Sve što treba da znate o samostojećim bazenima: Kako se održavaju i koliko koštaju

Foto: Shutterstock

Ako ne možete vi na more, doći će more k vama.

Zahtevan posao i puno dodatnih obaveza umeju da prouzrokuju veliku količinu stresa. Stoga je u uređenju doma bitno osigurati maksimalnu dozu topline, prijatnosti i opuštanja. Predlažemo vam da dvorište ili terasu obogatite bazenom – najvažnijim letnjim elementom za opuštanje.

Saznajte sve o bazenima za koje vam ne trebaju građevinski radovi i puno para, piše indizajn.rtsl.hr.

Obično na pomen bazena pomislimo na prave, klasične bazene koji su ukopani u tlo. Idealno bi bilo imati takav bazen, ali za to je potrebno puno toga – kuća s većim dvorištem, vreme i finansijska sredstva, plus zahtevno održavanje – kako vremenski, tako i finansijski.

Tada je najbolje pronaći alternativu – samostojeći bazen koji je cenovno povoljniji, za koji vam ne treba dvorište nego se može staviti na balkon ili terasu. Danas je moguće pronaći tako veliki bazen u kojem ćete doslovno moći i da zaplivate! Kada pronađete model koji vam odgovara, shvatićete šta ste do sada propuštali, čekajući godišnje odmore i odlazak na more kako biste se osvežili u vodi.

Foto: Shutterstock

Bazeni na naduvavanje

Osim bazena na naduvavanje ranih dimenzija, postoje i montažni modeli. Osim pristupačnih cena, oba ova samostojeća modela krase praktičnost i jednostavnost postavljanja u različite ambijente. Ove bazene krasi i mobilnost, pa ih možete premeštati po eksterijeru kao i nositi do vikendice ili na more.

Ti bazeni napravljeni su od izdržljive plastike i dovoljna im je samo adekvatna slobodna površina koja je ravna i čista. I pumpa, koja neretko dolazi u kompletu. I naravno, voda!

Imajte na umu da bi bilo dobro staviti i posebnu prostirku, tj. podlogu ispod bazena za veću zaštitu i očuvanje materijala. Neki od ovih modela mogu biti i hidromasažni, tako da ćete imati wellness na otvorenom.

Montažni bazeni su obično kombinacija kvalitetne plastike i metala kao što su čelik ili aluminijum koji obezbeđuju čvrstoću, stabilnost, ali i sigurnost.

Foto: Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Održavanje bazena

Često prilikom nabavke bazena imamo nekoliko pitanja odnosno nedoumica.

Jedna od češćih je velika količina vode koja je potrebna, visoki računi za vodu, kao i obaveza čestog menjanja vode. Kada niste kod kuće, čistoću vode će čuvati navlaka koju je vrlo jednostavno navući na bazen.

Dodatno, čistu vodu će osigurati i tablete za dezinfekciju. Tako nećete trošiti ogromne količine vode niti je svakoga dan menjati, pa se nabavka bazena neće odraziti na mesečnim računima za vodu.

Ali ako ne koristite posebne proizvode za pročišćavanje vode, preporučuje se da menjate vodu svakog dana.

Ako vas u nabavci bazena ometa misao gde ćete s bazenom u zimskom periodu – problem i nije tako velik kako vam se možda čini. Montažni bazeni i bazeni na naduvavanje mogu se skladištiti. Ovaj vam postupak neće oduzeti više vremena od instalacije. Bazeni na naduvavanje zauzimaju vrlo malo prostora.

Ovo su samo neki modeli koje možete da kupite u Srbiji:

Bazen na naduvavanje – 4.500 dinara

Foto: shoppster.rs

Veliki bazen na naduvavanje – 9.006 dinara

Foto: shoppster.rs

Montažni bazen – 15.876 dinara

Foto: shoppster.rs

Hidromasažni samostojeći bazen – 68.990 dinara

Foto: shoppster.rs

BONUS VIDEO: