobro promisliti.“

Prvo, Nejt kaže da bi posteljina trebalo biti najbolja koju sebi možete da priuštite. S druge strane, kada biramo krevet, trebalo bi da tražimo nešto što nije enormnih dimenzija – već umesto toga uzeti manji okvir koji veličinom neće opteretiti prostoriju.

Za odabir noćnih ormarića i rasvete u spavaćoj sobi Nejt preporučuje vintidž primerke za autentičan i poseban utisak, naš onakve kakvim ima, recimo, na buvljaku.

„Danas je moguće pronaći prekrasne komada i po pristupačnoj ceni. Divno je imati nešto što niko drugi nema. Kod uređenja male spavaće sobe imate četiri odluke koje morate doneti o komadima u toj sobi (na stranu boje na zidovima i prozori), stoga se odlučite za luksuzni efekat“, naglašava Berkus.

View this post on Instagram

A post shared by EG Projekt (@eg_projekt)

On zaključuje i da malu spavaću sobu možemo učiniti još atraktivnijom ponavljanjem tekstila oko raznih delova prostora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram