Sve tajne spektakularnog novog doma Nataše Bekvalac na Dedinju

Foto: Ana Kostić

Arhitekta je za pevačicu osmislio dom iz snova.

Čiste, ali nežne linije, neutralne, umirujuće boje, zanimljiva igra materijala i tekstura, moć svetlosti i prirode  – master inženjer arhitekture Filip Rašković je sve najbolje odlike skandinavskog stila ukomponovao u enterijer stana Nataše Bekvalac na Dedinju, koji je pretvorio u harmoničan prostor ispunjen neobičnim detaljima.

„Uživao sam u celom procesu i divnoj saradnji, jer sam se potpuno prepustio svojoj slobodi u dizajnu“, govori za Zadovoljna.rs Filip Rašković.

Filip Rašković i Nataša Bekvalac Foto: Ana Kostić

Nataša je prepoznala senzibilitet arhitekte u njegovim dosadašnjim projektima, tako da joj je jedina dodatna želja bila da sve bude ženstveno i nežno. Filip Rašković objasnio je za naš portal kako je to i postigao.

Foto: Ana Kostić

U stanu dominira skandinavski sveden i pročišćen dizajn, kaže nam na početku razgovora Rašković.

„Birali smo materijale tako da što manje ‘opterete’ prostor, a inspiraciju za dizajn nalazim u prirodi i emociji koju proroda budi u nama. Upravo tu emociju smo preneli u zatvoren prostor i stvorili pravu oazu mira“, objašnjava.

Foto: Ana Kostić

U projektu preovlađuje nameštaj danskog brenda FermLiving, čija estetika Nataši jako prija, otkriva Rašković. Većina ostalih komada je dizajnirana i izrađena posebno za ovaj prostor.

Dnevna soba ima „ušukanu“ atmosferu, ali i eleganciju koju su doneli nežni geometrijski oblici rasvete i zidnih detalja.

„Iza sofe je postavljena zidna obloga od gipsa, minimalne dubine da se izvede dobijena forma, tako da ne zauzima previše prostora. Na slobodnom kraju je postavljeno i skriveno dekorativno osvetljenje koje u večernjim satima daje poseban ambijent stanu“, priča nam Filip.

Foto: Ana Kostić

Otvoreni koncept ovaj prostor spaja sa trepezarijom i kuhinjom, koje su u svetlim tonovima i prepune svetlosti. „Grubi“ detalji na trepezarijskom stolu i delu kuhinje u vidu neobrađenog mermera su u suptilnom kontrastu sa biljkama.

Foto: Ana Kostić

Trepezarijski sto je svakako prava zvezda stana – posebno zbog neočekivanog „zelenog“ momenta.

Foto: Ana Kostić

„Jedan nosač stola je ujedno i saksija, a gornja ploča je prorezana za poklopac koji je u ravni sa pločom, tako da se biljka može vrlo lako zaliti, pomeranjem poklopca koji se sastoji od dva polukruga. I sve uživo izgleda mnogo jednostavnije nego što zvuči“, razjasnio je arhitekta.

Većina podne obloge u trepezariji je izliveni mikrotoping, koji direktno komunicira sa drvenim hrastovim parketom u dnevnoj sobi, otkriva Filip Rašković.

„Ogledalo jednim delom prekriva zid, dok drugim delom sakriva orman iz ulaznog hodnika. Iskorišćena je maksimalna dužina ogledala, kako bi malo tamniji deo stana dobio više prirodne svetlosti iz refleksije“, kaže nam.

Foto: Ana Kostić

Upotrebom svetlih tonova za nameštaj i zidne obloge, arhitekta je rešio najveći izazov prostora – uvlačenje što više prirodne svetlosti u stan.

Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić

Prostorije deluju kao harmonična celina, povezane motivima, materijalima, teksturama i tonovima koji se savršeno međusobno prepliću. Arhitekta Filip Rašković najzad kaže da kod uređenja životnog prostora, treba zaboraviti na trendove.

„Savet je da se želje uvek prilagode potrebama u prostoru. Takođe, kod odabira nameštaja treba voditi računa i o kvalitetu, ne samo estetici. Ukoliko sami uređujete prostor, treba da težite tome da pronađete svoj stil, jedinstven i vanvremenski, koji možda trenutno i nije popularan, ali vas čini srećnim. Na primer i dan danas, kada uđem u dom svoje bake, osećam potpuni sklad i harmoniju prostora, a verujte mi, ona odavno ne prati trendove u enterijeru“, zaključuje Rašković.

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram