Sve što treba da znaš o uređenju potkrovlja

Spavaća soba, krevet, potkrovlje
Foto: Shutterstock

Život u potkrovlju je po mnogo čemu poseban i jedinstven. Potkrovlja imaju specifičnu atmosferu, a uređenje takve prostorije ume da bude veliki izazov.

Nema sumnje da je soba u potkrovlju san mnogih, ali nije uvek jednostavno urediti takav prostor atraktivno i funkcionalno.

Living.hr donosi ključne savete.

Proverite stanje krova

Ako ste srećtnik i uspeli ste da dođete do potkrovnog prostora, uz par spretnih zahvata u enterijeru dobićete dom u kojem ćete se osećati prijatno. Ako planirate da uredite potkrovlje u stambenoj zgradi, pre svih zahvata (ako je reč o zajedničkim prostorijama svih stanara) treba da prikupite saglasnost svih stanara i zatražiti dozvolu za prenamenu prostora kod lokalne samouprave.

Ako posedujete vlastitu kući i tavan, pre samog početka uređenja proverite koji su sve građevinski zahtevi nužni u vašem budućem domu. Posavetujte se s arhitektom kako biste najbolje iskoristili prostor, kao i o tome kako ćete provesti sve potrebne instalacije, kao što su struja, voda, plin i drugo. Takođe bi trebalo da pozovete građevinskog inženjera kako bi vam mogao da proverite da podne i stropne grede mogu izdržati adaptaciju i buduću stambenu namenu.

Proverite i krov radi eventualne dotrajalosti ili oštećenosti. Ako je potrebna delimična adaptacija ili pak zamena celog krovišta, sada je idealna prilika za takvu vrstu radova. Ne sme se štedeti na kvalitetnim materijalima kako ne bi došlo do prokišnjavanja i vlage.

Pravilo za postavljanje nameštaja

Postavljanjem ugradnih ormara dobiće se skladišni prostor za odlaganje stvari koje ne koristimo prečesto. Ako želite da formirate radni kutak, najidealnije mesto za radni sto je uz nosivi zid. Treba samo imati na umu da sto treba biti udaljen oko 110 cm od zida kako bi to osiguralo nesmetano ustajanje.

U spavaćoj sobi krevet smestite u delu prostorije s zidom nižim od 170 cm, a visoke zidove zadržite za postavljanje ormara. Idealno mesto za postavljanje ležeće kade u kupatilu je takođe uz nosivi zid, kao i za wc šolju – a da se pri tome pazi da visina osigurava nesmetano kretanje.

Nagibe iskoristite i za postavljanje kuhinje po meri. Krovni prozor u kuhinji takođe će dobro doći za postizanje jače osvetljenosti koja je u kuhinji itekako potrebna.

Računajte na ekstreme u temperaturi

Osim svih nabrojenih vrlina, potkrovlja nažalost imaju svoje mane i nedostatke.

Jedan, možda čak i najvažniji nedostatak, je da su potkrovlja posebno osetljiva na promene sezona. Leti je znatno toplije, a zimi hladnije u poređenju sa stanovima na drugim etažama. Stoga posebnu pažnju treba obratiti na ugradnju termoizolacije u krovne kosine. Važno je znati da će se novac utrošen na kvalitetnu izolaciju višestruko vratiti uštedom energije.

Nakon postavljanja izolacije postavljaju se gips-kartonske ploče ili neka druga vrsta unutrašnje obloge. Za postizanje željene sobne temperature potrebno je predvideti i kvalitetno rišiti sistem grejanja i hlađenja. Treba imati na umu i da će prozori okrenuti prema jugu uštedeti grejanje zimi, a leti pridoneti još višoj temperaturi u prostoru. Klima uređaj u potkrovlju nužan je za vreme letnjih vrućina, a posebno ako se u prostoriji kuva i spava.

Prozori su najvažniji

Odabir prozora ima jednu od najvažnijih uloga u uređenju potkrovlja. Pre odabira vrste prozora potrebno je odrediti koliko će svežeg vazduha i prirodnog svetla biti dovoljno da bi prostor koji uređujemo bio dovoljno prozračan i osvetljen. Treba uzeti u obzir da krovni prozori okrenuti prema severu i istoku pružaju manje svetlosti, a oni na jugu i zapadu više, ali tokom leta i daju dodatnu toplinu koja nije baš poželjna za vreme velikih vrućina.

Prilikom ugradnje krovnih prozora važno je imati na umu da se prozori ne postavljaju previsoko kako se ne bi onemogućio pogled iz sedeće pozicije. Veliki prozori od poda do plafona dodaće puno svetlosti i stvoriti romantični prizor, a njihovim otvaranjem postiže se efekat balkona. Na visokim, nedostupnim delovima najbolje bi bilo da se biraju električno pokretni krovni prozori s daljinskim upravljačem i oni sa senzorima.

Svetle boje za zidove

To bi značilo da možete biti bezbrižni i ne misliti jeste li zatvorili prozore ako ste negde napolju. Kada je dobar ukus pretopljen u potkrovlje, rezultat je fascinantan. Igra svetlosti i senki obogatiće vaše zidove. Pravilnim odabirom boje zida i tapete dobće se očaravajući utisak harmonije i prijatne atmosfere.

Boje u potkrovlju neka budu nenametljive, od bele do nežnih pastelnih, kako bi se dobio utisak prozračnosti i vizualno rasterećenog prostora. Tamne boje upijaće svetlost i vizuelno smanjiti prostor, što nikako nije poželjno, zato ih treba izbegavati. U obzir dolaze i elegantni uzorci tapeta koje će upotpuniti prostor na poseban način.

Ako želite da dodate dozu klasike, poigrajte se prugastim uzorcima tapete u mat-sjajnoj varijanti. Poseban šarm prostoru daju vidljive grede koje se mogu bojiti kontrastno boji zida i na taj način dobiće se izuzetan dekorativni element.

Za nešto mirniji, prozračniji i topliji doživljaj grede se boje u belo, kao i stolarija, po mogućnosti da se vidi struktura drveta ispod boje.

Orjentišite se prema nagibu

S novim zidovima i podom, kao i pametnim odabirom nameštaja i dekoracija, stvarate prostor u kojem se pokazuje prilika za kreativnost i umeće uređenja, a to je i najzanimljiviji deo posla. Nameštaj u potkrovlju ne sme biti glomazan i nametljiv. Treba imati na umu da potkrovlje treba biti minimalno namešteno, pri čemu nagib krova određuje visinu ormara i ostalih elemenata.

Estetika će da zavisi od toga jeste li mali prostor prenatrpali ili ste ga kvalitetno i decentno iskoristili, dok se u velikim prostorima možete poigrati raznim dekoracijama i nameštajem. Uz stručne savete i kreativne ideje konačnog dizajna prostora, sve što ste smatrali nedostatkom i manom, naprotiv, može postati njegova atraktivna prednost.

***

Bonus video: Kako se rashladiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram