Morski stan na Novom Beogradu krije prekrasnu biblioteku

Foto: Privatna arhiva

Stan Rozalije Obajdin mnogi nazivaju "morskim" jer spoj bele i teget boje asocira na mirnu, beskrajnu pučinu. Ova kreativka sa suprugom i psom Lakijem živi na Novom Beogradu, a dom je pretvorila u kutak prepun stvari koji je čine srećnom. Svoje najbolje trikove za uređenje prostora otkriva za Zadovoljna.rs.

Rozin kutak je stan od 72 kvadrata koji se nalazi u zgradi iz sedamdesetih godina, a ona i suprug su ga u potpunosti renovirali.

Stan ima dve spavaće sobe, dnevnu sobu sa trepezarijom, kuhinju i kupatilo.

Prepun je svetla i u prostoru su na najlepši način kombinovane bela i teget boja.

Rozalija stil uređenja opisuje kao skandinavski, zbog hladnih tonova, ali sa primesama antikvarnih komada nameštaja i detalja koje je nasledila. Takođe, izgled stana je kombinacija njenih želja i afiniteta njenog supruga, koji je nekoliko komada nameštaja napravio ili restaurirao sam.

„Imala sam interesantan život, dosta sam živela u inostranstvu. U Rusiji 16 godina, pa malo i u Americi. Dosta smo proputovali kao porodica i sve kulture su mi se pomešale i bile su mi inspiracija“, govori za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Kada su kupili stan, odlučili su da ga renoviraju, jer im nije odgovaralo ono što su zatekli.

„Jako smo želeli da imamo veliku terasu, a bila je jako uska. Zato je prva stvar koju smo uradili uvlačenje terase u dnevnu sobu, da bi bila dovoljno široka za sto i stolice, kao i cveće, koje mnogo volimo. Zatim smo tu stavili velika staklena vrata“, priča Rozalija.

Želeli su da prostor bude prozračan, a to su postigli upravo proširenjem terase.

„Kako je stan na šestom spratu, nemamo drveće i imamo dosta svetlosti. To nam je bilo najvažnije kad smo kupovali stan. Nije mnogo oduzelo od dnevne sobe, ali nam je dalo prelepu terasu“.

Ovako je terasa izgledala ranije:

Foto: Privatna arhiva

A evo kako izgleda sada:

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prethodni stanari su imali zid između trepezarije i dnevne sobe, a oni su ga uklonili jer im nije bio potreban. Tako su dobili moderan, otvoreni koncept stana.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Rozalijina najdraža prostorija u stanu je kuhinja, a iza neobičnog izgleda krije se zanimljiva priča.

„Za kuhinju mi je najveća inspiracija bio jedan servis, koji je bio teget i bele boje, sa zlatnim detaljima. Ta kuhinja je dobila teget boju za donje elemente, a belu za gornje. Na nju sam najponosnija. Takva dvobojna kuhinja sa zlatnim elementima se često radi u Americi“, kaže Rozalija.

„Kad vidim taj servis, on mene čini srećnom. Vodila sam se krilaticom Meri Kondo – ako vam nešto donosi radost, to zadržite. Dakle, ako postoji neki detalj koji vas čini srećnom kad ga uzmete u ruke, to vam je orjentacija za stil i boje u vašem domu“, savetuje.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kuhinja je napravljena po meri, od medijapana, koji je skuplji, ali dugoročniji materijal.

„Ono što je super s medijapanom je što uvek možete da menjate boju. Na primer, ako poželim da budu boje žalfije, koja je moja druga velika ljubav, mogu lako da ih promenim“, ističe Rozalija.

Foto: Privatna arhiva

Drugi omiljeni kutak u stanu je biblioteka, prepuna starih knjiga. Police su takođe rađene po meri.

„Jednostavno, to je kombinacija mojih i suprugovih uspomena iz detinjstva, ali i nekih novih interesovanja“, rekla nam je.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Rozalija ima tri ključna saveta kada je reč o uređenju i renoviranju stana. Prvo, da se držite osnovnih boja – ona je koristila belu, sivu, teget.

„Onda smo to razbijali detaljima u žutoj, narandžastoj. Mislim da je to uvek pametno ako niste sigurni koji stil volite, jer jastučiće i ostale detalje lako možete da promenite. Svake sezone nešto novo dodam“, ističe.

Foto: Privatna arhiva

Drugo, da se stan ne preokupira sa mnogo detalja odjednom.

„Treba početi sa krupnim komadima nameštaja, a onda polako dodavati detalje. Ako ste nasledili neke, mogu vam biti inspiracija“, rekla je.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Najzad, Rozalija ističe da sve mora biti funkcionalno, posebno ako je manji stan.

„Treba da imate što više sakrivenih polica i fioka. Stari stanovi su zaista smišljeno pravljeni – jer imaju dosta ćoškova i rupa u koje se mogu ugraditi plakari. To smo iskoristili“, rekla nam je ona.

*

***

Bonus video: Kružne zgrade u Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram