Transformacija Ireninog mikro kupatila je lekcija o maštovitosti

Foto: Irena Dvoržak

Irena Dvoržak je uspela da izvuče maksimum iz malog kupatila - i pretvori ga u poseban kutak.

Imate li vi utisak da se kupatilo, kad je reč o dizajnu enterijera, često zanemaruje?

Mnogi žele da bude samo funkcionalno i čisto, a ne razmišljaju o detaljima i trikovima koji bi ga pretvorili u pravu malu oazu, u kojoj će istinski uživati svaki dan.

Irena Dvoržak, autorka bloga „Kreativice“, koja se bavi uređenjem prostora, za naš portal podelila je proces renoviranja njenog malog kupatila. Od sumornog, dosadnog izgleda dobila je živopisan kutak kao iz magazina – a nama je ispričala i važne savete ukoliko planirate nešto slično.

Irenino kupatilo pre renoviranja Foto: Irena Dvoržak

Pravila za prostor koji diše

Irenino kupatilo ima samo 3 metara kvadratnih, a ona je tokom sprovođenja svoje zamisli naišla na brojne prepreke. Međutim, ističe da je planiranje od presudnog značaja ako se upuštate u sličan proces.

„I pored neplaniranih zapleta ali i troškova, planiranje na vreme mnogo znači pri renoviranju, posebno kupatila. Zato 3D renderi mnogo znače jer na njima možete lako, efikasno I bez dodatnih troškova, da , recimo, promenite izgled pločica, položaj tuš kabine te da unapred isplanirate koje boje će biti slavine, tuš“, navodi.

Ovako je izgledao njen plan za kupatilo, koji je tokom samog renoviranja pretrpeo neke izmene – ali suština je uglavnom sprovedena u delo.

Foto: Irena Dvoržak
Foto: Irena Dvoržak

Zatim, treba razmišljati o funkcionalnosti kupatila – jer je svaki metar bitan. Guranje suvišnih elemenata u malo kupatilo je česta greška koja zagušuje prostor, objašnjava Irena.

„Razmislite koji sve elementi moraju da se nađu u vašem kupatilu – ponekad je dobro premestiti mašinu za pranje veša u kuhinju ili bojler u hodnik ukoliko vam prostor to omogućava. Bojler se može naći u hodniku u sakrivenom ormaru gde će vam stajati i peškiri. Viseći elementi vizuelno rasterećuju prostor“, kaže ona.

Bele pločice su dosadne

„Često se držimo onog uverenja – belo je najsigurnije i belo otvara prostor. Ali kupatilo u isključivo beli pločicama često deluje suviše hladno i sterilno. I zapravo, u ovom slučaju, bela nikako ‘ne širi’ prostor već ga samo čini dosadnim“, smatra Irena.

Foto: Irena Dvoržak

Ipak, ona poručuje da to ne znači da treba da odete odmah do prvog keramičara i naručite narandžaste pločice.

„Ne zaboravite da kupatilo obnavljate sada, da treba da vam posluži da vam u njemu bude prijatno barem narednih 20 godina. Zato, pre nego šro se odlučite za kupovinu pločica, razmislite koje vam boje i šare prijaju i šta vam neće brzo dosaditi. Ukoliko ipak volite smirenije tonove, odlučite se za kombinaciju belih, krem i sivih pločica – umesto sa bojama, radije se poigrajte sa materijalima I teksturom“, priča za Zadovoljna.rs.

Ona je za svoje kupatilo odabrala smele, tamno plave pločice – kao i upečatljiv pod. Zid koji nema dodira s vodom je ofarbala u razdraganu nijansu narandžaste.

Foto: Irena Dvoržak
Foto: Irena Dvoržak

Irenin isprobani recept za kupatilo sa stilom bi bio: belo kod tuša, po podu pločice u imitaciji kamena sa grguravom teksturom (koje se ne klizaju), kod lavaboa neka blaga šara – i ostale zidove pustite na miru, objasnila je.

Foto: Irena Dvoržak

„Kod malih kupatila je najbolje da se odlučimo za neku krupniju šaru za podne pločice: tako ćemo vizuelno povećati kupatilo. Onda izaberemo jednu boju sa tih podnih pločica i odlučimo se za jednobojne zidne pločice u toj boji. Ceo izgled dopunimo nekom komplementarnom bojom na zidu ili zid ostavimo beo da prostor prodiše. Ali eto, moj savet bi bio: odlučite se prvo za jedne pločice koje vam se dopadaju i krenite odatle“, poručuje dizajnerka.

Foto: Irena Dvoržak

Što se troškova renoviranja tiče, Irena poručuje da je uvek sve više košta nego što planiraš. Uprkos tome, postoje elementi u koje je zaista važno uložiti.

„Nije dobro štedeti na slavini kod lavaboa: to je slavina koja se često koristi. Pogotovo ako se odlučite za one crne, zlatne, bronzane slavine – moraju biti kvalitetne da se ne bi desilo da brzo ostanete bez te boje za koju ste (dodatno) platili. Isto važi I za tuš“, kaže.

Foto: Irena Dvoržak

Ugradna WC šolja bez ivice će vam smanjiti broj sati provedenih u čišćenju iste, dodaje.

„Ali možda najbitnije: nemojte da štedite na majstorima jer posao mora da bude dobro odrađen – niko ne želi walk-in tuš gde voda završi po celom kupatilu ili nemarno poređane pločice“, zaključuje Irena.

***
Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram