Tanja gletuje, šmirgla, lepi, farba, kreči, zakucava: Sve što vidite u njenom stanu uradila je sama – i sve izgleda prelepo

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Otkrila nam je svoje trikove za uređenje doma.

Sve što vidite u njenom stanu, Tanja Sekulić (34) sama je sredila – od krečenja, preko letvica, do restauriranih detalja i komada nameštaja. Ova Novosađanka je mama koja najveći deo svog vremena posvećuje brizi o kući i porodici, a uređenje enterijera je njena najveća strast.

“Veliki sam organizator i perfekcionista. Imam dva sina, stariji je prvi razred, a mlađi ima četiri godine, s njima idem u radnje, na pijace, kupim sve potrebno i onda dok se oni igraju, ja majstorišem. Muž nije neki majstor, eventualno okači luster, a i radi po ceo dan”, počinje mi priču Tanja.

Posebna ljubav su joj vintage komadi, pa samim tim obožava buvljake koji su joj omiljeni izlazak. Tamo uspeva da nađe autentične i unikatne detalje za manje i od 1.000 dinara.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Tako je, na primer, ovu staru vazu koju koristi kao ukrasnu saksiju platila 400 dinara, a raskošan luster u spavaćoj sobi samo 500. Upravo to je jedan od detalja koji sam prvo primetila gledajući njen stan.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Ne viđamo često tako “dramatična” rešenja za prostorije u kojima spavamo. Zašto si se odlučila baš za ovakav komad?

“Kupljen je na najlon pijaci, nov. Slučajno sam ga ugledala i bio mi je baš zanimljiv. Nisam imala dilemu oko njega, kupila sam ga naravno i na putu do kuće već sam znala gde ću ga okačiti. Tako je i bilo, istog tog dana smo ga postavili, bukvalno me je opčinio elegancijom, prefinjenim i neobičnim dizajnom. Volim neobične lustere koji imaju taj stari šarm”, ističe Tanja i kaže da joj je uz taj luster u spavaćoj sobi posebno drago staro ogledalo njene bake.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Možeš li da izdvojiš omiljene vintage komade i koja priča stoji iza njih? Imaš li neke savete za ljude koji nemaju iskustva sa buvljacima kako da izvuku najbolje iz te riznice?

Iza dosta komada stoji priča nasleđenog, što od jedne bake, druge, mame, svekrve. Bukvalno sam onaj tip koji voli da čuva nasleđeno, i pronalazim im posebno mesto. Volim da posećujem najlon pijacu. To me posebno opušta i usrećuje. Gajim veliku ljubav prema vintage predmetima – englesko posuđe, kristal i slični komadi starina imaju posebno mesto u mojoj staklenoj vitrini. Posebno mi je drag mesingani luster koji mi se nalazi u predsoblju. Nekada je krasio veliko predsoblje sa visokim plafonom kod moje bake.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Ima tu još dosta komada koje baš volim i koji su mi od meni dragih ljudi, lampe, luster u kuhinji… Trpezarijski sto sam nasledila od svekrve, kao i ovaj klub stočić u dnevnoj sobi sa mesinganim nogarima i mermernom pločom.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Nekako za svaki komad čim ga vidim znam gde ću ga staviti i tako učiniti prostor posebnim i drugačijim. Neke sitnice poput starih ramova pronađem na najlon pijaci. Recimo, upravo oni se mogu naći baš povoljno, isto tako i neke sitnice, ćupovi, vaze, kristali… Treba biti uporan, jer se upravo na samom dnu kutija mogu pronaći posebni predmeti.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Kako su nastale te lepe galerijice kojih ima u svim prostorijama? Kojim pravilima se vodiš kad dekorišeš zidove?

Vremenom sam prikupljala sve te divne ramove, a svaki je na svoj način poseban. Sama sam na nekima dodavala slike, što iz časopisa, što sa nekih Instagram stranica, a tu i pronalazim najviše inspiracije. Došla sam na ideju da prva stvar koja se vidi kada uđeš u stan bude upečatljiv zid galerije u predsoblju, sa ukrasnim lajsnama na zidu. Krasi ga divan vintage luster i staza. Ramovi su bukvalno nabacani, svi različiti i to im daje lepotu i šarm. Nasumično sam ih stavljala jer prevelika preciznost ovde nije potrebna. Upravo tako je posebno!

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva
Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Šta si sve u kući uradila sama? Kako si uopšte počela da majstorišeš i šta sve znaš da uradiš? Koji DIY projekat ti je najdraži, na koji si najviše ponosna?

Upravo ti zidovi ukrašeni lajsnama su mi omiljeni DIY projekat! Letvice sečem kućnom testericom, pa lepim silikonom za zid i onda farbam. Sve sam to uspela za jedan dan da odradim.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Na primer, ovaj veliki ćup sam našla na najlonu za 500 dinara, bio je braon boje, prvo sam ga ofarbala u belo, gustim jupolom, a uz pomoć sode bikarbone sam dobila ovu rustičnu teksturu. Skoro sam ga ponovo preuredila, bojom koja mi je ostala od hodnika – kafa, zemlja i tapkanje i dobije se pravi antički efekat.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Poseban trik imam za restauraciju drvenog nameštaja – skidam boju sredstvom za rernu iz dm-a. Sve skine! Posle malo ošmirglam i volim da koristim bajc. Ne volim čak ni da bude skroz upeglano, išmirglano, volim da se vide stare rupice, ogrebotine i slično. Tako sam sredila i veće komade kao što je trpezarijski sto koji sam nasledila od svekrve.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva
Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva
Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Još dok sam živela kod roditelja, uživala sam da obavljam sve kućne poslove, da prikupljam cake od tate. Čekić i ekser su mi bili omiljeni. Pomoć imam isključivo oko struje, jer to još nisam usavršila, a što se tiče ostalih stvari, sve sama radim – krečenje, ukrašavanje zidova, dekoracija, restauracija nameštaja.

Smatram da je organizacija najbitnija šta god da radite. Meni su deca uvek prisutna dok obavljam sve poslove, igraju se, nekad i pomažu. Za mene izazovi ne postoje. Sve mogu i hoću, kad zamislim to i ostvarim. Muž svaki put kad uđe u stan ostaje iznenađen, pozitivno naravno. On je jedan od onih muževa kojima je sve lepo i koji se ne petlja previše ako ne mora. Sa oduševljenjem prihvati sve moje ideje i planove koje smislim za naš dom. Velika mi je podrška!

Dečija soba mi se posebno dopada. Koliko je velika i koja pravila si sledila dok si je uređivala?

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

Dečija soba mi je omiljeni kutak! Nju sam sa posebnom dozom ljubavi dekorisala. Imala sam viziju male bajke u kojoj će biti bezbrižni, nasmejani, srećni, ušuškani. Veliko dete leži u meni! Volim da maštam i stvaram. Uživam u sitnicama, starim detaljima i svaki dan im se divim. Prvo što sam uradila u sobi je upravo taj upečatljiv zid sa ukrasnim letvicama i ramovima sa najlon pijace. Baldahin je došao tu da upotpuni bajku. Posebno mi je drag pisaći sto koji je bio od mog supruga a sada sam ga restaurirala za našeg starijeg sina koji je krenuo u prvi razred. Isto tako tu je i upečatljiva, posebna i unikat stolica. Volim funkcionalnost a isto toliko i lepo. Kod mene je nekako sve u trenutku, zamislim šta želim, prikupim potreban alat i krenem u izvedbu toga. Sobica, iako je mala, smatram da je dobro iskorišćena, ušuškana i funkcionalna. Bitna je ta posebna draž kada uđete u neku od prostorija. Vodite se svojim osećajem i budite drugačiji!

Smatraš li da si perfektno iskoristila svaki kvadrat ili planiraš da menjaš nešto u tom smislu?

Stan ima 59 kvadrata, smatram da je jako funkcionalan. Dve sobe sa dnevnim boravkom i ne toliko velikom kuhinjom (ali meni posebno dragom) i terasom. Zadovoljna sam svakim detaljem kojim sam osmislila u njemu. Svaki kutak je priča za sebe. Za sada ništa veliko nemam u planu, veći deo koji sam zamislila sam odradila. Naravno, sitnice uvek postoje koje ću verovatno menjati, dorađivati i slično. Skoro sam promenila izgled, mogu slobodno reći cele kuhinje, tako što sam ofarbala ručice na kuhinjskim elementima! Eto koliko neke sitnice mogu da promene celu prostoriju.

Foto: Tanja Sekulić/privatna arhiva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram